• DOLAR 32.385
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2325.822
  • ...
Konya ve Karaman’daki arıcılara FAO’dan destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğü ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından fonlanan, “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım” projesi kapsamında temin edilen 400 adet arılı kovan ve ekipman, 2018 ve 2019 yıllarında hazırlanan bölgenin Ereğli Entegre Orman Yönetimi Planı arazi çalışmaları sürecinde belirlenen köylerde üreticilere dağıtıldı.

Karaman ilinin Ayrancı ilçesine bağlı Berendi ve Kıraman köyleri, Konya Emirgazi ilçesine bağlı Öbektaş köyü ve Halkapınar ilçesine bağlı İvriz köylerine her köyden 10 haneye 10’ar kovan olmak üzere toplam 400 adet arılı kovan ve yardımcı ekipman dağıtıldı. Kovan ve ekipman dağıtımı özellikle arıcılığın yoğun olarak yapıldığı ilçe ve köylerde gerçekleştirildi.

Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım proje kapsamında yapılan çalışmanın ne gibi fayda sağlayacağı konusunda bilgi veren Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yaptığı yazılı açıklamada yapılan çalışmanın amaçlarından bahsetti. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 “Arıcılık faaliyeti hem yöre halkına bir gelir kaynağı hem de arıların biyolojik çeşitlilik ve doğal denge açısından ekosistemde kilit öneme sahip olması sebebiyle ön plana çıkmıştır. Arıcılık, yöre halkı için doğrudan gelir getirmesi yanında, biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi, gıda güvenirliliğinin sağlanması noktasında önemli bir işleve sahiptir. Arıcılığın bal ve diğer arı ürünleri dışındaki bu hizmetleri, çiçekten çiçeğe konan arının yaptığı polinasyonun (tozlaşmanın) doğal sonucudur. Doğadaki tozlaşmanın yüzde 85’i bal arıları tarafından gerçekleştirilmektedir. Arıcılık faaliyetleri tozlaşma yoluyla biyolojik çeşitliliğin korunmasını sağlayarak ve bitki varlığını çoğaltarak, erozyonla mücadelede ve su rejiminin korunmasına da önemli katkılar sağlamaktadır. Bal ve diğer arı ürünleriyle kırsal kalkınmaya doğrudan etkisi olan arıcılık, ekolojik yararlarıyla birlikte iklim değişikliğinin önlenmesinde büyük rol oynar. Bu nedenle arıcılığın geliştirilmesi, iklim dostu tarım uygulamalarının vazgeçilmez öğelerindendir.

Bal dışında kalan diğer arı ürünleri (polen, arı sütü, arı pastası, balmumu, propolis, arı zehri, oğul, ana arı) konusunda üretici ve tüketici yeterince bilinçli değildir. Ülkemizde bal dışındaki arı ürünlerinden polen ve propolis üretimi son beş yılda artmıştır. Ancak üretim miktarları çok azdır. Tarımsal üretimde polinasyon yoluyla verimin artırılmasında arılardan yeterince faydalanılmamaktadır. Bu çerçevede, dağıtım faaliyeti öncesinde faydalanıcılara Gaziantep Arıcılar Birliği Başkanı Nebi Koca tarafından arıcılığın önemi, teknik arıcılık için gerekli koşullar, arı hastalıkları, arı ürünleri ve insan yaşamına olan faydaları konularında günlük temel arıcılık eğitimi de verilmiştir.” (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir