• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...
Malatya Canlı Hayvan Pazarı esnafı hem dertli hem de şikâyetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hayvan pazarı esnafı ve besiciler, pazarın uzun bir süre kapalı kalmasının ardından açılmasına rağmen rağbetin olmadığını, herkesin iflasın eşiğinde olduğuna dikkat çektiler.

Esnaf, Belediyenin pazarda yeterli hijyen ve bakım yapmadığını öne sürerek, gider mazgallarının bazı yerlerde olmamasından dolayı hayvanlarının ayaklarının kanala girerek kırıldığını ve mağdur olduklarını söylediler.

Pandemi’den dolayı yaklaşık 3 aydır kapalı olan Malatya Canlı Hayvan Pazarı; Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli, Başkan Yardımcısı Abbas Aslan, Süt Üreticileri Birlik Başkanı Aziz Kurtoğlu, Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, Hayvan Pazarı İşletmecisi Emin Çay, Hayvan Pazarı Yöneticisi Selahattin Avcı ve Esenlik genel Müdürü Ata Ünlü’nün katılımıyla açıldı.

Burada konuşan Malatya Canlı Hayvan Pazarı Başkanı Ramazan Kırma, bu süreçte mağdur olan esnafa destek verilmediğini belirterek, esnafa destek verilmesi ve ithalatın önünün alınması talebinde bulundu.

Üreticilerin önünün açılması gerektiğine vurgu yapan Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli, fiyat konusunda istikrar olmadığı için sürekli zarar edildiğine dikkat çekerek, fiyatların bir kesimin üzerinden değil, Et ve Balık Kurumu üzerinden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

 

 “Hayvan Pazarı saat 06.00'da açılacak ve 14.00 de kapanacak”

Hayvan Pazarının 19 Mart’tan itibaren kapalı olduğunu hatırlatan Malatya Canlı Hayvan Pazarı Başkanı Ramazan Kırma, “Burada 350 civarında canlı hayvan ticareti yaparak ekmek yiyen arkadaşlarımız var. Bildiğiniz gibi Malatya Tarım ilidir. Örneğin 3-5 keçi, koyun veya ineği olan yetiştiricilerimiz, bu 3 ay içinde çok sıkıntı çektiler. Bugün çok şükür pazarımız açıldı. Bugünden itibaren saat 06.00'da pazarımız açılacak ve 14.00 de kapanacak. Bunun yanında burada hayvanların barınakları var. Barınaklarda hayvanları olan arkadaşlarımız, akşama kadar pazarda duracaklar. Pazarın açılmasında bize destek veren başta valimiz ve belediye başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.” diye belirtti.

“Bu süreçte mağdur olan esnafa destek verilsin, ithalatın önü kapatılsın ve üretime destek verilsin”

Hayvan Pazarının kapalı kaldığı sürece buradaki esnafın mağdur olduğunu ve kendilerine herhangi bir destek yapılmadığını söyleyen Kırma, besici ve esnafa destek yapılması çağrısında bulundu.

Kırma, “İthalatın önünü kapatsınlar ve üretime destek versinler. Dişiye ve süte değer versinler. Milletin sütü ve dişi danaları satılsın. Bizi ithale maruz bırakmasınlar.” ifadelerini kullandı. 

Maskemizi takalım,hijyenimize ve mesafeye dikkat edelim

Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli, “Hayvan pazarının açılması ile birlikte inşallah herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan çalışmalarımızı sürdürürüz. Maskemizi takalım,hijyenimize ve mesafeye dikkat edelim. Coronavirus denilen hastalık çok ciddi bir hastalıktır. Ben hepinizden ayrı ayrı rica ediyorum maskenizi takın. Burada bir hastalığın çıkması Malatya'nın kaderiyle oynamak demektir. Buranın açılması için destek veren Sayın Malatya Valilimiz, Belediye Başkanımız, Tarım İl Müdürümüz hepsi buranın açılması için çaba sarf ettiler. Emeklerini boşa çıkarmayalım.” dedi.

“Fiyatlar bir tavan yapıyor bir dibe vuruyor, istikrar olmadığı için zarar ediliyor”

Üreticinin önünün açılması için yetkililere çağrıda bulunan Taneli, “Eskiden Et ve Balık Kurumu vardı. Et Balık Kurumunun fiyatları belliydi. İnsanlar hayvanlarını götürüp orada kesiliyordu. Ama şu anda maalesef öyle bir şey yok. Karmaşık bir durum var. Bir bakıyorsunuz fiyatlar tavan yaptı, bir bakıyorsunuz dibe vurdu. İnsanlar bu konuda istikrar olmadığı için zarar ediyor. Bu konuda devletimizden istikrar olmasını istiyorum. Et fiyatlarının, Et ve Süt Kurumu üzerinden yapılmasını talep ediyorum. Fiyatların bazı insanların elinde olmaması lazım. Bu insanların mağdur olmaması için böyle bir kararın alınmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Besiciler olarak perişan haldeyiz, sinek avlıyoruz"

Piyasanın hiç iyi olmadığını belirten Besici Murat Yaşam, “Dışarıdan hayvan geldiği için besiciler olarak perişan haldeyiz. Piyasa hiç iç açıcı değil. Böyle devam ederse herkes iflas eder. Çünkü herkes bir arayış içerisinde. Yaklaşık 3 ay aranın ardından şu an piyasa ana baba günü olması gerekiyordu ama görüldüğü gibi az sayıda kişi var, sinek avlıyoruz.” diyerek dert yandı.

Hayvan satım alımı ile uğraşan Uzeyir Özbek, “Hayvan Pazarı bugün açıldı. Biz de ekmeğimizi buradan kazanıyoruz. İnşallah bir an önce Rabbim bu hastalığı tüm Müslümanların üzerinden kaldırır.” Temennisinde bulundu.

“Mazgal demirleri olmadığı için hayvanların ayağı kanala girip kırılıyor”

Hayvan pazarının yaklaşık 3 ay kapalı olmasına rağmen hiçbir çalışmanın yapılmadığını öne süren Özbek, “Mazgal demirlerinin halini görüyorsunuz. Bazı yerlerde demir olmadığı için hayvanların ayağı kanala girip kırılıyor. Pazara bakan yok, şikâyetçiyiz. Gerekenin yapılmasını talep ediyoruz. Hayvan başı 4 bin lira almasını biliyor ama icraat sıfır.” dedi.

“Sadece insanların temizliği yeterli değil, pazarında temiz olması gerekiyor”

Pazarda hijyenin olmadığını ileri süren esnaf Ahmet Turan Kaya yetkilere çağrıda bulunarak, “Burası ne kadar hijyenli? Ahırlar temizlenmiş mi? Bir yere dokunmayın diyorlar. İster istemez elimiz sağa sola değiyor. Demirler paslanmış enfeksiyonu başka yerde kapmasak da bu pazarda kapacağız. Sadece insanların temizliği yeterli değil. Pazarın da temiz olması gerekiyor. Devletten ricamız burada gereken kontrollerin yapılmasıdır. Zabıta ve güvenlik elemanları gelip uyarıda bulunsun ve gereken tedbirler alınsın. Sadece bu mazgal bir örnek. Diğer yerlere de baksınlar.” diye belirtti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir