• DOLAR 32.506
  • EURO 34.653
  • ALTIN 2480.257
  • ...
DÜNYA ÂLİMLERİNDEN ORTAK MESAJ: KUDÜS HÜR OLANA DEK…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

İslam ümmetinin seçkin âlimleri Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya destek olmak maksadıyla video-konferans üzerinden bir araya geldi. ‘Uluslararası Alimler Buluşması’ adı altında gerçekleştirilen video konferansa Türkiye’den Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet eski başkanı Mehmet Görmez, İTTİAHD-UL ULEMA Genel Başkanı Molla Enver Kılıçaslan, İTTİHAD-UL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın ve bölgenin tanınmış alimlerinden Mola Beşir Varol katılım gösterdi. Konferansa ayrıca, Uluslararası Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ahmed Al Reysuni, Yüksek İslam Komisyonu Başkanı, Mescid-i Aksa ve Kudüs’ün eski Müftüsü Dr. İkrime Sabri, Yurtdışı Filistinli Alimler Derneği Başkanı Dr. Nawaf Takrouri de katılım gösterdi.

“KUDÜS VE MESCİD-İ AKSA’YI YILDA BİR DEĞİL, SÜREKLİ HATIRDA TUTMALIYIZ”

Alimler olarak siyonistlerin işgaline ve onlarla normalleşme yoluna başvuran devletlere karşı durulması gerektiğini belirten Dünya Alimler Birliği Başkanı Ahmed Er-Raysuni, “Bu konuyu sadece yılda bir defa gündeme getirerek kendimizi tatmin etmeyelim. Asıl gayemiz; her alanda Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı işlemek, gündemde kalmasını sağlamak, hatırlamak, hatırlatmak, ona karşı yürütülen savaşta bilinçli ve şuurlu bir toplum yetiştirmek olmalıdır. Filistin topraklarında yaşayan Filistinliler tüm İslam Ümmetinin üzerinde farz olan bir görevi yerine getirmektedir. Bu yüzden İslam Ümmeti olarak, maddi manevi tüm imkanlarımızı seferber edip oradaki kardeşlerimize sahip çıkmalıyız.” şeklinde konuştu.

“BU İŞGALCİLERE, İSLAM ÜMMETİNİN ‘DUR!’ DEMESİ GEREKİR”

Uluslararası Alimler Buluşması’nın tek bayan katılımcısı Mescid-i Aksa Murabıtası Henadi El-Hilvani yaptığı konuşmada, Filistin’deki mücadelede “kadının rolü”nü dile getirerek ümmetin tüm gücüyle saldırgan siyonistlerin işgaline karşı “dur!” demesi gerektiğine dikkat çekti. El-Hilvani, “Bugün işgalci siyonistler, dört koldan kadın-erkek, yaşlı-çoluk çocuk, gazeteci-esnaf demeden tüm Filistinlilere saldırmaktadır. Artık, İslam Ümmetinin kadınlarına saldıran bu işgalcilere ‘dur!’ denilmesi gerekiyor. İslam Ümmeti, tüm askeri gücüyle, maddi ve manevi gücüyle elinden gelen her şeyi yapmak zorundadır. Bu iş, sadece Filistin’de bulunan Müslümanların bir sorumluluğu değildir.” İfadelerini kullandı. İslam Ümmetini, kadınlar başta olmak üzere tüm Müslümanları, Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya sahip çıkmaya davet eden El-Hilvani “İslam Ümmetinin kadınlarından isteğimiz; çocuklarını, gelecek nesli Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda bilinçlendirerek büyütmesidir. Bunu açıkça söyleyebilirim ki Kudüslü kadınlar erkeklerinden geri durmuyor.” Diye belirtti.

“EĞER ALİMLER BU GİDİŞE DUR DEMEZSE AKIBET HAYIR OLMAYACAKTIR”

Dr. Vasfi Aşur Ebu Zeyd, “Bugün, dünyanın birçok bölgesinden bir araya gelen İslam Ümmetinin alimleri ve kuruluşları, hala ümmetin sağ ve dimdik ayakta olduğunu göstermişlerdir.” dedi. Aşur Ebu Zeyd, “Bu buluşmayı alimler ile birlikte yapmamızın sebebi; alimlerin, bugün ümmetin içinde bulunduğu durumu düzeltebilecek yegâne kişiler olmasındandır. Çağımızın en büyük sorumlulukları alimlerimizin omuzlarındadır. Eğer alimler bu gidişe dur demezse akıbet hayır olmayacaktır.” Diyerek endişesini dile getirdi.

MESCİD-İ AKSA, ALLAH’IN BİZE VERDİĞİ BİR HEDİYEDİR

Mescid-i Aksa Eski Müftüsü Şeyh İkrime Sabri de, bu zorlu günlerde Filistin halkının Allah’ın izniyle kutsallarından vazgeçmeyerek elinden gelen her şeyi yapacağına vurgu yaparak, “Ama ümmetin de Filistinlilerin bu çabasına karşılık bir adım atması ve Filistin davasına yardımcı olması gerekir. İşte burada toplanmamızın asıl amacı budur. Hakkın ve haklının yanında durmamız gerekir. Mescid-i Aksa, Allah’ın bize verdiği bir hediyedir. Bu kutsal hediyeye kesinlikle sahip çıkmamız gerekir, aksi taktirde ahirette bunun sorumluluğunu kaldıramayız.” ifadelerini kullandı. Şeyh İkrime Sabri son olarak, Allah’tan dileğim, bu işgalin sona ermesi ve tüm Müslümanlar olarak Mescid-i Aksa’da birlikte namaza duracağımız günü göstermesidir.” Temennisinde bulundu.

“MÜCADELEMİZ, KUDÜS TAMAMEN ÖZGÜR OLUNCAYA KADAR DEVAM EDECEKTİR”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da “Kudüs, İslam medeniyetinin tarihsel bilgi ve değerler hafızasıdır.” dedi. Filistin ve Kudüs’ün tarihini, bugününü ve geleceğini ele alırken, İslam coğrafyasının genel durumu ve temel sorunlarının da konuşulması gerektiğinin altını çizen Erbaş, “Kudüs’ü işgal edenler, İslam toplumlarını dağınık ve zayıf gördüklerinden dolayı kendilerinde bu cesareti bulmaktadırlar. Dolayısıyla Müslümanlar olarak hep beraber ciddi ve köklü bir muhasebe ve özeleştiri yapmak durumundayız. Coğrafyamızın nasıl küresel aktörlerin güç gösterisi alanı haline geldiğini ve ümmeti zayıflatan faktörleri kapsamlı olarak ele almak ve çözüm üretmek zorundayız.” diye konuştu. Erbaş, Filistin ve Kudüs’ü işgal edenlerin, dünyayı savaş ve kargaşaya sürükleyenlerin, hukuk, insaf, vicdan ve insan hakları gibi değerlerin hiçbirini umursamadığına dikkat çekerek bu durumun tek çözümünün ümmetin bir araya gelerek zulme ve işgale engel olması olduğunu söyledi. “Bilinmelidir ki mücadelemiz, Kudüs tamamen özgür oluncaya kadar devam edecektir” diyen Erbaş, her türlü işgal ve zulme rağmen yıllardır Mescid-i Aksa’nın muhafızlığını yapan Filistinli mazlum Müslümanların yanında olduklarını ve onlara her türlü desteği sunmaya devam edeceklerini vurguladı.

İŞGALCİLERİN LOBİLERİNİ ÇÖKERTMEYE YÖNELİK ADIMLAR ATMALIYIZ

Lübnan Müslüman Alimler Üyesi Hasan Katerjı ise “Buraya toplanmamızın amacı Filistin topraklarının işgal topraklarına ilhak etme planıdır. Filistin’e yönelik başlatılan kanun dışı yerleşim alanlarının genişletilmesine karşı çıkmamız ve onlara yönelik adımlar atmamız gerekir. Burada uluslararası bir kanal kuruldu ve Filistin’deki Müslümanlara yönelik birçok öneride bulunuldu. Ben de burada şu öneriyi vereyim. Burada saflarımızı birleştirerek herkes kendi ülkesinde bu işgalcilerin lobilerini çökertmeye yönelik adımlar atmalıyız.” Dedi.

“KUDÜS DAVASI TÜM İSLAM ALEMİNİN DAVASIDIR”

Filistinli mücahitlerin Mescid-i Aksa’yı savunmaları halinde, İslam ümmetinin de onları savunacağını belirten Dışardaki Filistin Alimler Birliği İstişare üyesi Ed-Dedo, “Filistin’deki halkımıza, Kudüs’teki hal kımıza, bekçilerine ve muhafızlarına, size sesleniyorum. Allah’ın izniyle Kudüs davası tüm İslam aleminin davasıdır. Siz Mescid-i Aksa’nın savunmasını yaptığınızda bu ümmetin doğusu, batısı, Arap’ı, Acem’ine kadar bütün İslam ümmeti sizi savunacaktır. Mescid-i Aksa, Hazreti İbrahim’den, Hazreti Musa’dan, Hazreti Muhammed’den(SAV), Hazreti Ömer’den ve Selahaddin Eyyubi’den bize bir mirastır ve Allah’ın izniyle bu mirasa tüm İslam ümmeti sahip çıkacaktır.” diye konuştu.

“SELAHADDİN EYYUBİ’NİN KUDÜS’Ü NASIL FETHETTİĞİNE BAKMAMIZ LAZIM”

Kudüs’ün İslam ümmetinin kalbi olduğunu belirten Suriye Alimleri Birliği Başkanı ve Suriye İslami Meclis üyesi Gazi Et- Tevbe, Kudüs’ü fetheden Selahaddin Eyyubi’nin yolundan gidilmesi gerektiğini ifade etti. Et- Tevbe, şunları kaydetti: “Burada toplanmamızın amacı Kudüs’tür. Kudüs İslam ümmetinin kalbi, dünyanın cevheridir. Alimler olarak burada Selahaddin Eyyubi’nin, Kudüs’ü nasıl fethettiğine bakmamız lazımdır. Selahaddin Eyyubi alimlerin elinde yetişmiştir. Aynı şekilde tarih boyunca Kudüs işgal altında olduğu zaman, İslam alimlerinin buna karşı nasıl bir tutum sergilediklerini dikkatli bir şekilde okuyup analiz etmemiz lazım. Bizim batıyı kendi topraklarımıza çağırıp yardım isteyeceğimize, o yardımı kendi yetiştireceğimiz nesilden beklememiz lazım. Yine alimlerin bu dönemde yetiştirdiği nesli iyi tanıyarak biz de aynı nesli yetiştirebilirsek, hedefimize ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Benim bu konuda ki önerim; Kudüs’ü fethedecek bir nesil yetiştirmektir. Bu toplantıda bulunan alimlerimizin bu neslin nasıl yetiştirilmesi ile ilgili atacağı adımlardır.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir