• DOLAR 32.579
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2424.01
  • ...
Kafkasya`da Seçim yok, Atama Usulüne Devam
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber-Dış Haberler Servisi-Riyad Makaev

Rusya Devlet Başkanlığından İzvestiya`ya verilen bilgilere gore, Dağıstan, İnguşetya, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Kuzey Osetya, Çeçenistan ve Adıgey başkanları, cumhuriyetlerinde başkanlık seçimleri yapılmasının istenmeyen sonuçlar doğurabileceği gerekçesiyle atama usulüne devam edilmesini istedi.

İzvestiya`ya bilgi veren bir başka kaynak da Kabardey-Balkar Başkanı Arsen Kanokov, Karaçay-Çerkes Başkanı Raşid Temrezov ve Dağıstan Başkanı Magomedsalam Magomedov`un müzakere için Moskova`ya geldiğini belirtti. Magomedov ile istifa konusunun görüşülmüş olabileceği de belirtiliyor. Dağıstan Başkanı, daha önce ülkesinin, Rusya Federasyonun diğer bölgelerinden farklı bir uygulamaya ihtiyaç duymadığını ve başarılı bir şekilde seçim gerçekleştirebilecek durumda olduğunu açıklamıştı.

Kafkasya`da seçim yapılmasının tehlikeli olduğuna dair polemikler geçen yıl federal birimlerde başkanın seçimle göreve gelmesini öngören kanun değişikliğinin hemen ardından başladı. Seçim yapılıp yapılmaması tercihini bölge parlamentolarına bırakan son kanun değişikliğin ardından da devam ediyor. Çok etnikli bölgelerde, özellikle Dağıstan`da seçimin ciddi anlaşmazlıklara neden olabileceği iddia ediliyor. Aynı endişeler Karaçay-Çerkes ve Kabardey-Balkar için de dile getiriliyor.

Ancak bu endişelerin asıl nedeni, bölgelerde seçim yapılırsa Moskova`nın sadık kulları ilk seçimlerde iktidarını kaybedecekler ve halklar kendi istedikleri adayı seçer. Bu durum yine bölgede Putin`in işi zorlaştıracak. Dolaysıyla, Rusya Kuzey Kafkasya`da atama üsülüne devam edeceğine benziyor.

Moskova Karnegi Merkezi uzmanlarından Aleksey Malashenko, Kafkasya`nın tüm bölgeleri için aynı sistemin uygulama çabasının hata olduğunu düşünüyor. Malaşenko,"Burada her bir cumhuriyet için özel yaklaşım lazım. Örneğin, çok etnikli cumhuriyetlerde (Dağıstan, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes) atama usulünün geri getirilmesini istemek anlaşılabilir. Bunda yanlış bir şey yok, etnik anlaşmazlıklar çıkmasından daha iyidir. Ancak İnguşetya ve Çeçenistan gibi tek etnik gruplu bölgelerde demokratik seçimlerden kaçınmanın gereği yok” açıklamasında bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir