• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Altının gram fiyatı 400 TL’ye yaklaşırken, açılacak düğün sezonu için kuyumcular ise hazırlıklara başladı. Bugün itibarıyla altının gram fiyatı 389,5 TL, çeyrek altın 650 TL, Cumhuriyet altını da 2 bin 670 liradan satılıyor.

Altın fiyatının her geçen gün yükselmesi, evlenmek isteyen gençler ve düğün sezonunu bekleyen kuyumcu esnafı için ciddi bir sıkıntı haline geldi. Altın fiyatının son yılların en yüksek seviyesinde olduğunu ifade eden kuyumcular, altın fiyatlarındaki artışın vatandaşı da kuyumcuyu da olumsuz etkilediğini söyledi.

Altında yaşanan bu artışın kuyumcu esnafı başta olmak üzere özellikle düğün yapacak vatandaşları ve altın sektörü ile uğraşan esnafı ciddi anlamda olumsuz etkilediğine dikkat çeken kuyumcular, Covid-19 salgını devam ettikçe altın fiyatlarının yükseleceğini ön gördüklerini ifade etti.

“İnsanların alım gücü düştü”

Düğün sezonunun virüsten dolayı durgun başladığını belirten Kuyumcu Cemal Çetiz, “Altın fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı piyasalar durgun. İnsanların altın alım gücü düştü. Altının gramı şu anda 400 liraya dayandı. Eskiden düğünler için 100 bin ile 150 bin liraya altın alıyorlardı ama şu anda artık gram gram almaya başladılar. Esnafın da durumu sıkıntılı, düğün sezonunun açılmasına rağmen piyasalar hareketsiz şu anda. Umudumuz virüsün azalması ve altın fiyatlarının düşmesi ile piyasaların açılmasını umuyoruz. Altın fiyatının yüksek olması piyasaları olumsuz etkiliyor. Altın düşerse piyasa canlanır.” ifadeleri kullandı.

Kiralık altın ile ilgili bilgi veren Çetiz, “Bizim bölgemizde kiralık altın ikinci safhada kalıyor. Batı illerde biz bunu duyuyoruz. Batıda kiralık altın yöntemi ile insanlar evleniyor. Bizde ise genel olarak borç olarak altın alıp düğünden sonra tekrar altınları getirip bozdurma şeklinde oluyor. Allah’ın yardımıyla bir an önce bu virüsün bitmesini ve altın fiyatlarının da düşmesini diliyoruz.” dedi.

 

“3 veya 4 yılda ancak bir kişinin altın çeyizini toplaya biliyorlar”

Covid-19 ile ekonomik nedenlerden dolayı vatandaşların çocuklarını evlendiremediklerini ifade eden Kuyumcu Albdulsamat Kılıç, “Düğün sezonu az çok başladı sayılır ama maalesef hem virüsten ve hem de ekonomi nedeniyle millet sıkıntıdadır. 28 yıldır kuyumculuk mesleğini icra ediyorum. Her sene bir önceki seneye göre çok fark ediyor. Eskiden düğün zamanında gelin, damat ve aileleri beraber iş yerimize gelirlerdi. Oturup düğün için ne kadar altın lazımsa siparişlerini verirlerdi. Kuyumcu da siparişleri teslim eder parasını alırdı. Ama şu anda düğün sezonu olsun, olmasın vatandaşlar artık gramla altın almaya başladılar. Her aybaşı gelirler ya 2 gram ya da 4 gram arası aylık artan bütçelerine göre 3 veya 4 yıl da ancak bir kişinin altın çeyizini toplayabiliyorlar. Özellikle Batman’da düğünler artık bu şekilde toplanarak yapılmaya başlandı. Bu şartlarda herkes için önemli olan sağlığıdır. Sağlık,  huzur ve güven olursa inşallah Allah diğer sıkıntılarımızı giderecektir.” diye konuştu.

“Devletin bekâr gençlere yardım etmesi çok iyi olur”

Kılıç, “Şu anda bekâr gençlerimizin çoğu ümitlerini devlete bağlamış durumda. Devletin gençlere yardım yapılacak haberleri çıktığından gençler de bir umutla beklemekte. Tabi bizde ne olacağını bilemiyoruz. Devletin bekâr gençlere yardım etmesi çok iyi olur çünkü insanlar arasındaki maddi sıkıntı azda olsa feraha ve rahatlığa neden olacaktır.” dedi.

Bir diğer kuyumcu Selim Ekinci, “Düğün sezonu başladı ama maalesef altın fiyatları çok yüksek olduğu için insanlar alamıyorlar. Hele hele düğünler için çok yüksek meblağlar tuttuğundan, insanlar altın almaya yanaşamıyorlar. Vatandaş altını ancak gramla alabiliyor. Kuyumcu olarak altın fiyatlarının düşmesini bekliyoruz. Fiyatların düşmesi hem bizim için hem de vatandaş için çok iyi olur. Altın fiyatlarını soran çok ama alan yok çünkü almaya güçleri yetmiyor.” şeklinde konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız