• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...
İngiltere, yasağa rağmen Suudi Arabistan'a silah satmayı sürdürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İddiaya göre, İngiliz hükümeti, Yüksek Mahkemenin geçen yıl aldığı Suudi Arabistan'a silah satışını durdurma kararına aykırı davrandı.

İngiltere'nin tanınan bir gazetesinin bugünkü sayısında yer alan haberde, mahkeme, geçen yıl 19 Haziran 2019'da hükümetin, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaşta kullanacağı silahlar için yeni satış ruhsatı vermemesini, bugüne kadar verilmiş ruhsatları da gözden geçirmesini karara bağladığını ancak İngiliz Ticaret Bakanlığı'nın aradan geçen bir yıla karşın verilmiş ruhsatları gözden geçirmediği bilgisini paylaştı.

Yine gazete, İngiltere hükümetinin, bu kapsamda, Suudi Arabistan'a başta savaş uçağı parçaları ile bakım hizmeti olmak üzere savunma sanayisi mal ve hizmet ihracatını devam ettirdiğini ileri sürdü.

Öte yandan, gazete, mahkeme kararından bu yana yeni silah satış ruhsatı başvurularının reddedilmesine karşın İngiliz hükümetinin, aynı silahın satışına verilen eski bir ruhsatla Suudi Arabistan'a silah ihracatını devam ettirdiğini yazdı.

Olayın basına yansıması üzerine, sivil toplum örgütü Silah Ticaretine Karşı Kampanya yetkilisi Andrew Smith, hükümeti, çelişkili uygulamalarından dolayı sert bir şekilde eleştirdi.

Smith, "İngiliz hükümeti silah şirketlerinin çıkarlarını Yemen halkının hayatının ve haklarının önüne koyuyor. Hükümete, kendi kurallarına uyması konusunda bile güvenilemiyor." ifadeleriyle tepki gösterdi.

İngiltere hükümetinin, Suudi Arabistan'a milyarlarca sterlin değerinde silah sattığı belirtiliyor.

İngiliz Temyiz Mahkemesi, 19 Haziran 2019'da ülkenin Suudi Arabistan'a silah satışının yasalara aykırı olduğuna hükmetmişti.

Mahkeme, kararın gerekçesinde, Uluslararası Ticaret Bakanlığının uluslararası insani hukukun çiğnenip çiğnenmediğine bakmaksızın Suudi Arabistan'a silah satışına izin vermesini "akıl ve yasa dışı" olarak nitelendirmişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir