• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
İlk Patriotlar Ateşlemeye Hazır Hale Getirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin NATO`dan talebi üzerine Kahramanmaraş`a konuşlandırılan 2 patriot füze savunma sisteminin kurulum çalışması tamamlandı.

Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği Gazi Kışlası`nda, önceden belirlenen yerlere konuşlandırılan patriot bataryaları, . Montajı tamamlanan füze rampalarının yönlerinin güneye çevrildiği gözlenirken, kışla çevresinde jandarma ve polisin geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Suriye sınıra 100 kilometre mesafedeki Gazi Kışlası`nda sistemin kurulum ve bakımında görevli Alman Üstçavuş Daniel, "Bu konuda kapsamlı eğitim aldık ve kendimi çok rahat hissediyorum. Ama buradaki görevimiz de bize çok yararlı bir tecrübe kazandıracak." dedi.

Gazi Kışlası`ndaki Alman askerlerine Danimarkalı askeri uzmanlar da destek veriyor. Danimarkalılar, NATO`nun Almanya`daki komuta merkezi ile iletişim hattından sorumlu. Danimarkalı Üstçavuş Klaus Frisk, daha önce de farklı ülkelerin ordularından gelen bilgilerin aktarılması işini başarıyla üstlendiklerini dile getirdi.

Öte yandan, Adana Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı ve İncirlik Hava Üssü`ne kurulan patriot Hava Savunma sistemindeki füze rampalarının da Suriye`den gelebilecek herhangi bir hava saldırısına karşı aktif hale getirildiği bildirildi. Konuyla ilgili Hava Kuvvetleri İletişim Şube Müdürü Binbaşı Cengiz Alabacak, Adana`ya konuşlandırılan patriot hava savunma sisteminin ilk harekat yeteneğini kazanarak, operasyonel hale geldiğini belirtti.

Alabacak, savunma amaçlı olarak kullanılacak sistemlerin Adana`da aktif hale geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sistemler bugün 14.00 itibarıyla ilk harekat yeteneğini kazanmıştır. Sistemler şu andan itibaren tehdidi tespit ve önleme yeteneğine sahiptir. Aktif olarak herhangi bir tehdit belirlenmesi durumunda tespit ve önleme yapabilecek kabiliyettedir. Sahip olduğumuz milli hava savunma sistemlerinin takviye edilmesi amacıyla ve sadece savunma amaçlı olarak NATO`dan talep edilen patriot hava savunma sistemlerinden ilki bugün Adana`dan operasyonel, yani ilk harekat yeteneğini kazanmış bulunmaktadır. patriotlar Adana`da iki noktada konuşlandırılmıştır. Savunma amaçlı olarak ülkemize konuşlandırılacak patriot sistemleri Türkiye`nin de içinde bulunduğu NATO entegre hava savunma sisteminin bir alt ünitesi olarak görev yapacaktır. Bahse konu sistemin komuta kontrol yapısında, her aşamada Türk yetkililer de görev yapmaktadır."

NATO Askeri Sözcüsü Yarbay Dariusz Kacperczyk de Hollanda`ya ait patriot hava savunma sisteminin Adana Havalimanın yanındaki bu kışlada, diğerinin ise İncirlik Hava Üssü`nde kurulduğunu anlattı.

Kacperczyk, Hollanda`nın 2 bataryasının bulunduğunu, Recai Engin Kışlası`nda 5, İncirlik Hava Üssü`nde ise 7 fırlatıcının konuşlandırıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

``patriot füzeleri Türkiye Cumhuriyeti`nin geçen yılın sonuna doğru yaptığı istek üzerine Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş`ta konuşlandırılmıştır. Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş`ta toplam 3,5 milyon nüfusu korumak amacıyla bu sistemler konuşlandırılmıştır. Asıl amaç burada savunmadır. Saldırı amacı ve uçuşa yasak bölge oluşturulmayacaktır. patriotların buraya gelmesinin sebebi, mevcut Türkiye`nin sahip olduğu hava savunma sistemine yardımcı olmaktır. Şu an itibarıyla arkamda duran patriot bataryası aktiftir. Suriye`den gelebilecek herhangi bir hava saldırısına karşı savunma yapabilir.``

Buis, Gaziantep ve Kahramanmaraş`taki patriot sisteminin Şubat ayında aktif hale geleceğini belirtti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir