• DOLAR 32.601
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2492.627
  • ...
İstanbullu taksiciler: İBB, yeni taksi yerine önce korsanların önüne geçsin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Konuya ilişkin 25 Haziran’da toplantı düzenleyen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), projeyi kabul etmeyerek bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere erteledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Önce 5 bin ardından 6 bin yeni taksi plakası ihalesi projesi hakkında İLKHA muhabirine konuşan taksiciler, Covid-19 sürecinde böyle bir şeye ihtiyaç olmadığını belirttiler. Kentte asıl sorunun korsan taksiler olduğunu ifade eden taksiciler, bunun önüne geçilmesi gerektiğini söylediler.

“Yeni taksiye şu anda ihtiyaç yok”

İstanbul’da korsanların bitirilmesi halinde şehrin 5 bin yeni taksiyi kaldırabileceğini söyleyen taksici Ayhan Helvacı, “Belediye kazansın başkası kazanmasın. Şu anda İstanbul’da yeni taksiye ihtiyaç yok. 20-30 araba yatıyoruz, iş yok. Bu pandemiden dolayı her taraf durgun zaten. Şu anda gerek yok. İlerde lazım olabilir.” dedi.

“Asıl sorun korsan taksiciler”

Helvacı, “Taksiciler kiralık plakalarla çalıştığı için millet onu konuşuyor. 1994’ten beri yeni taksi plakası verilmedi ama o zaman metro tramvay yoktu. Toplu ulaşım artınca tabi ki taksiler normale döndü. Ancak korsan çıkınca taksiler geri planda kaldı. Asıl problem korsanlardır. Onlar yok olabilirse belediye 5 bin taksi çıkarsa sıkıntı olmaz. 20-30 bin korsan var. Sıkıntı oradan çıkıyor.” diye konuştu.

“Korsanlar temizlendiğinde 5 bin taksinin bize zararı olmaz”

Korsanların tamamen temizlenmesi halinde 5 bin taksi uygulamasının hayata geçirilebileceğini belirten taksici Hasan Somuncu ise şunları söyledi:

“Uygulama ile içimizdeki yanlış arkadaşları veya müşterilere hitap etmeyip adımızı lekeleyenler temizlenmiş olur. Belediye de çalışanlara iyi şartlar sunarsa arkadaşlarımız faydalanmış olur. Ancak şu anda hastalık sebebiyle ihtiyaç yok. İlerde ihtiyaç olacaktır. Bizim de şu anda işlerimiz çok zayıf. 30 araba var. Yeri geldiğinde 1-2 saatte bir iş alıyoruz. İşler açıldığında ve korsanlar tamamen temizlendiğinde işlerimiz artar. Korsanlar temizlendiğinde 5 bin taksinin bize zararı olmaz. Zararı olmadığı gibi içimizdeki yanlış yapanların temizlenmesi için faydalı olur.”

“Taksi sadece sabah saatlerinde bulunmuyor”

Taksici esnafından Güven Kalaycı, “Zaten piyasada iş yok, 5 bin taksi az bir sayı değil ama yine de kendileri bilir. Korsan taksiyi kaldırsalar İstanbul’un taksisi fazlasıyla yeter. Bunu kaldıramıyorlar ve taksi bulunmuyor diyorlar. Taksi sadece sabah saatlerinde bulunmuyor. Diğer zamanlarda taksiler yatıyor. Her köşe başında taksi var.” dedi.

“İhtiyaç korsanların kaldırılmasıdır”

Şu anda uygulamanın hiçbir çözüm getirmeyeceğini, taksilerin yeterli olduğunu savunan Ali Okumuş da şu ifadeleri kullandı: “Belki bu kadar da korsan çalışıyor, onu önlesinler. Bizim sıkıntımız o, yoksa boşuna çalışıyoruz. Şu anda zarardayız. Para kazandığımız yok. Plaka verilmesi için ihtiyaç olması gerekir. Biz de ihtiyacı söylüyoruz, korsanları kaldırın.”(İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir