• DOLAR 32.478
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2434.67
  • ...
Uzmanlar: "Klima bakımı aksatılmamalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bilinçsiz klima kullanımına karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, sağlıklı ve tasarruflu klima kullanımı hakkında püf noktalara değindi.

10 yıldır baba mesleğini sürdüren klima tamircisi İdris Sönük, klima bakımı yapılmadığında birçok hastalığa sebep olabileceğini söyledi.

"Klimanın bakımı yılda bir defa yaz aylarında yapılır"

Klimanın bakımının, servisler tarafından yapılmasının daha faydalı olacağını belirten Sönük, "Klimanın bakımı gereklidir. Çünkü klima çalıştığı zaman ortamdaki nemi, pisliği ve kötü kokuyu alıyor ve cihazın içine depoluyor. Drenaj tavasında ve serpantini dediğimiz bölgelerde kokular kaldığı için klimanın bakımı yapılmalıdır. Düzenli bakım yapıldığı zaman cihaz daha iyi performans verir ve o ortamda mikroplar kalmaz. Klimanın bakımı yılda bir defa yaz aylarında yapılır. Klimanın bakımının yetkili servisleri tarafından yapılması daha iyidir. Çünkü yetkili servisi bakarsa garanti verebilir. Kişi bakım yaparken yanlışlıkla herhangi bir elektronik kartına biraz su damlarsa ekran kartını yakabileceğinden herkesin yapmasını tavsiye etmiyorum ve yetkili servislerin yapması çok daha uygundur." dedi.  

Yanlış bakım sonucunda çok ciddi sıkıntıların olacağını belirten Sönük, "Yanlışlıkla kart bölmesini bakım yaparken kapatmazsanız ark yapar. Ark da kısa süreliğine kıvılcım oluşturur ve klimanın etrafında rahatlıkla yanabilecek perde türü malzemeler varsa hem klima hem de ev de yanabilir." ifadelerini kullandı.

 

"Sürekli çalışan klima çocuklarda astım, yaşlılarda KOAH'a neden olur"

İdeal ısıtma ve soğutma derecesinin 21-22 arasında olması gerektiğini belirten Sönük, "Eğer 18 dereceye indirilirse cihaz daha fazla çalışır. Fazla çalıştığı için klimanın içerisindeki nem oranı artarak içeride daha fazla mikrop birikmesine yol açar. 18 derecede açılması halinde mikropların bulaşması daha hızlı olur ve 'lejyoner' hastalığına yakalanma riski de çok yüksek olur. Gerekli olmadığı sürece 18 derecede açılmamalıdır.  Coronavirus döneminde, COVİD-19'lu biri öksürürse klima, attığı mikrobu çeker ve çektiği mikrobu içeri tekrar atarken birden fazla kişiye virüs yayılabilir. Yeni doğan çocuklarda astım, yaşlılarda KOAH'a neden olur." şeklinde konuştu.

"Düzgün bakım veya montajı yapılmayan klima maddi zarara yol açabilir"

Klimanın yararlarını ve zararlarına değinen Sönük, "Klimanın yararları ortamı serinletir. Zararları da var. Lejyoner hastalığına yakalatma riski var. Elektriği fazla kullanır. Düzgün bakım veya montajı yapılmadığı zaman maddi zarara yol açar. Klima çalışırken faturanın da az gelebilmesi için cihazın derecesini fazla düşürmemeli. Cihaz çalışırken pencerelerin de açık kalmaması lazım. Bulunan ortamda kişi sayısı fazlaysa elektriği fazla harcar. Bunun için İnword dediğimiz otomatik derecelendirme klimalarının kullanılması daha faydalı olacaktır. Klimanın sürekli açık olması cihazı daha çok yorar ve bunu halkımıza tavsiye etmiyoruz." dedi. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir