• DOLAR 32.428
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.97
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından açıklanan son verilere göre, ilk çeyrekte küresel mal ticareti yüzde 3 düştü. İkinci çeyrekte mal ticaretinin yüzde 18,5 azalması öngörülüyor.

DTÖ, yeni korona virüs pandemisinin küresel ekonomiyi ciddi bir şekilde etkilediğine ve dünya ticaretinin hızla gerilediğine işaret etti.

Ancak hükümetlerin hızlı tepkisinin ticaretin daralmasını engellediğini ve Nisan ayında beklenen en kötü durumun ortaya çıkmasının pek mümkün olmadığını dile getiren DTÖ, önümüzdeki her çeyrekte ticaret büyüme oranının yüzde 2,5'e ulaştığı sürece, daha iyimser bir sonuca varılabileceğini ve yıllık ticaret oranının yüzde 13 azalabileceğini ifade etti.

 DTÖ ayrıca, önümüzdeki iki yıl içinde küresel ekonomik geleceğin hala beirsiz olduğu uyarısında bulunarak, 2021'de durum kötüleşirse, örneğin ikinci dalga yeni korona virüs salgını ortaya çıkarsa veya ekonomik büyüme büyük ölçüde ticaret kısıtlamalarına dayanarak beklenenden zayıf olursa ticaretin daha önce tahmin edilenden daha büyük düşüş yaşayabileceğini belirtti.