• DOLAR 32.365
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2324.938
  • ...
NSU Davası Genişleyebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Alman Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) Başkanı Jörg Ziercke, "Neue Osnabrücker Zeitung" gazetesine yaptığı açıklamada, aşırı sağcı Nasyonal Yeraltı (NSU) örgütüne yardım ettiği ya da desteklediği gerekçesiyle 12 kişinin daha hakîm karşısına çıkarılabileceğini dile getirdi.

Aralarında 8 Türkiye vatandaşın da bulunduğu 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan baş sanık Beate Zschaepe`nin cezalandırılması için toplanan delillerin yeterli olduğunu dile getiren Ziercke, davayla ilgili yürütülen soruşturmada 2 bin 600`ü elektronik olmak üzere yaklaşık 7 bin materyal toplandığını dile getirdi.

Almanya çapında toplanan yaklaşık bin 300 delil üzerinde de inceleme yapıldığını ve bin 400`den fazla kişinin ifadesine başvurulduğunu Ziercke, delillerin büyük bir bölümünün cinayetin baş sorumluları olarak gösterilen üç kişinin yaşadığı evden toplandığını kaydetti. Cinayetlerin diğer iki sorumlusu Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos yakalanmadan intihar etmişlerdi.

DURUŞMA TARİHİ AÇIKLANACAK

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi`nin cinayetlerle ilgili ana davanın ne zaman başlayacağını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. İlkbahar aylarında başlayacağı tahmin edilen davanın şimdiye kadar Zschaepe ile birlikte beş sanığı var.

Cinayetlerle ilgili oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu`nun başkanı Sebastian Edathy de komisyonunun çalışmalarından memnun olduğunu belirterek komisyonun partiler üstü bir ortaklık anlayışı ile hareket ettiğini ifade etti.

Demokratik hukuk devletine güvenin yeniden tesis edilmesinin söz konusunu olduğunu vurgulayan Edathy, cinayetlerle ilgili açılan soruşturmalardan daha önce sonuç alınamamasını üç faktöre bağladı.

Edathy bunları "şiddete hazır aşırı sağcıların küçümsenmesi, göçmenlere karşı duyulan hoşnutsuzluk ve güvenlik birimleri arasındaki eksik iletişim" olarak sıraladı.

BÜYÜKELÇİ`DEN AÇIKLAMA

Türkiye`nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da "Berliner Zeitung" gazetesine yaptığı açıklamada, aşırı sağcılık sorununun El Kaide örgütüne gösterilen hassasiyetle ciddiye alınmasını istedi.

Almanya`da 2000 - 2007 yılları arasında 8`i Türkiye, biri Yunan biri de Alman polisi olmak üzere 10 kişinin NSU tarafından öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir