• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Avrupa`daki Müslümanlar Hz Muhammed`i coşkuyla andı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İNGİLTERE - Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanlar Mevlit Kandili münasebetiyle İngiltere, Hollanda, İsviçre ve Fransa gibi ülkelerde düzenledikleri farklı etkinliklerle Hz. Muhammed`in (sav) doğumunu coşkuyla kutladı.
 
İNGİLTERE
İngiltere`nin başkenti Londra`da bulunan Said Nursi Camii`de düzenlenen Mevlid-i Şerif programına, Londra`nın birçok bölgesinden Müslümanlar iştirak etti.
 
Mevlid programı Hüseyin Teymur Hoca`nın Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Hemen ardından Muhammed Hoca`nın, fil olayı ve Resulullah`ın (a.s) doğumunu konu alan sohbeti ilgiyle dinlendi.
 
O`na (sav) her zamankinden daha çok muhtacız
Bugün her zamankinden daha fazla Resulullah`a (a.s) ihtiyaç olduğunu vurgulayan Muhammed Hoca, "Sadece Müslümanlar değil, bütün kainat her zamankinden daha çok Rahmet Peygamberine muhtaç durumda. O`nun ahlakıyla ahlaklanmalı, O`nun yolundan yürümeliyiz. Ayrıca, bulunduğumuz bu küfür diyarında böyle bir ortamı, böyle bir ortamda iki cihan serverini hep beraber anıyor olmamızı ve böyle bir camiyi bizlere nasip eden Allah (c.c)`a hamd ve senalar olsun" dedi.
 
Kürtçe Mevlid Duygulandırdı
Sohbetin ardından okunan Kürtçe Mevlid ve bitiminde ayakta dinlenen Merhaba kısmı, katılımcılara duygulu anlar yaşattı.
 
HOLLANDA
Hollanda`nın Lahey (Den Haag) kentinde bulunan Hicret Camii`nde de, Mevlid Kandili münasebetiyle bir program düzenlendi. Yatsı namazını müteakiben düzenlenen program Veysel Tartık Hoca`nın Kuran`ı Kerim tilavetiyle başladı.
 
Türkçe ve Kürtçe Mevlidin ardından Mücahid Kılıç Hoca besmele ve hamd ile başladığı sohbetinde peygamber sevgisini anlattı.
 
Kılıç; tarih boyunca sevgisini dile getirme adına nice âlimler kitaplar yazmışlardır. Nice şairler şiirler yazmışlardır. Herkes kendi dilince ve kendi kabiliyeti doğrultusunda Ona olan sevgilerini dile getirmeye çalışmışlardır. Hatta insan ve cinlerin yanı sıra diğer canlı ve cansız mevcudat da ona olan sevgiyi dile getirmeye çalışmışlardır" dedi.
 
Konuşmasında peygamber efendimizin örnek şahsiyet yönlerini ele alarak Efendimizi anlatan Kılıç, ağaçların bile ona tazim ve şahadette bulunduğunu ifade etti.
 
İSVİÇRE
İsviçre`deki Müslümanlar da Basel kentinde, yaptığı hayırlı çalışmalarla ismini duyuran Said-i Nursi Vakfı tarafından erkek ve bayanlar için düzenlenen iki ayrı mevlit programında bir araya geldi.
 
Cami gönüllülerinden Lokman Genç`in Cevşen-i Kebir`i okuması ile başlayan program Türkçe ve Kürtçe dillerinde Mevlüd`ün okunması ile devam etti. Peygamber Efendimiz için yazılan ilahilerin de seslendirildiği programda, Abdulvahap Hoca, Peygamber Efendimizin (sav) kutlu doğumunu ve getirdiği İlahi mesajı anlatan bir konuşma yaptı.
 
Hz Muhammed`in diğer peygamberlerden farklı olarak bütün insanlığa Peygamber olarak gönderildiğini vurgulayan Abdulvahap Hoca, "İnsanlığın her zaman ve mekanda Hz. Peygamber`in tebliğ ettiği ilahi mesaja ve bu mesajın hayata geçiriliş şekli olan onun sünnetine ihtiyacı vardır. O`nu örnek almak Kur`an ahlakını benimsemek ve yaşamaktır." dedi.
 
Peygamberimiz Efendimiz hayatın her alanında bize örnektir
Salavat-ı Şerifelerin bolca tekrarlandığı programın sunumunu yapan Murat Korkut ise okunan Mevlüd ve İlahiler arasında kısa kısa Peygamberimizin hayatından örnekler aktardı. Korkut "O, bütün hayatı boyunca, bizlere Allah`a İman edip O`nu içtenlikle sevmeyi, O`na bağlanarak ibadetlerle hayatımızı anlamlı kılmayı, dürüstlüğü, emaneti korumayı, insan haklarına uymayı, zayıf ve muhtaçlara yardım etmeyi, yetim ve kimsesizlere kol kanat germeyi, iyilikte yarışmayı ve yararlı insan olmayı öğütlemiştir" ifadelerinde bulundu.
 
Diğer taraftan Said-i Nursi Vakfı Kadın Kolları`nın düzenlediği program öncesi gençler, Vakfın bulunduğu semtte gül dağıttı.
 
FRANSA
Fransa`da yaşayan Müslümanlar da Paris Medine Kültür Derneği tarafından düzenlenen programa iştirak ederek peygamberimizin doğumunu coşkuyla kutladı.
 
Yatsı namazına muteakib başlayan programda, Medine İlahi Grubu Kürtçe ve Türkçe mevlit okundu. Allah Rasulünü konu alan bir şiirin okunması sırasında ise duygulu anlar yaşandı.
 
Programda bir konuşma yapan Muhammed Hoca, bu gecenin peygamberimizin dünyaya teşrif ettiği gece olduğunu hatırlatarak, onun hayatından kesitler aktardı. Kuran-ı Kerim`de Allah Rasulü`ne Salat etmenin farz kılındığını ifade eden Muhammed Hoca, ona çokça salavat getirilmesi tavsiyesinde bulundu.
 
Program, Abdullah Hoca`nın yaptığı dua ve ikramlarla son buldu.
(Tayyip Bakır, Yusuf Zaman, Mustafa Bulanık, Hamza Korku, Enes Suiçer - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir