• DOLAR 32.333
  • EURO 35.071
  • ALTIN 2298.626
  • ...
SON DAKİKA
En Çok Sigara Cezası Kesilen İlimiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Kaan Durukan, kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan kanuna muhalefet eden kişilere kesilen ceza miktarında Samsun`un Türkiye birincisi olduğunu söyledi.

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Kaan Durukan yaptığı açıklamada, kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan 4207 sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında yapılan denetimler hakkında bilgi verdi.

Kanunun 2009 yılında yürürlüğe girmesinin ardından tütün ve tütün ürünlerinin zararları ile mücadele ve kontrol faaliyetlerini yürütmek üzere İl Tütün Kontrol Kurulu kararı doğrultusunda ilçelerde bürolar oluşturulduğunu hatırlatan Durukan, "2012 yılında toplam 10 bin 794 denetim yapılmış olup 843 işletmenin 476`sına uyarı, 367`sine para cezası uygulanmıştır. Ayrıca 318 kişiye de kapalı alanda sigara içmekten dolayı idari para cezası kesilmiştir. Türkiye genelinde cezai işlem yönünden ilimiz birinci sırada yer almaktadır." dedi.

İLK İHLAL DURUMUNDA UYARI YAPILMIYOR
2011 yılı başında yapılan kanun değişikliği ile 4207 sayılı kanuna muhalefet eden kişilere kesilen ceza yetkisinin belediyelerden alınıp kaymakamlıklara verildiğini söyleyen Durukan, "5 Temmuz 2012 tarihinde yapılan kanun değişikliği ile kapalı alanlarda sigara içen ve içirenlere yapılan bir kez uyarı cezası kaldırılmıştır. Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumlularına, birinci ihlal için de mahalli mülki idare amiri tarafından idari para cezası verilir. İhlalin tekrarı durumunda ise idari para cezası bir kat arttırılarak uygulanır." şeklinde konuştu.

DUMANSIZ HAVAYI 203 KİŞİ KONTROL EDİYOR
Samsun`un 17 ilçesinde İlçe Tütün Koordinasyon Büroları`nda 203 denetim elemanının görev yaptığını söyleyen Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Kaan Durukan şunları kaydetti: "Bu denetim elemanları ilimizde bulunan kamu kurumlarında görevli memurlardır. Denetimlerimiz 7/24 esasına dayalı olarak bir program çerçevesinde yürütülmekte olup, gelen ihbarlar doğrultusunda denetime çıkılmaktadır.

Denetimlerimiz 15 Eylül 2012 tarihinden itibaren Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemine bağlı PC tabletlerle yapılmaktadır. Atakum, Bafra, Çarşamba ve İlkadım ilçelerinde 2`şer geri kalan 13 ilçemizde 1 adet PC tablet bulunmaktadır.

Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi, Sağlık Bakanlığı tarafından 4207 sayılı kanun ile belirlenen düzenlemelerin takibine ilişkin denetimlerin izlenmesi amacıyla geliştirilmiştir. GPS ve GSM/GPRS teknolojileri kullanılarak tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu alanlarda gerekli denetimleri yapmak üzere oluşturulmuş denetim ekiplerinin, 184 (SABİM) yazılımı ile entegrasyonu da sağlanarak, sayısal haritalar üzerinden izlenmesi, acil durum uyarılarının, ihbar kayıtlarının ve yapılan denetimlerin iletilmesi, raporlanması ve benzeri işleri gerçekleştiren donanım ve yazılımlardan oluşmaktadır. "
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir