• DOLAR 32.55
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2425.916
  • ...
ICC Savcısı Fatou Bensouda'dan Libya'daki toplu mezarlara ilişkin açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ICC Başsavcısı Savcısı Fatou Bensouda, Libya’da ortaya çıkarılan toplu mezarlar hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Yeni ortaya çıkan suçlar karşısında soruşturmaları genişletme ve davalar açma konusunda tereddüt etmeyeceğini belirten Bensouda, "Son zamanlarda Libya’nın Tarhuna kenti ve çevresinde ortaya çıkarılan çok sayıda toplu mezarlara dair gelen raporlardan derin bir endişe duyuyorum. Ofisime, içinde erkek, kadın ve çocuklara ait cesetlerin olduğu 11 toplu mezar bulunduğuna dair güvenilir bilgiler ulaştı. Bu bulgular, savaş suçları veya insanlığa karşı suçların delilleri olabilir." dedi.

Bensouda, toplu mezar alanlarının korunmasına yönelik gerekli tüm tedbirlerin alınması ve bu konuda atılacak tüm adımların gelecekte yapılacak soruşturmaların salahiyetine zarar vermeden gerçekleştirilmesi için Libyalı yetkililere çağrıda bulundu.

"Vahşetin delillerini soruşturma konusunda iş birliği yapmayı dört gözle bekliyoruz"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in, 12 Haziran 2020 ‘de yaptığı açıklama ile bu konuda destek sunmasını memnuniyetle karşıladığını söyleyen Bensouda, "Savcılık makamı olarak, Libyalı yetkililer, Birleşmiş Milletler ve ilgili tüm taraflarla Tarhuna’daki bu vahşetin delillerini soruşturma konusunda iş birliği yapmayı dört gözle bekliyoruz. Ayrıca, artan şiddet olayları ve hava saldırıları sonucu meydana gelen sivil can kayıpları konusundaki endişelerimi tekrarlamak istiyorum. Yine son zamanlarda Libya’ya yerleştirilen askeri ekipmanların nitelik ve niceliğindeki belirgin artışa dair medya ve diğer kaynaklardan gelen raporlara büyük bir endişe duyarak dikkat çekmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Sivillere kasıtlı olarak saldırmak bir savaş suçudur"

Bensouda, "Mayıs ayında BM Güvenlik Konseyinde söylediklerimi tekrarlamak istiyorum: Çatışmalarda doğrudan taraf olmayan sivil bir topluluğa ve bireylere kasıtlı olarak saldırmak Roma Statüsüne göre bir savaş suçudur. Roma Statüsü aynı zamanda, askeri amaçlarla kullanılmadıkları müddetçe, uluslararası hukukla koruma altına alınan hastaneler, dini amaçlarla kullanılan binalar ve eğitim kurumlarına karşı kasıtlı gerçekleştirilen saldırıları yasaklamıştır. Bu alanlar askeri amaçlarla kullanıldıkları yerlerde bile, saldırılar sivillere açık bir şekilde aşırı zarar verecek ölçüde olamaz." dedi.

Çatışmadaki tüm taraflara ve silahlı gruplara uluslararası insani kurallara tam olarak saygı göstermeleri konusunda çağrıda bulunan Bensouda, "Bu çağrı, sivilleri ve sivil altyapı tesislerini (okullar, sağlık tesisleri, tutuklama merkezleri gibi) korumak için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını içermektedir. Özellikle ister sivil olsun ister asker yönetici konumunda bulunan tüm şahıslara, kendi komutaları altında bulunan astlarının suçlarını önlemeye ve cezalandırmaya yönelik görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyorum." diye belirtti.

"Vahşi suçlara tolerans gösterilemez"

Bensouda, "Daha önce ifade ettiğim gibi, Libya’daki durum Ofisim için öncelikli bir konu olmayı sürdürüyor. Bu nedenle Yeni ortaya çıkan suçlar karşısında soruşturmalarımı genişletme ve davalar açma konusunda tereddüt etmeyeceğim. Vahşi suçlara tolerans gösterilemez." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir