• DOLAR 32.513
  • EURO 34.559
  • ALTIN 2497.848
  • ...
Dönem bitti sorunlar ise devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Yunus Memiş, 2012-2013 eğitim öğretim yılının ilk yarısı sona ermesi münasebetiyle basın mensuplarına yaptığı açılamasında, eğitimde sorunların devam ettiğine dikkat çekerek, 2012-2013 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde eğitim çalışanlarını mağdur eden sorunlara köklü çözümler geliştirilmediğini ve sorunların önümüzdeki döneme devretmesine neden olunduğunu belirtti.

 

Ek ödeme mağduriyeti acilen çözülmelidir

`Eşit işe eşit ücret` kapsamında 666 sayılı KHK ile farklı kurumlarda aynı unvanda çalışan kamu personelinin ücretlerinde ek ödeme oranları üzerinden eşitleme yapılırken, öğretmen ve öğretim elemanlarının ücretlerinde iyileştirmenin yapılmadığını dile getiren Memiş, "Öğretmen ve öğretim elemanları KHK mağduru haline getirilmiştir. 2012 yılı toplu sözleşme sürecinin mutabakatsızlıkla sonuçlanması ve devamında bir günlük iş bırakmamıza neden olan "ek ödeme" sorunu hala çözülmemiştir" dedi.

 

Atılması gereken adımlar ötelenip, sorunlar biriktirilmemelidir

Milli Eğitim Bakanlığı`nın, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun`da yapılan değişiklik ve 4+4+4 yeni eğitim sistemine ilişkin yasal değişiklikleri içeren düzenlemeler sonrası yönetmelikleri güncelleyemediğini belirten Memiş, "Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği gibi yönetmelikler ivedilikle değiştirilmesi gerekirken, değişiklikler ötelenmiş, uygulamada oluşan çelişkiler nedeniyle yaşanan sorunlar daha da birikmiştir. Başta şube müdürlüğü atamaları olmak üzere eğitim kurumu yöneticilikleri atanma süreci belirsizliğini korumaktadır. Genel idare hizmetleri sınıfı çalışanlarından yardımcı hizmetli, memur, şef gibi personelin görev tanımları, atanma ve yer değişiklikleri hususları yönetmelik çıkarılamadığı için hala muallakta durmaktadır. Bakanlık, Ekim 2012 Kurum İdari Kurulu Çalışma Raporu gereği, başta yetkili sendika olmak üzere eğitimin paydaşlarının da görüşlerine başvurarak değişiklikleri bir an önce yapmalı ve devam eden belirsizliği ortadan kaldırmalıdır" ifadelerine yer verdi.

 

Özür durumundan yer değişikliği talepleri karşılanmayan öğretmenlerin eşinden ve çocuklarından ayrı yaşamaya devam ettiğini açıklayan Memiş, aile içi sorunlara da neden olan bu durumun aile bütünlüğünü tehdit etmeye devam ettiğine vurgu yaptı.

 

4+4+4 yeni eğitim sistemi ile birlikte öğretmen ihtiyacında artış olduğu tespitinde bulunan Memiş, basın açıklamasını daha sonra şu ifadeler ile sürdürdü: "Bütün kamu kurumlarında giderler tahsis edilen yıllık bütçe ile karşılanırken, okullara bütçe verilmemekte ve adeta başınızın çaresine bakın denilmektedir. Yardımcı hizmetli başta olmak üzere personel ihtiyacı had safhada olan okullar; temizlik, günü birlik tamir ve bakım, rutin giderler gibi konularda Okul Aile Birlikleri kanalıyla velilerin katkısını talep etmektedir. Okullara herhangi bir bütçe göndermeyen devlet, bütçe tahsis ederek yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekirken, okulun sorunlarını omuzlayan okul yöneticilerini alandan kopuk talimatlarla yıpratmayı bu dönem de sürdürmüştür. Okullarda yaşanan olumsuzlukların önüne geçilebilmesi ve eğitim yöneticilerinin sorunlardan ziyade eğitime yoğunlaşabilmesi için, okullara ihtiyaçları oranında kaynak ayrılmalıdır."

 

Kamu çalışanlarına kılık-kıyafet dayatması bitmelidir

Kamu çalışanlarına kılık ve kıyafet dayatmasının devam ettiğine vurguda bulunan Memiş, 1982 yılından kalma darbe döneminin iklimini yansıtan kılık ve kıyafet yönetmeliğinin bir an önce çöpe atılması gerektiğinin altını çizerek, "Çalışanların saçı, bıyığı, ayakkabı topuk boyu, giyilen pantolonunun kumaşı, kazağının yakası ve başın açık olup olmaması gibi birçok gereksiz ve gülünç dayatma içeren yönetmelik darbecilerle birlikte tarihteki kirli yerini almalıdır" dedi.

 

Memiş daha sonra, "İlimizde iller arasındaki başarı sıralamasında son sıralarda iken, yeni görevlendirilen bazı şube müdürlerinin ehil ve liyakatlı olmadığını görmekteyiz. Bu da başarı konusunda daha gerilere gideceğimizi zaman içinde birlikte göreceğiz" ifadeleri ile basın açıklamasını bitirdi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir