• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Felluce`de `Dönüş Yok` Cuma Gösterilerinde: 5 Ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak`ın değişik şehirlerinde Maliki hükümetini protesto eden gösteriler düzenlendi. Felluce`deki gösterilerde, beş kişi, Irak Ordusu`nun ateşinde hayatını kaybetti, 40`dan fazla yaralı var.

Irak`ın Sünni üçgen olarak bilinen El-Enbar iline bağlı Ramadi ve Felluce şehirleriyle, Bağdat`ın kuzeyindeki Salahaddin iline bağlı Samarra şehrinde ve ülkenin kuzeyindeki Musul`da ``Dönüş yok`` adı altında düzenlenen Cuma gösterilerine yüz binlerce insan katıldı.

GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇILDI

Felluce`de Cuma namazı ezanı okunmadan önce gösteri alanına gelen askerlerin alanı terk etmesini isteyen göstericiler, askerlere şişe ve taş attı. Bunun üzerine güvenlik güçleri, göstericilerin üzerine yoğun ateş açmaya başladı. Açılan ateşte, beş kişi hayatını kaybederken, aralarında El-Sumariya televizyonun kameramanının bulunduğu toplam 40`dan fazla kişi de yaralandı.

HUTBEDE MALİKİ ELEŞTİRİSİ

Felluce`de göstericilere, askerlerin kışkırtmalarına kapılıp galeyana gelmemeleri çağrılarının yapılması üzerine olaylar yatıştırıldı. Cuma hutbesini okuyan hatip Şeyh İdris El-İsavi, iki dönemdir Başbakan olan Nuri Maliki`nin başarısız olduğunu, Başbakanın, müsteşarlarının etkisinde kalmaması gerektiğini belirterek, bu tutumundan Şiilerin de zarar gördüğünü söyledi.

Askerlerin güç kullanmasına tepki gösteren İsavi, kendilerine saldırgan bir tutumla yaklaşanları sert bir şekilde püskürteceklerini söyleyerek, taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

Irak`ta yaşanan gelişmeler karşısında başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran İsavi şöyle devam etti:

``Irak`ta olup bitenler karşısında sessiz kalan BM`nin suskunluğunu bozması gerekir. BM`nin, mazlumların, tutukluların ve hiçe sayılanların yanında durması gerekir. İslam Çalışma Konferansı bir an önce Irak için toplanmalı. Biz Irak`taki Sünni Araplar, zulme uğradık. Tutuklandık, tecavüze uğradık. Yanımızda durun. Hakkımızı sonuna kadar savunacağız`` dedi.

İsavi, öldürülen göstericilerin yarın Felluce`de düzenlenecek cenaze töreninden sonra toprağa verileceğini de kaydetti.

Öte yandan askerlerin, Cuma namazından sonra El-Enbar İl Meclisi`ne bağlı 2 aracı yakan göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi yaralandı.

El-Enbar İl Meclisi, Felluce`de gösterilere ateş açılmasını kınayarak, çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

Felluce`de ölen göstericiler için yarın Irak`ın değişik şehirlerinde gıyabi cenaze namazı da kılınacak.

Anadolu Ajansı - Dünya Bülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir