• DOLAR 32.598
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2408.896
  • ...
ABD, BAE ve Yunanistan’a SİHA satacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD’de Trump yönetimi bir başka Soğuk Savaş dönemi anlaşmasını bypass ederek, özellikle Orta Doğu’ya yaptığı silah satışlarına SİHA teknolojisini de eklemek istiyor. Reuters’in, savunma sanayiinden 3 yöneticiye ve bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde, 34 ülkenin taraf olduğu 1987 tarihli Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi (FTKR) anlaşmasını yeniden yorumlamak suretiyle insansız hava aracı (İHA) ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) üretimi yapan ABD savunma şirketlerinin daha fazla sayıda ülkeye satış yapmasının önüne açılacak. Trump yönetiminin FTKR’i yeniden yorumlamasıyla, MQ9-Reaper gibi gelişmiş SİHA’ları Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün gibi ülkelere ihracat imkanı doğacak. Körfez bölgesi son dönemde ABD’den rekor silah alımı yapmasıyla öne çıkıyor.

Pentagon destekliyor

Reuters’e konuşan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Savunma Teknolojisi Güvenliği Yönetimi Direktörü Heidi Grant, ABD ordusunun İHA/SİHA’ların daha fazla ülkeye satılması konusunda istekli olduğunu söyledi. Bu yöndeki gelişmenin müttefik orduların güçlenmesini ve diğer ülkelerden alımların yerine geçeceğini savundu. Grant, İHA/SİHA teknolojisinin terörizmle savaş, sınır kontrolünün sağlaması ve diğer tehditlerin ABD’ye ulaşamadan engellenmesinde önemli rol oynayacağını iddia etti.

Beyaz Saray’da kritik toplantı

SİHA teknolojisinin diğer ülkelere ihracına ilişkin politika değişikliğinin 16 Haziran’da Beyaz Saray’da yapılacak ulusal güvenlik toplantısında ele alınacağı bildirildi. Toplantıda politika değişikliğinin destekleneceği belirtiliyor. Trump yönetimi şimdiden ABD’nin iki önde gelen SİHA üreticisi Northrop Grumman and General Atomics’i konuyla ilgili bilgilendirdi. Politika değişiminin etkisinin bu yaz döneminde görüleceği iddia edildi.

BAE SİHA’ları Libya’da kullanıyor

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre ABD’nin hedef pazarları arasında önceliği Çin ve siyonistlerin etkili olduğu ülkeler. Çin ve siyonistlerin SİHA satışı yaptığı ülkeler arasında BAE, Ürdün ve Yunanistan’ın olduğu biliniyor. Abu Dabi ve Atina’nın bölgede Türkiye’nin sahip olduğu teknolojik üstünlüğe karşı denge sağlamak adına İHA/SİHA alımına son yıllarda hız vermiş durumda. BAE, Çin’den satın aldığı SİHA’ları Libya’da  Hafter’e destek amacıyla kullanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir