• DOLAR 32.597
  • EURO 34.745
  • ALTIN 2498.673
  • ...
Katil Sisi diyet ödüyor: DARBECİDEN TEHDİT!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ 

Batılı ülkeler dışında S. Arabistan ve BAE gibi hain ülkelerin desteğiyle Mısır’da meşru Cumhurbaşkanına darbe yaparak başa gelen Darbeci Sisi, şimdi de kendisi gibi darbeci olan Hafter’i kurtarmaya çalışıyor. BM nezdindeki meşru hükümet UMH güçlerinin son dönemlerde ilerleyişi ve darbeci Hafter’in ağır kayıplar vermeye başlaması fitneci S. Arabistan, BAE ve Mısır gibi ülkeleri rahatsız etti. Orduya hitaben yaptığı konuşmada "Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir" diyen Sisi, UMH'ye bağlı güçlerin Sirte kentine saldırması durumunda Mısır'ın doğrudan çatışmaya gireceğini açıkladı. Ordunun sınır dışı operasyonlara hazır olması emrini de veren darbeci Sisi’ye ilk destek her zamanki gibi fitneci S. Arabistan ve BAE’den geldi.

Öte yandan Libya ordusu, darbeci Sisi'nin açıklamalarının, Libya'nın iç işlerine yapılmış apaçık bir müdahale olduğunu duyurdu. Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ise, "Sisi'nin yaptığı açıklamalar kabul edilemezdir. Bu, Libya'nın egemenliğine tecavüz ve içişlerine apaçık bir müdahaledir." ifadelerini kullandı.

DARBECİ SİSİ’DEN LİBYA’YA MÜDAHALE TEHDİDİ

Bin 200 kilometrelik Libya sınırındaki Sidi Barrani askeri hava üssüne gerçekleştirdiği ziyarette savaş jetlerinin uçuşunu ve binlerce zırhlı aracın geçişini seyrettikten sonra ordu güçlerine hitap eden Mısır'ın darbeci yöneticisi Sisi, "Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun." dedi.

Devlet televizyonunda da canlı yayınlanan konuşmasında ayrıca 'ülkelerini savunmaları' için Mısır'ın, Libyalı kabilelere silah ve eğitim desteği vermeye hazır olduğunu da kaydetti.

Sisi, "Artık gerek kendimizi savunma açısından gerek Libya'da seçilmiş tek meşru otorite olan (Tobruk'taki) Temsilciler Meclisi'nin talebi üzerine olsun Mısır'ın (Libya'ya) yapacağı herhangi bir doğrudan müdahale uluslararası meşruiyet kazanmıştır.” diye konuştu.

Sisi, 8 Haziran itibarıyla Libya geneli için ateşkes çağrısı yaptıkları Kahire Bildirgesi'nin kabul görmemesini de eleştirdi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Hafter ve siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, 6 Haziran'da Mısır'ın başkenti Kahire'de yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısıyla "Kahire Bildirgesi" isimli bir girişimi duyurmuştu. Ancak girişim Libya hükümeti ve başka ülkeler tarafından reddedilmişti.

"(Libya'nın sahil kenti) Sirte ve (güneyindeki askeri üsse sahip) Cufra (kentleri) kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız." diyen Sisi, konuşmasına şöyle devam etti: "Ömrümüzde hiç bir zaman kimseye karşı savaş açmadık ve hiç bir kimsenin egemenliğine saldırmadık. Size saygı gösterdik ve müdahale etmedik. Çünkü tarihe, siz zor durumdayken ülkenize müdahale ettiğimizin yazılmasını istemiyoruz. Ancak şimdi durum değişti. Arap ulusal güvenliği ve Mısır-Libya ulusal güvenliği sarsılıyor. Libya'nın güvenlik ve istikrarından başka bir şey istemiyoruz."

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE'DEN SİSİ'YE DESTEK

Suudi Arabistan resmi haber ajansından yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan, sınırlarını ve halkını koruma hakkı konusunda Mısır'ın yanında yer almakta ve ona destek vermektedir." ifadesi kullanıldı. Uluslararası topluma, sorumluluklarını yerine getirme ve Sisi'nin çağrılarına cevap verme çağrısı yapılan açıklamada, Libya topraklarının güvenliği ve selametini güçlendiren kapsamlı bir çözüme ulaşılması istendi.

Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Libya'daki gelişmeler "endişe verici" olarak nitelendirildi. Açıklamada, "BAE, istikrarını ve güvenliğini sağlamak için yapacağı her türlü icraatından dolayı Mısır'ın yanında yer almaktadır." ifadesine yer verildi. Açıklamada, Kahire'nin, Libyalıların kanlarının akmaması, BM'nin gözetiminde kapsamlı siyasi müzakerelerin başlaması için ateşkes şartlarının oluşturulması hedefiyle çaba gösterdiği iddiasında bulunuldu.

LİBYA ORDUSU: SİSİ'NİN AÇIKLAMALARI APAÇIK BİR DIŞ MÜDAHALE VE SAVAŞ İLANIDIR

Libya ordusuna bağlı Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, yaptığı yazılı açıklamada, Sisi'nin açıklamalarına tepki gösterdi. Dırah, açıklamasında, "Sisi'nin, kendi tabiriyle Sirte ve Cufra'nın kırmızı çizgisi olduğunu söylediği açıklamalar, ülkemizin iç işlerine apaçık müdahaledir. Bunu Libya'ya yapılmış açık bir savaş ilanı sayıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sözcü Dırah, şöyle devam etti: "Kahraman güçlerimiz çıktığı yolunu tamamlamaya ve kalan tüm bölgeleri terörist Kerame (Darbeci Halife Hafter'in askeri operasyonuna verdiği isim) milislerinden, paralı savaşçılardan ve destekçilerinden kurtarmaya kararlıdır."

LİBYA HÜKÜMETİ’NDEN MISIR'IN ASKERİ MÜDAHALE TEHDİDİNE SERT TEPKİ

El-Ehrar televizyonuna göre, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, "Sisi'nin yaptığı açıklamalar kabul edilemezdir. Bu, Libya'nın egemenliğine tecavüz ve içişlerine apaçık bir müdahaledir." ifadelerini kullandı.

Libya hükümeti Başkanlık Konseyi Üyesi ve Eğitim Bakanı Muhammed Ammari Zayid, basına yaptığı açıklamada, Libya hükümetinin Sisi'nin açıklamalarını reddettiğini bildirdi. Söz konusu açıklamaların Libya'ya yönelik savaşın ve Kahire'nin Libya'nın içişlerine müdahalesinin bir devamı olduğunu aktaran Zayid, Sisi'nin bu beyanının Libya ulusal güvenliği ve Kuzey Afrika'nın güvenliğine tehdit oluşturduğunu, uluslararası teamüller ve anlaşmaları ihlal ettiğini kaydetti.

Sisi'nin Sirte ve Cufra vilayetinin kendileri için kırmızı çizgi olduğu yönündeki açıklamasına değinen Zayid, şunları söyledi: "Libya sınırları içinde bir kırmızı çizgi yoktur. Hükümet, Libya halkını ve coğrafyasını bölme çabasını reddeder, kimsenin mandasını da kabul etmez. Libya hükümeti, ülkenin tamamında devlet egemenliğini tesis etme ve meşru otoriteye isyanı sonlandırma hakkına sahiptir. Libya, hükümetiyle egemen bir ülkedir. Hiçbir yabancı taraf, Libya'nın halkı, kaynakları, ehliyeti üzerinde hak iddia edemez, birlik ve bağımsızlığını baltalayamaz." ifadelerini kullandı.

SİSİ'NİN AÇIKLAMALARI SAVAŞ DAVULLARINI ÇALMAKTIR

Libya Devlet Yüksek Konseyi Üyesi Abdurrahman Şatır, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin ordu ziyareti sırasındaki açıklamasına tepki gösterdi. Şatır, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sisi'nin açıklamalarını "savaş davullarını çalmak" olarak nitelendirdi.

Sisi'nin, Libya'nın güvenliği konusunda hassas olduğunu iddia ettiğini belirten Şatır, "Mısır 4 yıl boyunca ülkemize müdahalede bulundu." ifadesini kullandı.

"LİBYA'NIN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDEDİR"

Şatır, Sisi'ye hitaben, "Demokrasiyi baltalamak, kabul etmediğimiz ve indirdiğimiz bir askeri getirmek konusundaki ısrarınızdan bu yana Libya'nın güvenliği tehlikededir." değerlendirmesinde bulundu. Sisi'nin açıklamalarını "savaş davullarını çalmak" olarak nitelendiren Şatır, Sisi'ye ve Libya'ya saldırmak durumunda olanlara "Ellerinizi üzerimizden çekin, Yemen'deki trajediyi tekrar etmeyin." dedi.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri 25 Mart'ta başlattığı "Barış Fırtınası" operasyonu kapsamında 3 Haziran'da başkent Trablus'un bütün idari sınırlarında, 5 Haziran'da da Tarhuna kentinde kontrolü sağlamıştı.

Ordu, 6 Haziran'da da, Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri Hafter'e bağlı milislerden almak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat başlattığını duyurmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir