• DOLAR 32.595
  • EURO 34.86
  • ALTIN 2507.88
  • ...
Büyükbaş hayvan satıcıları dertli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Bismil ilçesinde hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan hayvan satıcıları dertli… Saman ve yem fiyatlarındaki artış hayvancılığa darbe vururken, dışarıdan hayvanların ithal edilmeye başlanması iç pazarı bitirme noktasına getirdi.


Hayvanı elimizde tutamıyoruz
Büyükbaş hayvan satıcılığı yapan Ahmet Taş, \"Biz bir hayvanı aldığımız zaman, o hayvanı birkaç gün beslediğimizde zarar ediyoruz. Bu nedenle o hayvanı aynı gün satman zorunda kalıyoruz, ya da az bir kar ile elimizden çıkarmaya çalışıyoruz. Ayrıca Suriye`den, Irak`tan kaçak hayvanlar getiriliyor. Saman fiyatı 30 kuruştan 70 kuruşa, arpa fiyatı 40 kuruştan 80 kuruşa çıkmış. Geçen yıl büyükbaş hayvanın fiyatı 4 bin TL iken şimdi 2 bin 500 TL`ye düşmüş. Geçen yıl kuzunun fiyatı 700 TL iken şimdi ise 250 TL`ye düşmüş. Kısacası zarardayız. Yetkililer buna bir çözüm bulsunlar\" dedi.


Et fiyatı düşmüş
Hayvan satıcılarından Davut Fidan ise, et fiyatının oldukça düştüğünü ifade ederek, kaçak yollarla getirilen hayvanların kendilerini zora soktuğunu söyledi.

Hayvan satıcılarından Ali Cuma, Tarım Bakanı Mehdi Eker`in bir çözüm bulmasını istedi.


Hayvancılıkta ve çiftçilikte zarar ettikleri belirten Eşref Coşkun, ilçede fabrika olmadığı için yapacak başka bir işlerinin olmadığını söyledi.


Bilinçsizle yapılan her işin sonu zarardır
Konu ile ilgili görüştüğümüz Bismil ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü Memduh Bülbül, hayvan alım ve satımının bilinçsizce yapıldığı için zarar edildiğini söyledi.

Bülbül, \"Yağmur yağmadığı zaman saman da az oluyor ve bu fiyata yansıyor. Burada yapacak bir şey yok. Hayvan satıcıları eğer bu işi yapıyorlarsa bunun hesabını da yapmaları gerekir. Hayvan satıcıları, hayvanı besleme konusunda bilgi sahibi olmadıkları için zarar ediyorlar. Eğer hayvana yeterince yem verilirse hayvanın kilosu artar. Çiftçiler de bilinçsizce tarlaya gübre ararsa zarar eder. Hayvanı alırken, satarken, beslerken kar ve zararın hesabını iyi yapsınlar\" dedi. (Hasan Bismil - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir