• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçelerinde, borç iddiasıyla 40 mahallenin elektrik fazlarını 3’ten bire indirerek köylüleri susuz bırakan Dicle Elektrik şirketine karşı geçtiğimiz günlerde açılan davada mahkeme, elektrik kesintisinin bitirilmesi yönünde karar vermişti.

 

Davacı Vekili Avukat Ali Aydemir’in de refakat ettiği icra dairesi görevlileri, mahkeme kararını yerine getirmek üzere bilfiil Alakuş, Taşlıca, Arıklı ve Çiçekli köylerinin trafolarına giderek DEDAŞ’ın hukuka aykırı bir şekilde kestiği elektriğini tekrar bağlatarak vatandaşa nefes aldırmıştı.

Ancak elektrik şirketinin tekrar elektriği kesmesi üzerine toplanan 100’den fazla köylü, Kızıltepe Adliyesine giderek suç duyurusunda bulunmak istedi.

Adliyeye gelen davacı Vekili Avukat Ali Aydemir, Cumhuriyet Başsavcısı ile yaptığı görüşmenin ardından sorunun çözüldüğünü ve kısa bir sürede elektriğin tekrar verileceğini açıkladı. Bunun üzerine toplanan çiftçiler, dağıldılar.  

Konu ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan çiftçiler, 35 gündür elektriksiz ve susuz olduklarını ifade ederek mağduriyetlerinin bir an önce sonlandırılmasını istedi.

Mehmet Emin Süner

“İçecek su dahi bulamıyoruz”

İçecek su dahi bulamadıklarını kaydeden Çiftçi Mehmet Emin Süner, DEDAŞ’ın özelleştirme ile birlikte çiftçilere “fahiş tutarda” elektrik faturası gönderdiğini söyledi.

Süner, “DEDAŞ, elektrikleri kestiği için 35 gündür susuz kalmıştık. Bugün Kızıltepe Adliyesine gelerek suç duyurusunda bulunmak istedik. Dicle EDAŞ, bize yüklü miktarda borç çıkarttığı için faturaları ödeyemiyoruz. Sadece 70 dönüm arazimiz var ama DEDAŞ 180 bin TL fatura kesmiş, biz bunu nasıl ödeyelim.” dedi.

İbrahim Kurcebe

“70 dönüm araziye 250 bin TL’ye kadar fatura yazıyorlar”

Sadece kuyuların değil meskenlerin bile elektriğinin kesildiğini ve bu yüzden su sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden İbrahim Kurcebe, 35 gündür perişan bir halde olduklarını söyledi.

Kurcebe, “DEDAŞ, kuyularımıza çok para yazıyor. Fahiş fiyatlar ekliyor. 70 dönüm arazimiz var ama 250 bin TL’ye kadar fatura yazıyorlar. Böyle olunca ödeyemiyoruz. Bizde savcılığa gelerek dilekçe vereceğiz, inşallah bir netice alırız.” diye konuştu.   

Süleyman Kılıç

“Elektrik sayacına bakmadan yazıyorlar”

Bugüne kadar faturalarını düzenli bir şekilde ödediklerini aktaran Süleyman Kılıç da şöyle dedi:

“Abone benim adıma değil kardeşimin adınadır ve bugüne kadar hiçbir borcum yoktu. 2017 yılına kadar düzenli ödüyordum ama ondan sonra elektrik sayacına bile bakmadan 106 bin TL borç çıkardılar ve bizi icraya verdiler. Bugün 35 gündür susuz kalmışız. DEDAŞ hakkında dilekçe vermek için adliyeye geldik.”

Selman Kılıç

“Oğluma verilen ceza, dünyaya gelmeden 13 yıl öncesine ait”

Meskenlerinin borcu olmamasına rağmen bir aydır elektriklerin kesik olduğunu ve susuz kaldıklarını ifade eden Selman Kılıç, şöyle dedi:

“DEDAŞ bize haksız cezalar kesiyor. Benim oğlumun dünyaya gelmeden 13 yıl önce borcu varmış. Oğlum 1997 doğumlu ama 1983 yılında elektrik cezası gelmiş. Her şeyden önce 83’te bölgede elektrik yoktu. DEDAŞ’ın sahtekârlığı böyledir. Oğluma verilen ceza, dünyaya gelmeden 13 yıl öncesine ait. Cezanın verildiği tarihte ben o zaman annesiyle bile evlenmemiştim. Ben şu an haklarında dava açacağım.”   

Avukat Ali Aydemir

“Sorun şikâyet boyutuna varmadan çözüldü”

Avukat Ali Aydemir ise Cumhuriyet Başsavcılığının çabaları sonucu elektriğin tekrar verileceğini belirtti.

Aydemir, “Mahkeme kararıyla elektrikleri tekrar bırakılan Alakuş, Taşlıca, Arıklı ve Çiçekli köylerinin 48 saatten beri elektriklerin kesik olması nedeniyle Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu bulunmaya geldik. Vatandaşların dilekçeleri hazırdı, fakat başsavcının yakın ilgisi sayesinde bu olay şikâyet boyutuna varmadan çözüldü. Bize söylenene göre; ismi geçen köylerin elektriği tekrar bırakılacaktır.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız