• DOLAR 32.55
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2428.836
  • ...
Yeşil Ğurs Vadisi ziyaretçilerini ağırlamaya hazır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde iki dağın arasında bulunan ve 12 köyden oluşan Ğurs (Xurs) Vadisi,  ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta. Vadi; yeşilliği, dere yatağındaki serin suyu ve şelaleleri ile dikkat çekiyor.

 

Geç Roma, Erken Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim görmüş, tarihi kaleler, köşkler, türbeler, camiler, hanlar ve kiliselerin kalıntılarının ve taş evlerin yer aldığı vadinin turizme kazandırılması için yüzme havuzu, piknik alanları, restoranın da bulunduğu 7 tesis hizmete açılmış.

Xurs Şelalesi

Soğanlı ve Erdem köylerinden başlayıp ve Ziyaret köyü ile son bulan yaklaşık 6 kilometre uzunluğundaki vadi içerisinde doğal yürüyüş alanları, şelale ve piknik alanları ziyaretçilerine huzurlu ve sessiz bir ortamda dinlenme fırsatı sunuyor.

Güneydoğu’nun saklı cenneti olarak bilinen Yeşil Ğurs Vadisi’ndeki renk cümbüşü, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Sıcaklardan bunalan vatandaşlar için dinlenme alanı olurken vadi boyunca akan su yatağı sayesinde köylüler, geçimini tütün, bağcılık ve meyvecilik yaparak sağlıyor. Ayrıca su yatağı üzerinde balık üretme tesisleri ve piknik alanları da bulunuyor. Vadi; şelale, piknik alanları ve doğal güzelliğiyle ziyaretçilerine farklı bir atmosfer yaşatıyor.

Vadide Covid-19 karşı tedbirler alındı

Vadinin yeni normal süreçte ziyaretçilerine hizmet vermesi için yeni tip Coronavirus’e (Covid-19) karşı tedbirler alındı. Mardin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ekiplerince vadideki tesislerde dezenfekte çalışması yürütüldü.

Alabalıkların bulunduğu akarsuyun üzerine yerleştiren tahtlarda tedbirlere uyarak serinleyen vatandaşlar burada piknik yapmanın keyfini yaşıyor.

Yeşil ile su kaynaklarının buluştuğu, kuş seslerinin yankılandığı vadi, Covid-19 tedbirleri ile sakin bir ortamda dinlenmek isteyen doğa tutkunlarını bekliyor.

Sabri Aslan

“Vadinin turizme hizmet vermesi için tesis açtık”

Vadide bulunan Aslanlar Alabalık Tesisi sahibi Sabri Aslan, 12 köyü kapsayan vadinin turizme hizmet vermesi için tesis açtıklarını söyledi.

Mardin’de yaz aylarının oldukça sıcak geçtiğini ifade eden Aslan, vatandaşların buraya, serinlemek, dinlenmek ve piknik yapmak için geldiğini aktardı.

Aslan, bu yıl Coronavirus nedeniyle ziyaretçi sayısında düşük yaşandığını dile getirerek, geçmişte bu bölgeye ziyaretçi ilgisinin çok yüksek olduğunu belirtti.

“Herkesi bekliyoruz”

Aslan, “İnşallah bu hastalık süreci tamamen biter. Bittikten sonra o eski günlerimize kavuşmayı temenni ediyoruz. Burası saklı bir cennet olarak gösteriliyor. Keşfedilmeyi bekleyen bir sürü yer var. Oksijeni ve huzuru bol olduğu için bu vadide zaman geçirecek çok memnun kalıyorlar. Herkesi bekliyoruz." dedi.

Tahtlarda tedbirlere uyarak serinleyen vatandaş

“Balık üretim tesisimiz, yarı olimpik havuzumuz ve organik ürünlerle misafirlerimizi bekliyoruz”

Herkesi Ğurs Vadisi’ndeki güzellikleri görmeye davet eden Aslan, “Pandemi süreci ile normalleşme süreci de yeni yeni başladı. Her türlü önlemlerimizi aldık. Günlük olarak dezenfekte ediyoruz. Sosyal mesafeye dikkat ediyoruz. Burada su deresinin üstünde kurduğumuz tahtlar ve yanı başındaki yarı olimpik havuz ve organik ürünlerle misafirlerimizi bekliyoruz. Dışarıda 40 derece sıcaklık olsa da suyun soğukluğu eksi 3-4 derece. Buraların turizme kazandırılması için mutlaka teşvik edilmesi gerekir. Çok güzel bir serinlik, güzel bir atmosfer… Bu sıcakta böyle bir yeri bulmak çok zor…  Burada ayrıca balık üretim tesisimiz var.”

Mehmet Nur Görgün

“Sık sık buraya geleceğim”

Vatandaşlardan Mehmet Nur Görgün, ilk kez geldiği vadiye hayran kaldığını söyledi. Yeşil ve su kaynaklarını bir arada gördüğünde şaşırdığını anlatan Görgün, "Burası gerçekten harika bir yer. Sıcak bir bölgede yaşıyoruz. Suyun, yeşilliklerin olduğu bir alanda bulunmak, serinlemek gerçekten çok güzel... Bu güzellikleri yaşamımızı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Sık sık buraya geleceğim.” ifadelerini kullandı.

“Karadeniz’in bütün güzelliklerini burada görebilirsiniz”

Görgün, Coronavirus salgınında bu tür yerlerin öneminin daha da anlaşıldığına aktardı. Kendisinin de Rusya’da bir restoran zincirini işlettiğini hatırlatan Güngör, yemeğin lezzeti ve verilen hizmet konusunda tesis sahibi Sabri Aslan’a teşekkür etti

Görgün, “Burası; yeşilliği, serinliği ve su kaynakları adeta Güneydoğu’nun Karadeniz’i. Karadeniz’in bütün güzelliklerini burada görebilirsiniz.” dedi.

“Dağların arasında saklanmış bu cennete haftada bir gün mutlaka geliyoruz”

İbrahim Aslan da çalışma arkadaşlarıyla dinlenmek için vadiye geldiklerini belirterek, "Haftada bir gün mutlaka ailemizle, sevdiklerimizle huzur bulabileceğimiz bu yere geliyoruz. Dağların arasında saklanmış bir cennet. Suyun, yeşilliğin, huzurun olduğu bu cennete herkesi bekliyoruz.”  diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir