• DOLAR 32.595
  • EURO 34.86
  • ALTIN 2507.88
  • ...
Gaziantep'te mercimek hasadına başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şahinbey ilçesi Hacıköprü Kırsal Mahallesi’ndeki çiftçiler, aylarca emek verdikleri mercimek hasadına başladı.

Mercimek hasadının başlandığı köydeki çiftçileri ziyaret eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in tarım kültürünü korumak ve geliştirmek için çiftçiler ile üreticilere yönelik yardımlar kapsamında 500 çiftçiye 60 ton sertifikalı mercimek tohumu desteği verildiğini söyledi.

 “Çiftçinin taleplerini gidermek durumundayız”

Şahin, “Gaziantep, Mezopotamya’nın göbeğidir. Mezopotamya’nın en büyük gücü toprağıdır. En büyük gücümüz güneşimizdir. Bunların hepsi de bir berekettir. Çiftçiye, toprağa, hayvancılığa ve çevreye dair ne varsa çiftçimizin, köylümüzün yanındayız. O yüzden bugün geldiğimiz noktada da ihtisaslaşıyoruz. Her ilçenin ayrı bir ihtiyacı var. Bu dönem bir çalıştay yaptık. Her ilçenin kendine özgü ihtisas alanına göre destek vermeye karar verdik. Nurdağı ve İslâhiye tarafında üzüm ve biber öne çıkıyor. Oğuzeli’nde nar öne çıkıyor. Nizip ve Karkamış’ta yoğun bir şekilde zeytin ve fıstık var. Yavuzeli ve Araban hattına geldiğimizde sarımsağın olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla böyle büyük bir zenginliğin olduğu bu topraklarda çiftçinin taleplerini gidermek durumundayız.” ifadelerini kulandı.

“Çiftçinin yüzünü güldürmeliyiz”

Her ilçenin kendine özgü ihtisas alanına göre destek vermeye karar verdiklerini belirten Şahin, “Eğer çiftçinin yüzü gülerse dünyanın da yüzünün güler” diyerek şunları söyledi:

“Mercimek tarlasındayız. Çiftçi kardeşlerimize mercimek tohumu yardımı yaptık. Toprağımız öyle büyük bir bereket ki ne verirsen 50 katını sana geri veriyor. Mercimek hem lezzet hem şifadır. Özel bir üründür. Doktorlara sorduğunuz zamanda kansızlık problemi için önemli bir ürün niteliği taşıdığını söylediğini göreceksiniz. Eğer bir kansızlık sorunu varsa mercimek önemli bir ilaçtır. Pandemiden sonra yeni bir dünya kuruluyor. Artık sağlık başlığı çok önemli bir kavram haline geldi. Gıda güvenliğimizi korumak zorundayız. Çiftçinin yüzünü güldürmeliyiz. Böyle olursa dünyanın da yüzü gülecektir.”

“Türkiye’nin mercimek ihtiyacını karşılayacağız”

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin de kırmızı mercimeğin Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ne özgü önemli bir ürün olduğuna dikkat çekerek, “Kırmızı mercimek şu anda sadece yurdumuz için yeterli geliyor. Bu yıl 500 çiftçiye 60 ton mercimek tohumu verdik. Mercimeğin ithalatının önüne geçmek için bu yardımlar çok güzel. Bizim desteğimizde ürettiğimiz mercimeklerimizi toplayacağız. Şahinbey Gaziantep’teki mercimek üretiminin deposu olacak. Dolayısıyla Türkiye’nin ihtiyacı olan kırmızı mercimeği, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle üretimleri artıracağız. Böylelikle ülke ekonomisine katkı sağlayacağız. Türkiye’nin mercimek ihtiyacını karşılayacağımızı iddia ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak da kırmızı mercimeğin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin anavatanı olduğunu belirtti. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir