• DOLAR 32.335
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2302.143
  • ...
Normalleşme süreci erken başladı vatandaşlar normalleşmeyi yanlış anladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de hala etkisini sürdürüyor. Türkiye, batılı ülkelere göre süreci çok daha iyi yönetmesine rağmen, 1 Haziran itibarıyla başlayan ve halkın bir kesiminin tamamen normalleşme olarak gördüğü yeni normalleşme süreciyle vaka sayıları yeniden yükselmeye başladı.

Haziran başı itibarıyla başlayan normalleşme süreciyle artan vaka sayıları, vatandaşların tutumu ve 18 Haziran itibarıyla da uygulanmaya başlanan maske takma zorunluluğu hakkında İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlar, sürecin erken başlatıldığını, halkın da yeni süreci yanlış anlayarak gerekli önlemleri yerine getirmeyerek tamamen normalleştiğini ifade ettiler.

Maske zorunluluğunun baştan beri uygulanması gerekirdi”

“1 Hazirandan önce tedbirleri çok iyi uyguladığını ancak 1 Haziran sonrasında insanların hep iç içe girdiğini söyleyen Fırat Ava, “Sosyal mesafe yok ama maskeler takılıyor. Sosyal mesafe olmadığı ve bu hastalık temasla bulaştığı için tedbirlere biraz daha uyulması gerektiğini düşünüyorum. Maske zorunluluğunun baştan beri uygulanması gerekirdi.” dedi.

 

“Halk maskeyi bir takıyor bir çıkarıyor”

Normalleşmenin çok erken başladığını ve sokağa çıkma yasağı daha da uzatılması gerektiğini belirten Batuhan Açar, “Sadece 15 ilde değil diğer illerde de sokağa çıkma yasağı uygulanmalıydı. Ben geçen hafta Mardin’den geldim. Orada son iki hafta sokağa çıkma yasağı uygulanmadı. Ya ben oradan hastalığı alıp geldiysem! Maske kullanımına çok önem veriliyor ama o da bir yere kadar. Sonuçta halk maskeyi bir takıyor bir çıkarıyor. İkide bir eliyle tutup çenesine getiriyor sonra yine takıyor. Eliyle her yere dokunuyor, bu da tamamen yanlış. Bence bir STK gibi bir grup bir araya gelerek kalabalık yerlerde halkı sürekli yapacakları ve yapmayacakları hakkında uyarmalıdır.” diye konuştu.

Biz önlem alsak da başkası önlem almadığı sürece hastalık yayılmaya devam edecek”

“Bence ölü sayıları tamamen bitmediği, sıfıra inmediği sürece yasakların kalkmaması gerekirdi.” diyen Sevcan Oğuz, “Zaten bizim insanımız diğer ülkelere göre fazla rahatlar. Daha yasak bitmeden şu anda insanlar gayet normal bir şekilde denize gidiyor, tatile gidiyor. Her şeyi normal yaşıyorlar. Bu kadar hızlı bir normalleşmenin olmaması gerekiyordu. Şu anda yasak olmasına rağmen çoğu insanda maske yok. Biz önlem alsak da başkası önlem almadığı sürece hastalık yayılmaya devam edecek. Yasak boyunca şimdiye kadar batan battı. Süreç uzatılabilirdi.” şeklinde konuştu.

“Herkes maskeyi taktığında bulaşma riski daha da azalır”

Normalleşmeyi yanlış anlayanların olduğunu vurgulayan Mehmet Gözen ise şu ifadelere yer verdi: “Millet tatile gitti işler birbirine karıştı. Ancak evden çıkılmadığında da insanlar psikolojik olarak ve sağlık açısından etkileniyor. 3 ay evde kaldık bayağı sıkıntılı geçti. Maske takma zorunluluğunun getirilmesi daha iyi oldu. Herkes maskeyi taktığında bulaşma riski daha da azalır. İnsanlar buna dikkat ettiği müddetçe dışarı çıkabilirler. Herkesin maddi durumu müsait olmayabiliyor. 3 ay boyunca çalışmadan evde kalan birçok kişi sıkıntı yaşadı.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir