• DOLAR 32.399
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.275
  • ...
Mısır ve Libya Arasında Büyük Anlaşma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Libya MGK Başkanı Muhammed el-Mugaryef ile başkent Kahire`de bir araya geldi. İkilinin, görüşmede bölgedeki güvenlik konularını ele aldığı belirtildi.

Mursi, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, uluslararası yasalar gereği Mısır`da bulunan ve iadesi istenen bazı Libyalıların adalete teslimi konusunda Mugaryef ile mutabık kaldıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mursi, ``Biz suçluların adaletten kaçmalarını istemiyoruz. Ancak Mısır ve Libya, haksız suçlamaları da reddediyor. Hukuk ve adalet kesinlikle ayakta kalmalı`` dedi.

Mugaryef ile iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için bir komisyon kurulması konusunda anlaştıklarına da değinen Mursi, özellikle sınır güvenliği konusunda işbirliğine gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Görüşmede Filistin meselesi ile Suriye krizini de ele aldıklarını vurgulayan Mursi, Suriye`deki krize siyasi çözüm bulunması gerektiğini, dışarıdan bir askeri müdahaleye ise karşı olduklarını yineledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Mali`deki gelişmelere ilişkin ise, ``Askeri müdahaleye karşıyız. Çözümün ancak diyalog ile Mali halkının yanında olarak sağlanabileceğine inanıyoruz`` diye konuştu.

Libya MGK Başkanı Muhammed el-Mugaryef ise Libya-Mısır ilişkilerinin iki ülkede yaşanan devrimlerden sonra normale döndüğünü, suçluların iadesi konusunda da mutabık kaldıklarını belirtti.

Mugaryef, ``Dışarıda yaşayan Libyalı kardeşlerime sesleniyorum, ülkenize güven ve huzur içinde dönün. Bu ülkeyi hep beraber yeniden inşa edelim`` dedi

Mısır geçen Ağustos ayında, Libyalıların teslimi konusunda adım atarak, söz konusu kişilere yurt dışına çıkış yasağı getirmişti.
Lİbya Ulusal Geçiş Konseyi, geçen Eylül ayında Libya`nın devrik lideri Muammer Kaddafi ile yakın ilişkileri bulunan 329 kişi, kurum ve kuruluşun Mısır`daki mal varlıklarının dondurulmasını talep etmişti.

Mısır`a çalışma ziyaretinde bulunan Libya Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Muhammed el-Mugaryef`in temaslarının ardından perşembe günü ülkesine dönmesi bekleniyor. (AA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir