• DOLAR 32.381
  • EURO 35.066
  • ALTIN 2324.96
  • ...
STK`lar mülteciler için toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Barosu, Mülteci Hakları Komisyonu ve Kariyer Geliştirme Derneği (KAGED), Hotel Turhan İzgi konferans salonunda Batman`daki Afgan ve Suriyeli mülteciler için STK`lar ile biraraya geldi.


\"İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik karar alma süreçlerinde diyalogun arttırılması için STK ağlarının güçlendirilmesi\" kapsamında yapılan istişare toplantısında, Türkiye`deki ve Batman`daki mültecilerin durumu görüşülüp değerlendirmelerde bulunuldu.
Toplantıya Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Ortak Platformu`nun (İHOP) Mülteciler Ağı Koordinasyonu temsilcileri, STK Temsilcileri, bazı kurum müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.


Açılış konuşması yapan Batman Baro Başkanı Avukat Ahmet Sevim, Batman`da mülteci ve sığınmacılarla çok fazla karşılaştıklarını söyleyerek, STK ve kurumların mülteciler için çok çaba harcadıklarını ama mültecilere yapılan yardımların yetersiz kaldığını belirtti. Sevim, Batman`daki STK`lar ve ilgili kurumlarla mültecilerin sorunlarıyla ilgili bir araya geldiklerini vurguladı.


Daha sonra konuşmak için söz alan Mültecilerle Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Taner Kılıç, Batman`a sığınan mülteciler için batman Barosu`nun ve Çevre Mazlum-Der Başkan Yardımcısı Hasan Argünağa`nın kendileriyle görüştüklerini söyledi.


Türkiye`nin bireysel iltica başvuruları konusunda önemli sayıda kişileri barındırdığını belirten Kılıç, bu sayıların son zamanlarda çok fazla arttığını ve bunun Türkiye tarihinde rekor sayılacak derecede arttığını vurguladı.


Kılıç, \"Bir insan hakkı olarak iltica, uluslararası ve ulusal duruma genel bir bakış, Türkiye`de iltica prosedürü işleyişi\" konusunu ele alarak slayt gösterisinde Türkiye`deki mülteciler hakkında geniş bilgiler verdi.


Batman Mazlum-Der Başkan Yardımcısı Hasan Argünağa, Batman`daki mülteciler hakkında STK`ları bilgilendirdi. Batman`daki STK`lar tarafından mülteciler için yardımların yapıldığını ama daha fazla mültecilerin gelmemesi için yapılan yardımlar gizli tuttuklarını dile getiren Argünağa, \"Başka kentlerden buralara daha fazla mülteci gelmesin diye yapılan yardımları kamuoyuna paylaşmadık. Fakat görünen o ki, dram yaşıyorlar. Her ne kadar yardım yapsak da sorun çok büyük\" dedi.


Daha sonra Mülteci-Der Üyesi Hüseyin Govercin, Mültecilerin karşılaştıkları psiko-sosyal sorunları anlattı.

HYD Mülteci Destek Programı Koordinatörü Ceren Öztürk`ün yaptığı Batman`daki mültecilerin genel sorunları ve MHK gözlemleri sunumunun ardından gerçekleştirilen ortak çalışma bölümünde Batman`da yaşayan mülteciler için neler yapılabilir konuları konuşuldu.


Moderatörlüğünü Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim`in yaptığı ortak çalışma bölümüne katılan kamu, yerel idare, üniversite ve sivil toplum kuruluşları Batman`da yaşayan mülteciler için yapılan çalışmalar ve bundan sonra neler yapılabilir konularını değerlendirdi. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir