• DOLAR 32.592
  • EURO 34.853
  • ALTIN 2505.504
  • ...
Covid-19 sürecinden olumsuz etkilenen esnaf faizsiz destek istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Coronavirus salgınıyla beraber başlayan sokağa çıkma yasakları, yetkililerin "evde kal" çağrılarına uyarak halkın dışarı çıkmaması, esnafın dükkanını siftahsız açıp-kapatması gibi nedenlerle işyerlerini kapatmak zorunda kaldıklarını dile getiren esnaf, başlayan "normalleşme süreci"ne rağmen işlerinin halen bir düzene girmediğini söyledi.

Yaklaşık 3 aydır virüs nedeniyle satış yapamadıklarını belirten esnaf, çoğu zaman dükkanlarını siftahsız kapattıklarını söyleyerek, iflas noktasına geldiklerini, bu yüzden devlet tarafından esnafa en az bir yıl faizsiz kredi desteğinin verilmesi gerektiğini belirtti.

 

Dükkân kirası başta olmak üzere elektrik faturası ve diğer dükkân giderlerinin ödemelerini yapmakta zorlandıklarını belirten esnaf, hükümet tarafından esnafa doğrudan gelir desteği sağlanmasını ve bu süreçten etkilenen işyerlerinden vergi alınmamasını talep etti.

Ay sonunda ödeyecekleri kira, elektrik, su, doğal gaz ve maaş ödemelerine destek verilmesini isteyen esnaf, biriken borçlarını ödeyebilmeleri için yeni bir yapılandırmaya gidilmesini istediklerini belirtti.

Hükümet tarafından verilen desteklerden küçük esnaf olarak faydalanmak istediklerini dile getiren çanta satıcısı Cuma Şahin, virüs salgını nedeniyle zorlu günlerden geçen esnafa, kira desteği, vergi affı ve faizsiz kredi verilmesi için talepte bulundu.

"Verilen desteklerin faizsiz olmasını istiyoruz"

Salgın sürecinde başlayan esnafın mağduriyetinin halen devam ettiğine dikkat çeken Şahin, "Evet normalleşmeye geçiyoruz ama ne kadar olursa olsun kredi kartlarımızın borcunu ve ödemelerimizi ertelememiz bizi çok da rahatlatmadı. Çünkü şu anda bütün ödemelerimiz üst üste binmeye başladı. Zaten bu sürecin sonuçları da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Esnaflar ödemelerini yapmakta zorlanıyor. Bayağı mağduriyetimiz var ve bu mağduriyetimiz ilerleyen günlerde daha da artacaktır. Yetkililerin, esnafa biraz daha sahip çıkmasını istiyoruz. Çünkü verilen kredi destekleri faizli olduğundan zorlanıyoruz. Verilen desteklerin faizsiz olmasını istiyoruz." dedi.

"Ödemelerimizi yapamıyoruz"

Esnaf olarak ödemelerini yapamadığını belirten giyimci Mehmet Demirtaş ise, "Pandemi süreci herkesi etkiledi. Çünkü tüm dünyayı etkileyen bir salgındı. Biz küçük esnafı daha çok etkiledi. Küçük esnaf olarak bayağı sıkıntı yaşadık. Zaten işyerimi bir buçuk ay açamadım. Bu süreçte bayağı bir zarara uğradık. Küçük esnafa imkân sağlansa daha iyi olur. Bir buçuk ay boyunca iş yerimi açmadığım halde bayağı yüksek miktarda elektrik faturası geldi. Bu faturamı erteleyebilsem veya yarısını ödesem daha iyi olur. Çünkü kira veriyorum, elektrik ödüyorum. Bunun yanında farklı giderlerim var." ifadelerini kullandı.

"Esnafa faizsiz destek verilmiş olsaydı daha iyi olurdu"

Pandemi sürecinde dükkanını kapatmak zorunda kaldığını belirten giyimci Ali Rıza Yavuz da "Şu an işlerimiz eskisine göre iyi ama tam olarak açılmadı. Çünkü Coronavirus'ten dolayı bayağı kapalı kaldık. Şu anda kendimizi biraz toparlamaya çalışıyoruz ama yine de sıkıntılarımız devam ediyor. Esnaf olarak ödemelerimizde sıkıntı çekiyoruz. Çünkü ürün aldık ve satamadık. Ama ürünü aldığımız firma bizden ödeme beklediğinden daha sıkıntımız var. Ama inşallah zamanla işlerimizin ve bu sürecin düzelmesini bekliyoruz. Maddi durumu düşük olan halk alışveriş yapmaktan korkuyor. Bu durum da esnafa yansıyor. Esnafa faizsiz destek verilmiş olsa daha iyi olur. Çünkü gerçekten esnaf çok mağdur durumda." dedi.

"Yetkililerden talebimiz; faizsiz kredi desteğidir"

Züccaciyeci Ali Güllüoğlu Erçelebi, "Üç aydan beri aşırı bir durgunluğumuz var. Durgunluktan dolayı piyasada hareketlilik yok. Yetkililerden talebimiz; faizsiz kredi desteğidir. İnşallah işlerimiz açılır diye bekliyoruz. Ama şu anda işlerimizde herhangi bir hareketlilik yoktur. Ama inşallah önümüzdeki aylarda işlerimiz açılır diye bekliyoruz." diye konuştu.

"Eski günlerimizi mumla arar olduk"

Esnafa faizsiz kredi desteği verilmesi gerektiğini vurgulayan ayakkabıcı Kasım Şahin, "Esnaf olarak mağdur durumdayız. Kısmen de olsa bir hareketlenme var ama o eski günlerimizi mumla arar olduk.  Hükümet esnafa yardımlarda bulundu ama biraz daha destekte bulunmasını istiyoruz. İnşallah bir an önce bu virüs biter, esnaf eski günlerine döner." temennisinde bulundu.

"Satışımız oluyor ama eski hareketlilik yoktur"

Abiye ve gelinlik satışı yapan Hüseyin Türk de "Yaklaşık iki aydır mağduruz. İşlerimiz düştü. Günlük kazancımız düştü. Fiyatlarımızı aşağıya indirmek zorunda kaldık. Satışımız oluyor ama öyle eskisi kadar hareketlilik yoktur. Düğün sezonunun açılmasını bekliyoruz. Düğün sezonun açılmasıyla satışlarımızın artacağını ve işlerimizin tekrardan düzeleceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık üç aydır hiç satış yapamıyoruz"

Bayram sürecinde satış yapabildiğini ancak haziran itibariyle satışların artmasını beklediğini belirten giyimci Ali Baş ise, şunları söyledi:

"Vatandaş çarşıya geliyor ama satış adına hiçbir şey yok, dükkanlarımız boş. Ödemelerimiz var ama yapamıyoruz. İş yerimizin kirasını bile ödeyemiyoruz, bayağı bir sıkıntı yaşıyoruz. Yaklaşık üç aydır hiçbir satış yapamıyoruz. Bayramda biraz satış yaptık ama onunla da iş yerimizin kirasını ödedik. Şu anda ise ödemelerimizi yapamıyoruz ve bundan dolayı mağduruz." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir