• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İsrail`de Seçim Sonrası Belirsizlik Sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NETANYAHU`DAN TEHDİT DOLU KONUŞMA

Oy verme işleminin sona ermesinin ardından ülkenin başbakanı Benyamin Netanyahu seçmenlerinin karşısına geçerek kısa bir açıklama yaptı. Kendisine üçüncü kez İsrail`i yönetme fırsatı verdikleri için seçmenlerine teşekkür eden Netanyahu "Kuracağımız hükümet beş temel esas üzerine inşa edilecek. Bunların başında, bize yönelen tehditlere karşı güvenliğin temini konusu geliyor. Daha önce olduğu gibi halen öncelikli tehdit, İran`ın nükleer silah sahibi olmasıdır ve bunu önlemek zorundayız. İkinci önceliğimiz, karşı karşıya olduğumuz küresel ekonomik krize karşı tedbir almak. Bunun yanı sıra hükümet, dürüst olma sözü verecek. Dördüncü olarak, herkese fırsat eşitliğini sağlayacak bir hükümet olacağız. Beşinci olarak ise, hayat pahalılığına karşı savaşı kazanan ve hayat şartlarını kolaylaştıran bir hükümet kuracağız" dedi.

YEŞ ATİD PARTİSİ

Seçimin sürprizi sadece bir yıl önce kurulmasına rağmen seçimi 2. sırada tamamlayan ve 19 sandalye kazanan "Gelecek Var" partisi oldu. Ailesi de aktif siyasetin için de olan partinin lideri Yair Lapid eski bir haber spikeri... Lapid, partisini merkez solda konumlandırıyor.

1990`lı yıllarda sunduğu haberlerle şöhret kazanan Lapid`in babası, ülkenin eski adalet bakanlarından. Lapid, Tel Aviv`de laik siyasi anlayışa sahip seçkin bir aileden geliyor ve kendisini orta sınıfın temsilcisi olarak görüyor. Partisini de, merkez sol olarak nitelendiriliyor. "Gelecek Var Partisi" seçim kampanyası boyunca iktisadî ve sosyal konuları öne çıkardı. Lapid "Konut yetersizliğini gidereceğinin, askerî konularda yeni düzenlemelere gidileceğinin" sözünü verdi. Lapid seçim vaatlerinden geri adım atmamakta kararlı... "Bugün bize büyük bir sorumluluk verildi. Tüm seçim kampanyası boyunca nereye gidersem gideyim beynimde yankılanan bir söz vardı: Seçimi kazandığınızda bizi unutmayın..." diyen Lapid`in başarısı, Netanyahu cephesinde endişelere yol açıyor. Zira "Gelecek Var" partisi, kazandığı sandalye sayısıyla muhtemel koalisyon oluşumlarında anahtarı ele geçirdi. Ancak Lapid daha önce yaptığı açıklamalarla Filistinlilerle barış görüşmelerine yeniden başlanacağı sözü verilmezse, yeni hükümette yer almayacağını belirtmişti.

Bu nedenle de bunun koalisyon kurma çalışmaları sırasında Netanyahu`yu zorlaması bekleniyor.

UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ

Bar İlan Üniversitesi`nde uluslararası iletişim profesörü olan Eytan Gilboa "Seçimin iki kaybedeni var. Yönetimin başındaki Likud Partisi ki onlar da parlamentoda çok fazla sandalye kaybetti. Diğeri de İşçi Partisi... O da 2. en büyük parti olmasına rağmen, bekledikleri kadar çok sandalye alamadı. Başbakanın telefonu alıp, büyük kazanan Gelecek Var partisini arayıp, koalisyona katılmasını teklif etmesi çok muhtemel... Netanyahu`nun merkez bir partinin başkanı olması, koalisyonda başkalarını görevlendirmek ve farklı partnerlerini kendi şartlarında çekmesi için daha iyi olacaktır. Koalisyonun merkez bir partide olması başbakanın hem iç hem dış siyasette daha merkezi bir duruş alması açısından da iyi olacaktır" dedi.

Uluslararası Güvenlik Bilimleri Merkezi Kamuoyu Yoklama Müdürü Yehuda Ben Meir de "Artık parlamentoda daha çok kişinin söz sahibi olması güzel bir gelişme... İkinci olarak da; beklenenin aksine İsrail seçmeni sağa kaymadı, merkez sağda toplandı. Bütün bu gelişmeleri olumlu görüyorum. Koalisyon müzakereleri ile ilgili olarak; Netanyahu başbakanlık için sözüne itimat edilecek tek aday... Seçimde sürpriz şekilde ikinci gelen Lapid`in partisiyle koalisyon kurmasını çok olumlu bulurum. Evet, Netanyahu seçim öncesinde konumunu daha da sağlamlaştıracağını düşünmüştü ve bu yüzden Lieberman ile birleşti ancak bu olmadı. Demokrasi de bu anlama geliyor zaten" diye yorumladı.

Savunma eski bakan yardımcısı Efraim Sneh de "Netanyahu`nun parlamentodaki gücü önemli ölçüde sarsıldı. Önümüzdeki dönem onun için çok zor geçecek. Ona ideolojik olarak yakın olan blok, parlamento içinde zayıfladı. Eğer başka partilerle koalisyona gidilirse, İsrail istikrarı nasıl sağlayacak, Netanyahu devleti nasıl yönetecek, bilmiyorum. Çok iyi düşünülmesi lazım" dedi.

.....

İsrail`de halk salı günü meclisi belirlemek için sandık başına gitti. Yapılan seçime ortak listeyle giren Likud ve Evimiz İsrail partileri zor da olsa seçimden birinci çıkmayı başardılar. Başbakan Netanyahu`nun Likud`u ve aşırı sağcı Evimiz İsrail Partisi lideri, eski dışişleri bakanı Lieberman`ın oluşturduğu ittifak, 120 sandalyeli meclise 31 milletvekili gönderiyor.

İki lider 2009 seçiminde ayrı ayrı kazandıkları toplam 42 sandalyeye bu ortaklıkla ulaşmaya çalışıyordu ancak seçim sonuçları Netanyahu için büyük mağlubiyet oldu. Seçimin sürprizi, yarışı ikinci sırada bitiren "Gelecek Var" Partisi oldu. Bir önceki seçime girmemiş olan parti, meclise 19 milletvekili göndermeyi garantiledi. 2009 seçiminde 13 sandalye kazanan İşçi Partisi bu seçimde 2 sandalye daha kazanarak, milletvekili sayısını 15`e çıkardı.

Şas Partisi meclisteki sandalye sayısını korurken, Yahudi Evimiz Partisi 2009`a göre oylarını artırarak, 11 sandalyeye yükseldi. Seçim sonuçlarına göre oylarını artırarak geçen seçime göre iki sandalye daha kazanan partilerden bir diğeri Birleşik Tevrat Yahudiliği oldu. Parti, bu seçimde meclise 7 milletvekili soktu. 2009 yılında yapılan son seçimden galip çıkan Kadima Partisi`nin lideri Tzipi Livni`nin geçen yıl Kadima`dan ayrılarak kurduğu Hareket partisi ise 6 milletvekilinde kaldı. Seçimde Meretz 6, Birleşik Arap listesi 5, Hadaş 4, Balad 3, Kadima ise 2 sandalye kazanabildiler.

Seçim barajının yüzde 2 olduğu İsrail`de 5 milyon 660 bin seçmen sandık başındaydı. Bu durum, parlamentoda çok partili bir yapı oluşmasına yol açıyor ve koalisyon hükümeti kurulması da kaçınılmaz hale geliyor. Sonucu önceden belli olan seçimde Netanyahu`nun oy kaybetmesi, pek çok kişiyi şaşırttı.

Oy sandığına 20 kilometreden uzak mesafede yaşayan seçmenler için tren ve otobüs seferleri ücretsizdi. Mahallî saatle 07.00`de başlayan oy verme işlemi, akşam 22.00`de sona erdi. Katılımın yüzde 63 olduğu seçimin resmî sonuçları 30 Ocak`ta açıklanacak. İsrail tarihinde ilk defa bu seçimde halk, oy sayımını canlı olarak internetteki bir siteden ve hatta gelişmiş telefonlara yüklenebilen bir program ile takip etti.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

Bu haberler de ilginizi çekebilir