• DOLAR 32.349
  • EURO 35.124
  • ALTIN 2303.182
  • ...
İstanbul Küçükçekmeceliler: “Balık ölümleri fabrikaların atık sularından kaynaklanıyor”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son günlerde Küçükçekmece gölünde yaşanan balık ölümleri, basında oldukça geniş bir yer edindi. Yaşanan balık ölümleri sonrasında gölde ciddi şekilde kötü kokular oluştu. İBB ekipleri, ölen balıkları temizlemek için sahil şeridi boyunca çalışma yürütüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da inceleme başlatacağını duyurduğu olayla ilgili İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlardan kimisi yaşananların doğa olayı olduğunu söylese de vatandaşların çoğunluğu yaşananların çevrede bulunan fabrikaların atık suları ve son dönemde yağan yağmurla birlikte oluşan sel sularının göle akmasından dolayı yaşandığına dikkat çektiler.

“Arıtma tesisinin arızalı olması ve fabrikaların atıkları sebebiyle bunlar yaşanıyor”

40 senedir Küçükçekmece’de yaşadığını ve daha önce böyle bir olaya şahit olmadığını söyleyen vatandaşlardan Hikmet Albayraktar, “Ben 40 senedir buradayım. Böyle bir olay ilk defa meydana geliyor. Bir aydır göl pis, akarı yok. Arıtma tesisi arızalı, ilgilenen yok. Ondan dolayı hayvanlarda zehirlenme oluyor. Altınşehir’deki fabrikalardan atılan atıklar var. Bunların tamamı hayvanlarının ölümüne sebep oluyor. Gelip gölün kenarında rahat gezemiyoruz, koku var. Koku olduğu için çoluk çocuk istediğiniz saatte gezmeye çıkamıyorsunuz. Bu şekilde bizi halk olarak etkiliyor.” dedi.

“Olanları yağan yağmura bağlıyorum”

Vatandaşlardan Hüseyin Yurtseven ise, “Ben 40 yıldır buradayım. Küçükçekmece su ürünleri kooperatifine üye denizciyim. Her sene hava fazla ısındığı zaman göl yeşillenir. 2 senede bir böyle balık ölümleri oluyor. Ben olanları yağan yağmura bağlıyorum. Esenyurt’u sel basınca oranın suları hep göle aktı. Burada hala tatlı su var. Onun etkisiyle olabilir.” diye konuştu.

 

“Fabrika suları kontrol edilemiyor”

“8-10 senedir burada yürüyüş yapıyorum. İlk defa bu kadar koku yaptığını gördüm” diyen Ömer Lütfü Baş, “Şu anda Haliç kokusunun aynısı burada. Bunun sebebi herhalde atık sular. Fabrika suları kontrol edilemiyor. Büyük bir ihtimalle ondan oluyor.” şeklinde konuştu.

“Burada daha önce balık ölümlerinin yaşandığını görmedim”

Yaşananları doğa olayı olmadığını söyleyen Yalçın Kaptan, şu ifadelere yer verdi: “Firüzköy’de bulunan fabrika atıklarından dolayı oluyor. Halkalı tarafından akan simsiyah bir dere var, fosseptik suları buraya akıtıyorlar. Son zamanlarda kokuyu alıyorsunuz herhalde. Su oksijensiz. Leş gibi de kokuyor. Öyle olunca da hayvanlar suyun içerisinde boğuluyorlar. Buradan yetkililere sesleniyorum. Bir an önce buraya el atmaları lazım. Filtre konulmadıktan sonra, arıtma konulmadıktan sonra imkânı yok temizlenmez. Bakın binlerce balık ölüyor. 80-90 tür balık var burada. Hepsi şu anda ölümle pençeleşiyorlar. Ben eski Küçükçekmeceliyim. Burada daha önce balık ölümlerinin yaşandığını görmedim.”

“Yaşananların neden kaynaklandığını ancak bilirkişiler analiz edip bakacak”

Ben 30 senedir bu sahildeyim. Bu güne kadar böyle bir şeye rastlanmadı.” diyen Aydın Akman da şunları söyledi: “Zannedersem yağmurlar bir yerlerden bir şeyler getirdi. Yoksa balıklar ölmezdi. Kesinlikle böyle bir şey olmamıştı. Yaşananların neden kaynaklandığını ancak bilirkişiler analiz edip bakacak.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir