• DOLAR 32.576
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2423.941
  • ...
Mardin Midyatlı Müslümanlar uzun sürenin ardından camilerde saf tuttu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mart ayında pandemi nedeniyle camiler kapatılmış, normalleşme süreciyle 2,5 ayın ardından cami avlularında namaz kılınmasına izin verilmişti. 4 hafta sonra da sosyal mesafeli olarak cami içinde vakit ve Cuma namazları cemaatle kılınmaya başlandı.

Ezanın okunmasıyla camiye akın eden Müslümanlar aylar sonra cami içinde namaz kılmanın heyecanını yaşadılar.  Sosyal mesafe kuralı nedeniyle camiye sığmayan cemaat ise cami avlularında namaza durdu. Görevli polis memurları ise camiye seccade ve maskesiz girilmesine izin vermedi. Müslümanlar beraberlerinde getirdikleri seccadelerinde namazlarını kılarken seccadesi olmayan cemaate tek kullanımlık karton seccadeler dağıtıldı.

Hutbe ve namaz öncesi bir vaaz veren Hazreti Nebi (Bipa) cami İmam Hatibi Aziz Doğan sosyal mesafe ve temizlik konusunda cemaate uyarılarda bulundu.

İmam Hatip Aziz Doğan’ın “Yuvalarımız Kur’an ile Aydınlansın”  başlığıyla irad ettiği Hutbede, pandemi nedeniyle camilerde Kur’an kursu verilemeyeceğine dikkat çekilerek evlerimizin Kur’an ile aydınlanması gerektiği çağrısında bulundu.

Hutbenin devamında İmam Hatip Doğan şunları aktardı;  “Tertemiz bir fıtratla gözlerini dünyaya açan yavrularımız, Yüce Rabbimizin bizlere nadide birer emanetidir.  Hayatımızdaki en sevimli nimet, yuvamızdaki en değerli ziynettir. Ömrümüzün bereketi, yüreğimizin neşesidir. Çocuklarımız bizim istikbalimizdir. Onları iyi bir insan, güzel bir Müslüman olarak yetiştirmek, helal ile besleyip hakikati öğretmek bizim temel sorumluluğumuzdur. Minik kalplerine Allah ve Peygamber sevgisini aşılamak, körpe zihinlerini faydalı ilim ve güzel ahlakla geliştirmek bizim öncelikli görevimizdir. Nitekim Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: 'Hiçbir baba, çocuğuna güzel ahlaktan daha kıymetli bir miras bırakmamıştır.' Çocuklarımız bir eğitim-öğretim dönemini daha tamamladı. Her yıl yaz mevsiminde camilerimiz birer eğitim yuvasına dönüşür, çocuk sesleriyle şenlenirdi. Bu yıl ise Yaz Kur’an Kurslarını evlerimizde misafir edeceğiz. Önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren Yaz Kur’an Kurslarımız, Diyanet Televizyonunda başlayacak. Başkanlığımızın internet sitesinden çocuklarımızın kaydını yapabilir ve ilçe müftülüklerinden kitaplarını temin edebilirsiniz. Yaz Kur’an Kurslarıyla çocuklarımız Rabbimizi daha iyi tanıyacak, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i okuyacak ve onun anlam dünyasıyla buluşacaklar. İman ve ibadet esaslarını, Peygamberimizin örnek hayatını öğrenecekler. Vatanımıza, milletimize ve bütün insanlığa faydalı bir kul olmanın önemini kavrayacaklar. O halde kalbimize inşirah, her işimize bereket katan Kur’an’la ömrümüzü imar edelim. Yavrularımızın körpe dimağlarına ve tertemiz fıtratlarına imanı, İslam’ı ve güzel ahlakı nakşetmek için seferber olalım. Onları Kur’an’ın aydınlığından ve sahih dini bilginin rehberliğinden mahrum bırakmayalım.”

Namaz sonrası duygularını İLKHA ile paylaşan cami cemaati, cami içinde tekrar namaz kılmanın sevincini yaşadıklarını ifade ederek salgının bir an önce bitmesi dua ve temennisinde bulundular.

“Bu süreçten ders almalıyız”

Abdullah Ayyıldız, “Rabbim bu pandemi sürecinde yaşadıklarımızı ibret vesilesi olarak gösteriyor. Bizler de inşallah bunlardan ders alabilen oluruz. Yani camileri garip bıraktığımız gibi camilerde bizi garip bıraktı. Yani aslında biz camilere karşı çok lakayttık. Rabbim işte onların önemini bize göstermek için böyle bir süreç yaşattı. Şahsen ben böyle bakıyorum. Ama her kışın sonu bahardır. Tekrar camilere kavuştuk şükürler olsun. Yüce Allah tekrar birlikte, virüsün olmayacağı bir şekilde yine diz dize ve omuz omuza olacak şekilde namaz kılabilecek bir ortam nasip eder inşallah.” ifadelerini kullandı.

“Sağlık kurallarına daha çok riayet edildiği yerler namaz ve ibadet yerleri oldu”

Cami cemaatinden Nasuh Sevinik, “Farklı bir namaz şekli oldu doğrusu. Bu gibi musibet dönemlerinde böylesi bir ibadet şekli ile ilk defa karşılaştık. Farklı bir duygudur. Ama sağlık için bu tür kurallara riayet edilmesi gerekiyor. İnşallah Allah-ü Teâlâ kabul eder. Bizim günahlarımıza kefaret kılar. Bu musibetin memleketimiz ve milletimiz üzerinden hafiflemesine vesile olur inşallah. Kural ve kaidelere riayet etmek vaciptir. Dinimizin gerekleri üzerimize nasıl vacip ise, bu tür toplumu ilgilendiren sağlık kurallarına riayet etmek lazımdır. Bu çerçevede bir namaz kıldık güzel oldu. İnsan farklı bir duygu hissediyor. Tabi burada dikkatimi çeken husus bu salgın döneminde sağlık kurallarına daha çok riayet edildiği yerlerin namaz ve ibadet yerlerinin olduğunu görüyoruz. Bu dikkat çekilmesi gereken bir husustur. Herkes bu kurallara riayet etseydi, bu salgın için daha erken bir tedbir alınmış olurdu. Bunun daha erken atlatılmasına vesile olurdu. Umarım herkes riayet eder.” diye konuştu.

“Rabbim kimseyi camisiz, ibadetsiz ve muhabbetsiz bırakmasın”

Hıdır Atasal, “Rabbim kimseyi camisiz, ibadetsiz ve muhabbetsiz bırakmasın. Böylesi camiyle buluşmak büyük bir sevinçtir. Büyük bir mutluluk hissettik. Eskiden beri imamlar tembihte bulunuyordu. Sosyal mesafeye dikkat edin diye. İleriki zamanlarda imamların tekrardan safları sıklaştırın demelerini bekliyoruz. Allah’a tevekkül ettik. Bu bir süreçtir ve bir sınavdır. Dünyayı kasıp kavuran bu salgını Müslümanlar başarıyla atlatırlar inşallah.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir