• DOLAR 32.51
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2434.749
  • ...
Yemen`de yönetim devril(me)di
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tunus ve Mısır devrimlerinden sonra meydanlara dökülün arap halkları, yönetimlerini devirmeden sokaklardan geri adım atmıyorlar. Yemen`de uzun süreden beri meydanları dolduran ve değişim isteyen muhalif göstericiler nisbeten amaçlarına ulaştı.  Başkanlık sarayına düzenlenen saldırı sonucu yaralanan devlet başkanı Ali Abdullah Salih, Suudi Arabistan’a tedavi için götürüldü. Dönüp dönmeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Muhalifler, başkan Salih’in Yemen`den ayrılmasının ardından zafer sevinciyle meydanları doldururken, yönetim yanlısı bazı grupların da başkan Salih’in yeniden Sana’ya döneceğini düşünüyor.

SALİH’İN DURUMU KRİTİK

Geçtiğimiz hafta Cuma günü muhaliflerin devlet başkanlığı binasına düzenlediği saldırıda Ali Abdullah Salih ağır yaralı kurtuldu. Daha sonra tedavi için Suudi Arabistan’a kaldırılan başkan Salih durumunun kritik olduğu ve vücudunun yüzde 40’ının yandığı bildirildi. 

Suudi Ehbariye kanalı, 2 ameliyat geçiren Salih’in iyileştikten sonra Yemen’e döneceğini duyurdu. Ancak Suudi yetkililerin Salih’in Yemen`e dönmesine izin vermeyebileceği belirtiliyor.

Yemen yetkilileri ise Salih’in 10 gün içinde Suudi Arabistan’dan dönmeyi planladığını söylüyor.

MUHALEFET SALİH`İN AYRILMASINI KUTLUYOR

Öte yandan muhalefet Salih’in Yemen`i terk edip tedavi için Suudi’ye gitmesi ve dönüp dönmeyeceği muamma bile olsa, Salih’in Yemen’den ayrıldığı haberi yayıldıktan sonra on binlerce muhalif zafer kutlamaları için sokaklara döküldü.

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Devlet güçleri ile muhalif aşiret birlikleri arasındaki çatışmalar ise devam ediyor. Devlet başkanlık binasına yapılan saldırının akabinde Yemen güçleri, saldırıdan sorumlu tutulan eski komutan Al Ahmar’ın evine saldırı düzenledi. Saldırıda 10 kişi ölürken 35 kişi yaralandı. Güneydeki Taiz’de düzenlenen saldırılarda da 14 asker öldü. Son gelen haberlerde ise, Zincar’da Yemen birlikleri ile devrimciler arasında çıkan çatışmada 30 devrimci hayatını kaybetti.

SALİH’İN VEKİLİ MUHALEFETLE ANLAŞMA YOLUNDA

Devlet başkanlığı görevine vekalet eden Abdurrabo Mansur Hadi, muhalefetle anlaşma konusunda Sana’daki Amerikan büyükelçisi ile bir görüşme yaptı. Hadi ayrıca, Salih’in akrabalarından oluşan ordu komutanları ve Salih’in oğullarıyla da bir araya geldi.

Muhalif liderler de Batılı diplomatlarla yaptıkları görüşmelerde, Salih’in iktidardan tamamen ayrılması için baskı yapılmasını istedi. Batı ise muhalefet cephesinden Yemen Devlet Başkanı’nın iktidarı bırakıncaya kadar geçici hükümet kurma çalışması yapmamaları talebinde bulundu.

Muhaliflerle görüşen Amerikalı bir diplomatın, ‘’Washington yönetiminin Salih’e görevini tamamen bırakması için baskı yaptıklarını söylediği’’ ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Yemen’de yönetimin derhal devrinden yana olduğunu söyleyerek, bunun Yemen halkının çıkarına en uygun seçenek olduğunu belirtti.

Öte yandan İngiltere’de askeri kaynaklar, İngiliz birliklerinin ülke vatandaşlarının muhtemel tahliyesi için Yemen açıklarında hazırda beklediğini söyledi. İngiltere Savunma Bakanlığı ise bu haberler ile ilgili olarak yorum yapmayı reddetti.

Mücahit Temel / Doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir