• DOLAR 32.507
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2430.688
  • ...
Bakan Koca'nın vakaların arttığını söylediği Gaziantep’te manzara değişmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Coronavirus (Covid-19) günlük raporunu açıklarken Gaziantep’teki vaka sayılarındaki artışa dikkati çekerek, “Burdur ve Gümüşhane’de 2 gündür yeni vaka yok. En çok vaka olan 5 il; İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Bursa.” açıklamasında bulunmuştu.

Sağlık Bakanı’nın vaka sayılarındaki artışa dikkat çektiği illerden biri olan Gaziantep'te bugün de vatandaşların çarşı ve pazarda yoğunluk oluşturması dikkat çekti.

Gaziantep Valisi Davut Gül de dün Bakan Koca’nın, açıklamasını paylaşarak vatandaşları Coronavirus’e karşı uyarmıştı.

Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, kentteki Coronavirus vakalarının artışına dikkat çeken Gül, Gaziantep’in en çok vaka görülen 3’ncü il olduğunu anımsatmıştı.

Vali Gül, bir diğer paylaşımında ise, “İlimizde, son 7 gün içerisinde sosyal mesafeye uymayan ya da nizami maske kullanmayan 10 bin 965 kişiye 11 milyar 179 bin 647 TL para cezası uygulanmıştır. Lütfen bütçenizi, kendinizi ve şehrimizi düşünerek kurallara uyalım.” ifadelerini kullanmıştı.

Covid-19 tedbirleri kapsamında maske takmanın zorunlu olduğu ve maske takmayanlara 900 TL idari para cezasının verildiği kentte sokaklarda artan yoğunluk tedirginliğe neden oluyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın aktardığı vaka sayılarının arttığı 5 ilden biri olan kentte vatandaşlar, maske takma zorunluluğuna kısmen uyarken, sosyal mesafe kuralını ise hiçe saydığı görüldü.

Hava sıcaklığının 44 derece olduğu kentte çarşı ve pazarları tıklım tıklım dolduran vatandaşların büyük bir kısmının maskelerini çenelerine takmaları ise dikkat çekti.

Birçok pasaj ve mağazanın yer aldığı Gaziler, Karagöz ve Suburcu Caddesi başta olmak üzere kentteki diğer pasajlarda alışveriş yapan vatandaşların sosyal mesafe kuralına yeterince uymadığı görülürken özellikle bazı gençler ve çocukların maskesiz dolaşması ve maskelerini çenelerine indirdiği gözlemlendi.

Kentin birçok noktasında Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri vatandaşları sosyal mesafe kuralına uymaları konusunda uyardı.

Maske takma zorunluluğuna uymayan vatandaşlara ise polis ekipleri tarafından 900 TL ceza işlemi uygulandı.

Kentte artan vaka artışlarının endişe verici olduğunu ifade eden vatandaşlar, sürecin atlatılması ve salgının yayılmaması için kurallara uyulması gerektiğini belirttiler.

 

“Çarşıda sadece kuru kalabalık var”

Gaziler Caddesi esnaflarından Fahri Tabur, “Vatandaş bu konuda çok duyarsız davranıyor. Maskeler çeneden aşağı takılıyor. Polis ve zabıta ekipleri ne kadar uyarsa da bizim halkımız rahatlığa alıştığından dolayı kurala uymuyor. Eğer böyle giderse vakalar daha da artacaktır. İkinci ve üçüncü evreleri göreceğiz. Halk olarak bu konuda duyarlı olmamız lazım. Maske ve eldiven takmamız lazım. Sosyal mesafe ve temizliğe dikkat etmemiz lazım. Ama Gaziantep'te her yerde kalabalık var. Vatandaş sokağa gezmeye çıkmış. Alışveriş yapan yoktur. Özellikle son birkaç gündür çarşıda sosyal mesafe kuralı diye bir şey kalmadı.” dedi.

“Maskeler ağzı kapatacak şekilde takılmıyor”

Artan vakaların sebebini asker uğurlama, düğün ve taziye ziyaretlerine bağlayan vatandaşlardan Yusuf Özer ise, şunları söyledi:

“Maskeler ağzı kapatacak şekilde takılmıyor ve sadece çeneye indiriliyor. Kimileri ise maskeyi koluna takıyor. Ya da sadece yanlarında bulunduruyorlar. Piknik alanları, asker uğurlamaları Gazianteplerin vazgeçilmez gelenek ve görenekleri olduğundan dolayı virüs tedbirleri çok da dikkate alınmıyor. Sağlık Bakanlığının belirttiği gibi sosyal mesafe ve maske, bu salgından korunmanın en önemli yollarından biridir. Ben tokalaşmayı bırakan kimse görmedim ve herkes tokalaşıyor. Esnaf da yan yana gelerek yemek yiyor.”

“Kendimize olan özgüvenimiz çok fazla”

Salman Kereci de, “Vakaların artmasını vatandaşın duyarsızlığına bağlıyorum. Bilinçliyiz, kültürlüyüz ve her şeyi biliyoruz ama uygulamıyoruz.  Bu da kendimize olan özgüvenimizden dolayı kaynaklanıyor. Gaziantep halkı o kadar duyarsız değil ama kendimize olan özgüvenimiz çok fazla. Maskemizi takmamız, sosyal mesafeyi korumamız ve kalabalık yerlerden uzak durmamız lazım.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir