• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Şampiyonluğunun ardındaki, Jurgen Klopp'un beyin takımı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Liverpool'un 30 yıl sonra gelen şampiyonluğunun ardında birçok hikaye yatıyor. Saha içiyle saha dışıyla tarihi bir zafer. Bu zaferin mimarları arasında Klopp'un yardımcı ekibi de yer alıyor. The Guardian'dan Andy Hunter, Klopp'un ekibindeki önemli isimleri yazdı. Biz de o yazıdan yola çıkarak Klopp'un beyin takımını sizlerle tanıştırıyoruz...

Michael Edwards - Sportif Direktör

Liverpool'da kulübün sahibi olan Fenway Sport Group'un başkanı Mike Gordon ve Jürgen Klopp'tan sonra en önemli üçüncü kişi Michael Edwards. İşletme Yönetimi ve Bilişim bölümü mezunu. Pek röportajı yok ancak onu yaptığı işler anlatıyor.

Portsmouth ve Tottenham'da analizci olarak çalıştı. 2011 yılında Comolli tarafından Liverpool'a transfer edildi. Comolli onu Tottenham'a ve Liverpool'a getiren isimdi. Bu süreç tamamen pürüssüz geçmedi. Brendan Rodgers ile pek anlaşamıyordu. 2016 yılında scoutlar Barry Hunter (bir scout için şahane soyisim) ve Dave Follows'la birlikte Liverpool'da transferin başına geçti.

İlk yıllarda birçok transfer nedeniyle sert eleştiriler aldı. Ama son yıllarda da tam aksine, transfer piyasasının en iyisi oldu. Özellikle Salah transferindeki doğru analizi ve Coutinho'nun satışına karar verilme sürecinde hem Klopp'un hem de Mike Gordon'ın güvenini kazandı. Son yıllarda neredeyse karlı çıkmadığı anlaşma yok:

Jordan Ibe: 41 maçta 1 gol 3 asist yaptı. 15 milyon pound karşılığında Bournemouth'a sattı.

Joe Allen: Sözleşmesinin bitmesine 1 sezon kalan 13 milyon pound karşılığında Stoke City'ye sattı.

Benteke: Son 23 maçında sadece 3 gol atmıştı. 27 milyon pound karşılığında Crystal Palace'a sattı.

Sakho: Disiplin sorunları nedeniyle kadro dışı bırakılmıştı. 26 milyon pound karşılığında Crystal Palace'a sattı.

Solanke: 27 maçta 1 gol attı. 19 milyon karşılığında Bournemouth'a sattı.

Danny Ings: 3 yılda sadece 25 maça çıkmıştı. 20 milyon pound karşılığında Southampton'a sattı.

Ward: Sadece 3 maç oynamıştı. 12.5 milyon pound karşılığında Leicester City'ye sattı.

Peter Krawietz - Yardımcı Antrenör

Klopp'un, 2018 yılında Zeljko Buvac'la yollarını ayırmasının ardından iki numaralı adamı oldu. Lakabı 'Göz' yani Klopp'un üçüncü gözü.

2000'li yılların başından bu yana birlikte çalışıyorlar. Klopp henüz Mainz'da futbolcuyken Krawietz de takımın video analizcisiydi. Krawietz'in maç ve oyuncu analizlerinden oldukça etkilenen Klopp, takımın teknik direktörü olduktan sonra onu da Baş Scout yaptı. 2008 yılında Dortmund'a da beraber geçtiler ve o tarihten bu yana yardımcı ekibinde. Sorumluluğunda maçların ve oyuncuların video analizlerinin hazırlanması var. Özellikle geçen sezonki duran top başarısının mimarı Peter Krawietz olarak gösteriliyor.

Klopp ondan bahsederken şunları söylüyor: "Bir maç sırasında görebildiği şeyler karşısında hayranlık duyuyorum. Benim için her zaman önemli biriydi ancak Liverpool'a geldikten sonra inanılmaz gelişti. Çok zeki, çok zeki ve bizim için çok önemli..."

Pepijn Lijnders - Yardımcı Antrenör

Önce PSV ardından Porto ve daha sonra da Liverpool akademilerinde çalıştı. Liverpool'a U16 antrenörü olarak geldi ve A Takıma geçtiğinde son göre Akademi Direktörlüğü'ydü.

Ondaki yeteneği ilk fark eden Brendan Rodgers'tı. Ancak sadece 11 maç beraber çalışabildiler. Klopp da göreve gelince onunla çalışmaya devam etti. 2018'deki 4 aylık NEC Nijmegen macerası sırasında Klopp'un oldukça zorlandığını yazıyor İngilizler. Sezon biter bitmez de yeniden ekibine dahil etti zaten.

Pepijn Lijnders'in lakabı 'Pep' ve ona bu lakabın verilmesinin ironik de bir yanı var: Liverpool'un tüm taktikleri onun elinden çıkıyor. Özellikle 2019 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunda maçın taktiğini hazırlayan oydu. Maçtan önce Benfica B Takımı ile hazırlık maçı ayarlamış, Benfica'ya rakipleri Tottenham'ın muhtemel taktiğini anlatmıştı. O hazırlık maçında yaşanan pozisyonların neredeyse birebir aynısı finalde de olmuştu. Bu olay Pepijn Lijnders'in herkes tarafından tanınmasını sağladı.

Pep aynı zamanda antrenmanları yaptıran isim. Bu konuda önemli bir detaya dikkat çekiyor. Ljinders'e göre oyuncular, idmana topa sahip olma fikriyle başlıyor ancak asıl mesele topu kaybettikleri zaman ne yapacakları: "Bizim idmanlarımızda topu kaybettiğinizde Peter ve Jürgen hemen bağırır. 'Git ve topu al! Sakın durma!' Onların sesini Manchester'dan bile duyarsınız. Bunun ne kadar önemli olduğunu anlamak zorundalar."

John Achterberg - Kaleci Antrenörü

Liverpool'da Klopp'la beraber oluşan teknik ekip sadece takımı değil, kaleci antrenörünü de geliştirdi. Mignolet ve Karius'tan sonra Alisson'un gelmesiyle John Achterberg'in de üzerinden büyük bir eleştiri yükü kalkmış oldu. Belki de yeterince iyi bir kaleciyle çalışınca John Achterberg de sahip olduğu antrenörlük yeteneklerini gösterme fırsatı buldu.

Aslında Achterberg, 2013 yılında Brezilya'ya gidip o sıralarda Internacional kalecisi olan Alisson Becker'i bizzat yerinde izlemişti. Fakat çalışma izni sorunu yaşanacağı için girişimde bulunmamışlardı. İngiliz basınında yer alan bilgiye göre Achterberg, Alisso, 2018'de Roma'dan alınana kadar her sezon rapor tutmaya devam etmiş.

Mona Nemmer - Beslenme Uzmanı

Mona Nemmer, 2016 yılında Bayern Münih'ten transfer edilene kadar, İngiltere'de hiçbir kulübün tam zamanlı beslenme uzmanı yoktu. Ancak Klopp, Guardiola'nın da övgüyle bahsettiği eski Alman U21 beslenme uzmanını tam zamanlı olarak işe aldı ve ekibinin bir parçası yaptı.

Futbolcuların beslenmesiyle o kadar yakından ilgileniyordu ki lakabı 'anne'. Nemmer oyunculara klasik beslenme listelerinin dışında şeyler hazırlıyor. Sadece vücut yağ oranlarını ya da metabolik değerlerini değil; oynadıkları mevkii, yetiştikleri kültürü ve vücut tiplerini de dikkate alarak diyetler uyguluyor.

Antrenman tesisindeki soyunma odasına bir meyve suyu köşesi hazırlattı. Stattaki soyunma odasında ise mutfak var! Deplasmanlarda ve otobüs yolculuklarında kendi yemeklerini hazırlıyorlar. Ayrıca futbolcularla ailelerine kaynaşmayı sağlayıcı yemek eğitimleri de veriyor.

Karantina sürecinde her oyuncu için ayrı ayrı günlük menüler hazırladı. Bunları da WhatsApp'tan tarifleriyle beraber paylaştı.

Andreas Kornmayer - Fitness Antrenörü

O da Klopp'un ikinci senesinde Bayern Münih'ten transfer ettiği bir diğer isim. 2004 yılında Bayern altyapısında başlayan kariyeri boyunca Beckenbauer, Heynckes, Guardiola ve Louis van Gaal gibi isimlerle çalışan Kornmayer alanında en iyi isimlerden biri olarak kabul ediliyor.

Klopp, 2012/13 sezonunda hem Şampiyonlar Ligi finali hem de Almanya Kupası çeyrek finalinde Bayern'e yenilmelerinin ve ligde de şampiyonluğu kaybetmelerinin sebebini Kornmayer'in yarattığı fiziksel fark olarak görüyor. Liverpool'un 75. dakikadan sonra en çok gol atan ve puan kazanan takım olmasında da aynı fark söz konusu...

Özellikle bu sezon Leicester maçında 90+5, Aston Villa maçında 87 ve 90+4, Palace ve Wolves maçlarında da 85. dakikalarda galip geldiler. Manchester United maçında da beraberliği 85. dakikada kurtarmışlardı.

Klopp'a göre Kornmayer oyuncuların tesislerde, tatilde, sakatken iyileşme sürecinde hatta karantina döneminde bile bireysel antrenmanlarını hazırlayan bir 'eğitim çavuşu'. 

Kaynak, TRT Spor

Bu haberler de ilginizi çekebilir