• DOLAR 32.527
  • EURO 34.85
  • ALTIN 2487.781
  • ...
Almanya: Çeçen komutan suikastinden Rusya sorumlu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Alman Federal Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Vadim K’nın, adam öldürmekle ve silah yasalarını ihlal etmekle suçlandığı belirtildi.

Euronews'te yer alan habere göre başsavcılığın iddianamesinde, "Rusya Federasyonunun merkezi hükümetinin kurumları, 18 Temmuz 2018 tarihinden önce tam belirlenmeyen bir zamanda zanlıya Çeçen kökenli Gürcü vatandaşı Kavtaraşvili'yi ortadan kaldırılma talimatı verdi." ifadesi kullanıldı.

İddianamede, Kavtaraşvili'nin 2000-2004 yıllarında Çeçenistan savaşında bir Çeçen grubun lideri olduğu ve Rusya’ya karşı mücadele ettiği, 2008’de Gürcistan hükümetinin talimatıyla Güney Osetya’yı savunma amaçlı bir gönüllüler birliğini oluşturduğu ancak Gürcü-Rus savaşındaki barış sürecinin ardından bu grubun faaliyette bulunmadığı ifade edildi.

Almanya’da 2016 sonundan itibaren mülteci olarak yaşayan Kavtaraşvili'nin, Rus merkezi hükümetinin yanı sıra Çeçenistan ve İnguşetya hükümetleri ile Rus yanlısı Gürcü hükümeti aleyhtarı olduğu belirtilen iddianamede, bu sebeple bu kişinin öldürülmesi talimatı verildiği kaydedildi.

İddianamede Rus makamlarının Kavtaraşvili terörist olarak ilan ettiği bilgisi paylaşıldı.

Berlin’de, 23 Ağustos 2019 tarihinde Tiergarten Parkı’nda öldürülen Kavtaraşvili'nin katil zanlısı Vadim K. aynı gün gözaltına alınmış, 24 Ağustos’ta da tutuklanmıştı.

Cinayet sebebiyle Almanya ile Rusya arasında diplomatik gerginlik yaşanmış, Almanya iki Rus diplomatı, ardından da Rusya iki Alman diplomatı sınır dışı etmişti.

41 yaşında olan Çeçen komutan Zelimhan Hangoshvili, 2001 yılından itibaren Kuzey Kafkasya'da Ruslara karşı verilen savaşta komutanlık görevlerinde bulundu. Daha sonra, Çeçen muhaliflerin Güney Kafkasya'da ve Gürcistan'da resmi temsilcilik görevini üstlendi.

Daha önce kendisine yönelik Gürcistan ve Ukrayna'da suikast girişimlerinde bulunulması üzerine Almanya'ya gitmek zorunda kaldığı biliniyor. (İLKHA)

 

 

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir