• DOLAR 32.432
  • EURO 34.468
  • ALTIN 2486.8
  • ...
Devrimin 2. yıldönümünde Mısır`da olaylar çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MISIR- Ocak 2011`de gerçekleşen halk devriminin 2. Yıldönümünde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvanın aleyhinde düzenlenen protesto gösterilerinde 9 kişi hayatını kaybetti. 300`den fazla kişi ise yaralandı.


25 Ocak 2011`de başlayan ve yaklaşık bin kişinin hayatını kaybettiği devriminin üzerinden 2 sene geçti. Devrim münasebetiyle bazı illerde kutlamalar düzenlenirken başta Başkent Kahire olmak üzere bazı illerde hükümet aleyhine protesto gösterileri düzenlendi.


Günler önceden alınan güvenlik tedbirlerine rağmen yine şiddetin önüne geçilemeyen gösterilerde devlet daireleri ve polis araçları ateşe verildi.


Önceki akşam başlayan gösterilerde protestocuların bazı devlet dairelerine saldırmalarıyla patlak veren çatışmalarda bazı yerel internet haber sitelerine göre ölü sayısı 15`den fazla olurken sağlık bakanlığı hayatını kaybedenlerin 9 olduğu bildirdi.


Olayların yoğun olarak yaşandığı bir başka adres ise ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye… El-Cezire muhabirinin yaptığı açıklamaya göre; resmi dairelere saldırmak isteyen göstericilere göz yaşartıcı gaz bombası kullanarak müdahale eden güvenlik güçleri ile protestocular arasında yaşan arbedede 50`den fazla kişi yaralandı.


Sol grupların önde gelen partilerinden Şeref Partisinin Başkanı Hamdin Sabahi Reuters Haber Ajansına ``Devrimimiz devam ediyor, devlet üzerinde herhangi bir siyasi partinin egemenliğini reddedip, Müslüman Kardeşler devletine hayır diyoruz`` dedi.


Mısır`da cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduktan bir süre sonra adaylıktan çekilen ve Muhammed Mursi`ye Firavun benzetmesini yapan muhalefetin önde gelen isimlerinden Muhammed el Baradey ise gösteriler öncesinde yaptığı açıklamada, herkesi ``devrimi tamamlamak üzere`` Mısır`ın bütün köşelerine çıkmaya çağırdı.


İhvan büroları ateşe verildi
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin aleyhine laik-liberal ve solcu partilerin bir araya gelerek oluşturdukları Ulusal Kurtuluş Cephesi` (UKC)nin günler önceden beri çağırdığı gösterilere katılan protestocular yine Müslüman Kardeşler Teşkilatına ait bürolara saldırdılar.


Önceki gece cemaatin resmi haber sitenin bulunduğu binaya düzenlenen saldırıyla başlayan gösteriler, bugün İsmailiye`de bulunan teşkilatın bürosu ve Hürriyet ve Adalet Partisinin binasının ateşe verilmesiyle devam etti.


Ayrıca Kahire`nin Kuzeybatısında bulunan Damanhor ilçesinde ise Hürriyet ve Adalet Partisine ait iki bina Mursi karşıtlarınca ateşe verildi.


Ülkede yaşanan kargaşalar ile ilgili sosyal paylaşım sitesi Facebook`da bir açıklama yapan Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkanı Sa`ad Ketatni; yaşanan şiddet olaylarının sorumluluğunu isim vermeden Ulusal Kurtuluş Cephesi`ne yükledi.


Selefi ve Cemaati İslami`nin siyasi uzantıları olan Nur ve Kalkınma Partisi, devrimin yıldönümünü bazı programlar düzenleyerek geçirirken Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve Hürriyet ve Adalet Partisi ise \"Haydi Birlikte Mısır`ı İnşa Edelim\" adı altında bir ay boyunca bedava hasta bakma, milyonlarca fakir hastaya ilaç dağıtma ve çevre temizliği yaparak kutlayacaklarını ifade ettiler. (Osman Çelik-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir