• DOLAR 32.368
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Tarihte bugün (25 Haziran)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarihte bugün
Napolyon Mısır’ı Geri Verdi (1802)

Fransızlar 1801 el Ariş ateşkes Antlaşması ile Mısır’dan çekilmişlerdi. Ancak bu konuda ki kesin antlaşma 25 Haziran 1802 tarihinde Paris’te yapılan barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile Napolyon Mısır’ı Osmanlı Devletine kesin olarak iade etmeyi kabul etti.

Silistre Rus Generallerine Mezar Oldu (1854)

Bulgaristan’da Tuna nehri kıyısında stratejik öneme sahip bir şehri olan Silistre Ruslar tarafından büyük bir ordu ile kuşatılmıştı. Musa Paşa Silistre kalesini 10 bin askerle 80 bin Rus askerine karşı başarı ile savundu. Kuşatma esnasında başkomutan olan dört Rus generalinden üçü yaralanarak görevi bıraktılar, General Scilder ise öldü. Ayrıca 9 Rus generali ölürken 2 general ve mareşal ağır şekilde yaralandılar.

Sonunda Rus ordusu yenilgiyi kabul ederek arkasında 15 bin ölü bıraktı ve 25 Haziran 1854 tarihinde Silistre’den çekildi. Yaralı Rus askeri sayısı ise 25 bini buluyordu. Müşirlik rütbesi verilen kahraman Musa Paşa ise top mermisi isabeti sonucu şehit oldu. Namık Kemal Vatan Yahut Silistre piyesi ile bu olayı ebedileştirmiştir.

Kızılderili Koalisyonu General Custer’e Karşı Zafer Kazandı (1876)

ABD Kızılderililere karşı General Custer’i görevlendirdi. Genal Custer ve birliği Kızılderili kabile koalisyonu ile yaptığı Little Bighorn savaşında 25 Haziran 1876 tarihinde yenildi ve hayatını kaybetti.

Ruslar Zvin Muharebesini Kaybetti (1877)

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Kafkasya’dan Doğu anadolu’ya sarkmaya çalışan Rus ordusuna karşı başarılı mücadelelerine bir yenisini daha ekledi. General Melikof komutasında ki Rus ordusunu 25 Haziran 1877 tarihinde Zvin Muharebesin de yenilgiye uğrattı.  Çar kardeşi Grandük Mihail’i Kafkas Kuvvetleri Başkomutanlığına atadı. Ruslar sürekli kuvvetlerini takviye ediyorlardı. Buna karşılık Ahmet Muhtar Paşa yardım alamıyordu. Kendi imkanları ile Rusları birkaç defa daha yendi ancak sonrasında geri çekilmek zorunda kaldı.

Kore Savaşı Başladı (1950)

İkinci Dünya Savaşı sonunda Kore 38.paralele esas alınarak ikiye ayrılmıştı. Kuzey Kore’nin komünist güçleri 25 Haziran 1950 tarihinde Güney Kore’yi işgale başladılar. Birleşmiş Milletler askeri müdahale kararı aldı. ABD öncülüğünde 15 ülke asker gönderirken beş ülkede para ve sağlık yardımı yapma kararı aldı. Askeri yardım gönderen ülkeler ABD, İngiltere, Türkiye, Y.Zelanda, Belçika, Filipinler, Kanada,Yunanistan, Lüksemburg, Habeşistan, Avustralya, Fransa, G.Afrika, Hollanda ve Kolombiya idi.

Okyanus Bilimci Kaptan Custeau Hayatını Kaybetti (1997)

Denizaltı dünyasını tüm dünya insanlarına tanıtan ünlü Fransız okyanus bilimcisi Kaptan Custeau 25 Haziran 1997 tarihinde vefat etti. Onun diğer bilim insanlarından en önemli farkı bütün çalışmalarını televizyon yolu ile insanlar ile paylaşmasıydı.

GÜNÜN DİĞER OLAYLARI

857    Berlin'de Victoria ile Edward, dünyanın yuvarlak olduğunu savunan ilk kişiler oldular.

1678    Cornaro Piscopia, doktora derecesi alan ilk kadın oldu.

1801    Fransız ordusu, Kahire'de Türk ordusuna teslim oldu.

1861    Sultan Abdülmecit öldü, Sultan Abdülaziz padişah oldu.

1903    Marie Curie, Paris'te radyumun keşfini açıkladı.

1917    Türkiye'de ilk Matbuat Cemiyeti kuruldu. Cemiyetin ilk başkanı Mahmut Sadık'tı.

1923    Mustafa Kemal Paşa, İzmir'den milletvekili seçildi.

1950    Sovyetler Birliği'nce desteklenen Kuzey Kore orduları Güney Kore'ye saldırdı. Kore Savaşı başladı.

1963    Anayasa Mahkemesi, ilk duruşmayla görevine başladı.

1971    Gölcük'te yapılan ilk Türk muhribi, törenle denize indirildi.

1985    Eskişehir Uçak Fabrikası'nın temeli Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından atıldı.

1991    Hırvatistan ve Slovenya, bağımsızlıklarını ilan ettiler.

1993    Tansu Çiller, Türkiye'nin ilk kadın başbakanı oldu.

1998    Microsoft, Windows 98'i piyasaya sürdü.

2005    Müzisyen Kazım Koyuncu, öldü.

2009    ABD’li şarkıcı Michael Jackson, öldü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir