• DOLAR 32.596
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2507.666
  • ...
Türkiye`de günlük 5 milyon ekmek israf oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Toprak mahsulleri ofisinin yapmış olduğu araştırmaya göre Türkiye`de günlük üretilen 82 milyon ekmeğin, 77 milyon adeti tüketilirken, günlük 5 milyon ekmek israf ediliyor. Üretim aşamasında 1,5 milyon ekmek zayi olurken, Türkiye`de bir yılda israf edilen ekmek ortalama 450 bin ton buğdaya karşılık geliyor.

 

GİAF Yönetim Kurulu başkanı Abdulkadir Akboz, Türkiye`deki ekmek israfına dikkatleri çekmek için bir basın metni yayınladı. Yayınlanan basın metni, Türkiye`deki ekmek israfının vahim derecede olduğunu ortaya koyuyor.

 

Akboz, basın metninde Ocak 2013 itibari ile Toprak Mahsulleri Ofisi`nin Türkiye`de yapmış olduğu araştırma göre Türkiye`de günlük üretilen, tüketilen ve israf edilen ekmek hakkında şu bilgileri verdi; \"Türkiye`de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor, yıllık ekmek üretimi ise 9,2 milyon ton, 250 gramlık standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. Bir yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira, yani bunu eski rakama vuracak olursak 26 katrilyon\" diye belirtti.

 

Akboz şöyle devam etti: \"Tüketime baktığımız da günde 24 bin, yılda 8,7 milyon ton, yani günde 95 milyon, yılda ise 35 milyar adet ekmek tüketiliyor. Bunun da parasal karşılığı 24,3 milyar lira, buradan israfın boyutu ortaya çıkıyor. Ülkemizde günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor. Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor. Bu israfın ekonomik büyüklüğü ise yıllık 1,5 milyar lira, eski rakam 1,5 katrilyon. Araştırmada ekmeğin nerelerde israf edildiği de ölçüldü. Evlerde alınan ekmeğin yüzde 2,9`u israf ediliyor, lokanta, otel ve benzeri yerlerde alınan ekmeğin yüzde 3`ü israf ediliyor, öğrenci yemekhanelerinde ise israf oranı maalesef yüzde 7`ye kadar yükseliyor. Zenginleşme israfı artırıyor, zenginleşen ülkelerde ekmek çeşitliliği artıyor, ekmek tüketimi azalıyor ama ekmek israfı büyüyor\" 

 

Akboz, verilen sonuçlardan sonra genel bir değerlendime yaparak ekmek israfının önüne geçmek için çözüm önerilerinde bunlundu. Akboz şunları aktardı, \"Bu sonuçlar karşısında kutsal nimetimiz olan ekmeğin ,geleneklerine düşkün bir millet olarak; bu konuda daha fazla duyarlı olmaya davet ediyorum. Fazla ekmek tüketimi yapılmaması için ailelerin daha bilinçli daha özverili davranması gerektiğine inanıyorum. Bunlar için belediyelerin özel ekmek çöpleri, halkı bilinçlendirmek için pankartlar ve billboardla, küçük çocuklara okullara ve ailelere bu konuda eğitimler verilmesi kadın programların da, reklamlar da ekmek israfını önleyecek yemek tariflerinin verilmesi şeklinde destekler sağlana bileceğini düşünüyorum\" dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir