• DOLAR 32.603
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2492.019
  • ...
Telefonunuz 30 Gün İçinde Kapanabilir!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cep telefonunuzu ister teknoloji ürünleri satan bir mağazadan, ister internetten ya da bir gsm firmasından taahhütlü alın. Her an cep telefonunuza telefonunuzun IMEI numarasının klonlandığına dair bir mesaj gelebilir. Bu demek oluyor ki, sizde IMEI numarası kopyalanan binlerce insanın arasına katıldınız. Telefonunuz klonlandığı zaman sizin yapabileceğiniz bir şey yok. İthalatçı firma sizin telefonunuzu sadece bir numarayla kullanmak üzere sisteme tanımlayabiliyor.

CİHAZINIZ 30 GÜNDE İÇERİSİNDE KAPATILACAKTIR

Birçok cep telefonu kullanıcısı birden telefonlarına gelen “IMEI numarası klonlanmıştır. Cihaz 30 gün içerisinde kapatılacaktır. Satın aldığınız yere başvurunuz” mesajı ile ne olduğunu şaşırıp cep telefonlarını satın aldıkları yerleri şikayet yağmuruna tutuyor diyen sikayetvar.com uzmanları şikayetlerden çıkardıkları analiz ile olayın nasıl gerçekleştiğini şöyle anlattı:

“Gelen şikayetler sonrası ortaya çıkan gerçeğe göre IMEI numaraları iki nedenden dolayı klonlanmaktadır. Cep telefonları, kanun gereği Türkiye operatörlerinde IMEI kayıtları olmadığı takdirde kullanılamamaktadır. Kaçak yollarla toplu olarak getirilen telefonlar için bu yöntem uygulanamamakta. Kaçak telefonların IMEI noları, ülkemizde kayıtlı bulunan başka bir IMEI ile değiştirilerek kullanıma açılabilmektedir. Diğer bir neden ise çalıntı cep telefonları.Takibe takılmak istemeyen dolandırıcılar da telefonun IMEI sini kayıtlı bir IMEI ile değiştirmekte ve takibi atlatmaktadırlar.”

IMEI NUMARALARINI NASIL BULUYORLAR?

Peki IMEI numaralarının dolandırıcılar tarafından nasıl bulunduğunu merak ediyorsanız bunun yanıtı da çok basit diyen uzmanlar, “IMEI numaraları cep telefonu üreticileri tarafından her bir telefona ayrı olarak verilmektedir. Fakat bu numaralar bazı yasadışı cihaz ve yazılımlarla değiştirilebilmektedir. Bu numaralar genelde telefonun arkasında bataryanın alt kısmında yazmaktadır. Fakat bazı telefon üreticileri, yeni telefon kutularının üzerine IMEI numaralarını yazmaktadırlar. Bu da dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor. Açıkta olan bu numaralar dolandırıcılar tarafından çok rahat olarak not edilebiliyor. Ayrıca cep telefonu servisleri, tedarikçiler vs telefonunuzun IMEI numarasını çok rahat görebiliyor. Hatta tamamen deneme-yanılma ile bile IMEI numarası bulmak mümkündür” dedi.

İADE KAPSAMINA GİRMİYOR

İşte cep telefonlarının IMEI numarası kopyalandığı için mağdur olan vatandaşların şikayetleri şöyle:

“Aralık ayında aldığım cep telefonuma Şubat ayı içinde IMEI numarasının klonlandığını 1 ay içinde kapanacağını bildiren mesaj geldi. Satın aldığım yer form vererek fatura ile firmaya göndermemizi söylediler. Gönderdim nitekim. Ancak sonradan fark ettim ki sadece tek hatla kullanabiliyormuşum. Ben o hattımı kullanmayacağım, yeni hat içinde mi aynı işlemleri yapmam gerekiyor? Veya satmak istesem nasıl olacak bilemiyorum. Ayrıca bu telefona yeni bir IMEI numarası atanacakmış. O zaman garanti durumu ne olacak faturadaki IMEI numarası ile eşleşmeyecek. Şaşırdım kaldım. Bu durum ayıplı mal olarak nitelendiriliyor ve iade kapsamına giriyor.”

ÇÖZÜM YOLU TEK HAT KULLANMAK

“Şikayetim 4 gün önce telefonuma gelen; ‘IMEI’niz klonlanmıştır, telefonunuz 30 gün içinde kapanacaktır.’ diye gelen mesaj. Telefonumu gsm operatöründen taahhütlü olarak 2 Bin TL para vererek aldım. Garantili cihaz ve garantisi devam etmekte. Daha 1 senelik olan telefonumun IMEI klonlanmış, Operatöre gittim onlar da BTK’ya yönlendirdi. Onlar da telefonunuzu kullanıma açarız lakin tek hatla kullanabilirsiniz dediler. Şimdi ben bu telefonu ileride daha üst bir model ile değiştiremeyecek ve eskiyene kadar kullanmak zorunda kalacağım.Acil bir durumda, başka hattımı takamayacağım ve diğer hatlarımı kullanamayacağım. Telefonumu satmak istesem satamam. Bu nasıl iştir anlamadım. Tek çözüm yolu; tek hat ile kullanmakmış.”
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir