• DOLAR 32.51
  • EURO 34.607
  • ALTIN 2499.109
  • ...
`Irkçı Zihniyet Yeni Anayasa Yapamaz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Anadilde savunma tasarısı görüşülürken CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler`in Kürtlerle ilgili yaptığı Kürt milliyetçiliğini bana `ilericilik` ve `bağımsızcılık` diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz` sözlerine Hür Der` yaptığı yazılı basın açıklama ile kınadı. Açıklamada,kişileri ve sosyal grupları aşağılayan zihniyetin terk edilmesi için caydırıcı cezaların konması ve bu ceza yasasının açık ve net olması gerektiği hususuna vurgu yapıldı.
 
Bu ırkçı söylemler toplumu yaralamıştır
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler`in, Anadilde savunma tasarısı görüşülürken yaptığı konuşma ile bilinçaltına yerleşmiş ırkçı zihniyetini ortaya koyduğunu belirten Hür-Der Başkanı Av.Şaban Dalgın, " Millet Meclisi kürsüsünden toplumda ayrışmayı ve parçalanmayı körükleyecek bu ırkçı söylemlerin dillendirilmesinin yaralayıcı olduğu açıktır. Toplumsal barış için bu tür söylemlerin cezalandırılmasına yönelik açık ve net bir ırkçılık yasasının çıkarılması zamanı gelmiştir "dedi.
 
Irkçı zihniyet ancak cezai yaptırımlarla düzeltilebilir
Kişileri ve sosyal grupları aşağılayan zihniyetin terk edilmesi için caydırıcı cezaların konması ve bu ceza yasasının açık ve net olması gerektiğini vurgulayan Dalgın, " Savunma yapılacak mahkemede dahi anadilin kullanılmasına tahammül edemeyen ırkçı zihniyet ancak cezai yaptırımlarla zihniyeti değiştirilemezse de başkalarına saygı göstermeye zorlanabilir. Kınanacak bir konuşmayı alkışlayan kişilerin epey yekün tuttuğu bir meclisten ülkenin sorunlarını çözecek bir anayasa beklemek biraz hayal gibi gözükmektedir" ifadelerine yer verdi.
 
Irkçılık yapanları şiddetle kınıyoruz
Irkçılığın diğer bir yansıması sayılabilecek başörtü düşmanlığı da dindar insanları kendisiyle vatandaşlık hakları açısından eşit görmeyen hasta zihniyetin dışavurumu olduğunun altını çizen Dalgın, " Ülkedeki kan ve gözyaşının temel nedeni olan ırkçılığı, bu ırkçılığı somutlaştıran CHP milletvekili Birgül Ayman Güler`i ve onu alkışlayanları şiddetle kınıyor, ırkçılık yapanların ve başörtüsü takan insanları diğer vatandaşlara tanınan haklardan yoksun bırakanların cezalandırılması için açık ve net bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini kamuoyuna ve ilgili kurumlara duyururuz" dedi. (M.Sait Adiyaman- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir