• DOLAR 32.348
  • EURO 35.153
  • ALTIN 2308.536
  • ...
Haçlı Zihniyeti Mali`ye Karşı İttifaklarını Sürdürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa`nın Mali`deki operasyonlarına lojistik destek için geçen hafta C-17 Globmaster askerî ağır nakliye uçağı yollayan Kanada`nın, üzerinde konsensüs sağlanması halinde bu ülkeye bir askerî nakliye uçağı daha göndermeye hazırlandığı ileri sürüldü.

Kanada devlet televizyonu CBC`nin haberine göre, Başbakan Stephen Joseph Harper, muhalefet partileri ve halk desteği olması halinde Mali`deki görev süresi bugün (24 Ocak Perşembe günü) dolacak askerî ağır nakliye uçağının süresini uzatacak ve ardından da aynı amaç için bir C-130 Herkül askerî nakliye uçağı daha gönderecek. Habere göre Kanada, uçakla askeri hava timi de gönderecek ve her iki uçakla birlikte mürettebatı da Fransa`nın komutasındaki Koalisyon Hava Operasyon Merkezi`nin emrine girecek.

CBC televizyonundan James Cudmore`un başbakanlık kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, bu şekilde görev yapacak iki Kanada askerî uçağı ve mürettebatı, aylarca Mali`de kalacak.

Harper: ``Mali için geniş konsensüs şart``

Öte yandan, Başbakan Harper, dün Cambridge kentindeki bir otomobil tesislerini gezerken yaptığı açıklamada, Mali konusunda karar verebilmeleri için parlamentodaki tüm partilerin katıldığı geniş bir konsensüsü ve halk desteğini şart gördüğünü söyledi.

Harper, Fransa`nın Mali`de yürüttüğü operasyonun, son yılların en büyük operasyonu olduğunu savundu. Halen Fransız güçlerine lojistik destek veren C-17 Globmaster askerî ağır nakliye uçağının görev süresinin bugün (24 Ocak Perşembe günü) dolacağını hatırlatan Harper, ``Bu yardımın süresi uzatılabilir ancak bu konuda muhalefet partileri ile uzlaşma şart. Konuyu arkadaşlarımızla konuşuyoruz. Muhalefet partileri ile de istişarelerimiz sürüyor. Bu önemli operasyona yardım etmek de önemli. Ancak bunun arkasına geniş bir Kanada uzlaşısını da koymak gerekir. Bunun yanı sıra Mali`ye doğrudan askerî bir misyonu düşünmüyoruz`` dedi.

Öte yandan, Halifax`ta konuşan Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay de hükümetin Mali ile ilgili karar ve planlarının yakında halka açıklanacağını söyledi. Kanada askerlerinin, Mali`de herhangi bir askerî operasyonda yer almayacaklarını belirten Bakan MacKay, bu konuda gelen talepleri geri çevirdiklerini ifade etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir