• DOLAR 32.488
  • EURO 34.596
  • ALTIN 2480.82
  • ...
Covid-19 sürecinde esnaf ve sanatkarların en büyük sıkıntısı: Vergi ve kiralar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünyada ve ülkemizde görülen Coronavirus süreci birçok kesim için olumsuzlukları beraberinde getirdi. Bu hususta en fazla sıkıntı yaşayan kesimlerin başında da esnaf ve sanatkârlar geliyor. Vergi ve kira borçlarını ödemekte sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlar, SGK ve BAĞ-KUR vergileri ile kiralar hususunda yetkililere ve iş yeri sahiplerine çağrıda bulundu.

Van'da faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar adına açıklamada bulunan Van ESOB Başkanı İsa Berge, esnaf ve sanatkarların pandemi sürecinde sıkıntılar yaşadığını belirterek, özellikle kira ve sigorta primleri konusunda esnafa yardımcı olunması gerektiğini söyledi.

 

Van ESOB olarak pandemi sürecinde, esnaf ve sanatkârlarla birebir istişare halinde olduklarını ve sorunlarını yerinde tespit ettiklerini dile getiren Berge; "Ben şahsım ve bütün oda başkanlarım aynı şekilde A'dan Z'ye 19 odamız, esnafla iç içe sürekli yanlarında olarak, hasbihal ederek dertlerine derman olmak adına elimizden geleni yapmaya çalıştık. Tabii ki bu Pandemi Türkiye'mize ya da Van'ımıza has bir durum değil, bütün dünyayı bir kaos çemberine alan bir olaydır. Bu anlamda ülkemiz, bu pandemide özellikle sağlık sektöründe başarılı bir uygulamayla elinden gelenin fazlasını yaparak bütün dünyaya yardım edebilecek bir pozisyonda ilerleme sağladı. Ben bu anlamda hükümetimize teşekkür ederim. Çünkü gerçekten bu süreç ağır bir süreçti. Ama hükümetimiz bu süreçte oldukça başarılı çıktı." dedi.

"Esnaf ve sanatkârlarımıza toplam 80 milyon TL kredi desteği verildi."  

Pandemi sürecinde kamu bankaları üzerinden esnaf ve sanatkarlara verilen destek ve kredilere değinen Berge, şunları söyledi:

Esnaf ve sanatkârlar bir ilde ekonominin barometresidir, ticaretin kılcal damarıdır. Ahilik, gelenek ve göreneklerine saygılı Ahi Evran kültürünü benimsemiş, hak ile sabır arasına sıkışmış, hakkı ve sabrı kendisine düstur edinmiş bir teşkilattır. Bu anlamda ne kadar zor günler geçirmiş istek de bu anlamda halkımıza hizmet etme babında elimizden gelen bütün çalışmaları vicdani bir kanaat içerisinde götürmüşüz etrafa. Esnafımız kötü günler geçiriyor mu evet geçiriyor. Sıkıntılı günler geçiriyor mu tabii ki geçiriyor. Esnafımıza yapılan birtakım yardımları da burada belirtmek istiyorum. Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımız aracılığıyla esnafımıza 25 bin TL nakit, 25 bin TL de kredi kartı üzerinden kredi desteği verildi. İlimizde yaklaşık 80 milyon TL'ye yaklaşan bir meblağ ile yardım yapıldı.

"SGK ve BAĞ-KUR primleri ve vergiler alınmamalı"

Resmi borçların ertelenmesinin esnaf için atılmış çok önemli bir adım olduğunu belirten Berge, "Esnafımız SGK ve BAĞ-KUR'a vergi ödemektedir. Resmi borçlarımız ertelendi. Önümüzdeki süreçte hükümetimizin bununla ilgili politikası ne olur bilemem. Çünkü bu durum sadece Van'a has bir durum değildir. Alınacak kararlar bütün Türkiye'yi bağlayacak kararlardır. Bizim isteğimiz; SSK ve BAĞ-KUR primleriyle vergilerin alınmamasıdır. Çünkü esnaf mağdur. Esnafımızın bu anlamda sıkıntısını dile getirmemiz gerekiyor." ifadelerinde bulundu.

"Kamu kurumları ve özel iş yeri sahipleri esnaf ve sanatkarlarımıza yardımcı olsunlar"

Pandemi sürecinde çekilen sıkıntıların hafifletilmesi gerektiğini ifade eden Berge, kamu kurum ve kuruluşları ile özel iş yeri sahiplerinin esnaf ve sanatkârlara kira konusunda yardımcı olmalarını istedi.

Berge; "Kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı olan kiracı esnafımız var. Özellikle belediyeye bağlı kiracı esnafımız var. Biz bu anlamda hükümetimizden, özellikle Sayın Valimizden rica ediyoruz. Sayın Valimiz esnaf ve sanatkarlarımızın hep yanında oldu, elinden gelen bütün çabayı gösterdi. Sayın Valimizden özellikle belediyeye ait olan kiracılarımızdan kira alınmaması konusunda rica ediyoruz. Onun dışında kamu kurum ve kuruluşlarda olan bütün kiracılarımızdan kira alınmaması gerekiyor. Çünkü esnafımızın 3-4 aydır kepenkleri kapalı ve zor günler geçirdiler. İş yeri açık olan esnafımız da ancak çoluk çocuğunun rızkını kazanma babında çalışabildi. Hep kısıtlamalar oldu. Özellikle cuma, cumartesi ve pazar günleri esnafımız kapalı oldu. Yani pandemi sürecinde esnafımız bu zor günleri yaşadı. Tabii ki genel anlamda düşündüğümüzde, Elhamdülillah hükümetimizin başarılı sağlık politikaları, en azından bu sancının daha da çok artmaması için bir önlem oldu. Bundan sonraki süreçlerde inşallah hızlı bir şekilde biz bu süreçten kurtuluruz." şeklinde konuştu.

"Esnaflarımız kurallara mutlaka riayet etsinler"

Esnaf ve sanatkarlara çağrıda bulunan Berge, şu uyarılarda bulundu:

"Ben esnaf ve sanatkarımdan rica ediyorum, lütfen kurallara riayet etsinler, sosyal izolasyona dikkat etsinler, maskesiz olan hiçbir müşteriyi iş yerlerine almasınlar, kesinlikle elle temastan sakınsınlar. Genel anlamda zor günler geçiriyoruz. Özellikle dükkân sahiplerine bir çağrım var. Bu süreçte esnaf ve sanatkarlarımız zor günler yaşadı. Bu süreçte esnaflarımızdan kira almasınlar. Yıllardır kirasını ödeyen esnafımıza bu dönemde sahip çıksınlar. Osmanlıdan günümüze ahlaki çizgiden gelen, gelenek ve göreneklerine bağlı olan esnaf ve sanatkarlarımıza sahip çıkalım." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir