• DOLAR 32.482
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2437.229
  • ...
NATO’dan ve Siyonist’ten yardım istedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi - Libya'daki isyancı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı üst düzey bir yetkilinin, işgalci İsrail'den yardım istediği kaydedildi.

Libya'nın doğusundaki sözde yönetimin Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Abdusselam el-Bedri, İsrail'de Siyonist hareketi ve muhafazakar sağı temsil eden Makor Rishon Gazetesi'ne açıklamada bulundu.

Gazeteye göre, işgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya gönderdiği mesajda Bedri, "Hiç bir zaman Tel Aviv'in düşmanı olmadık ve olmayacağız. Bize destek olmanızı umut ediyoruz. Şu ana kadar şartlar aramıza engeller koydu." ifadesini kullandı.

Bedri ayrıca, "Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümü desteklediklerini, aynı zamanda İsrail'le ortak çıkarları olduğunu, İsrail'le aynı tarafta yer aldıklarını ve bunu görmezden gelmenin aptalca olacağını." kaydetti.

İŞGALCİYLE ASKERİ İŞBİRLİĞİ TALEBİ

Habere göre Bedri, terör rejimi İsrail'i; Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Mısır ve Lübnan'ın katıldığı yeni siyasi girişime dahil olmaya çağırdı.

Söz konusu girişimin, Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına dair mutabakat muhtırası ile güvenlik ve askeri iş birliği alanlarını kapsayan mutabakat muhtırası anlaşmalarına karşı ortak bir deniz anlaşması imzalanmasını içerdiği ifade edildi.

“PETROLÜMÜZ ABD’NİNDİR!”

İşgal rejimiyle uzun bir iletişim geçmişleri olduğunu vurgulayan Bedri, "Türklerin ve askeri açıdan bize yardım eden Rusların, kendi algılarına göre bizi yönetmesi söz konusu olamaz. Bizim açımızdan, petrol sanayimizi tesis eden ABD şirketleridir ve biz bunların geri dönmesini istiyoruz." dedi.

NATO’YA TÜRKİYE’YE BASKI YAPMA' ÇAĞRISI

Halife Hafter pazartesi günü de NATO’ya, ‘Libya’ya yönelik askeri müdahalesini durdurması için Türkiye’ye baskı yapma’ çağrısında bulunmuştu.

Libya Ulusal Ordusu (LUO) komutanlığı, geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin NATO üyeliğini ‘Libya’yı UMH’ye teslim etmek’ için kullandığını iddia etmişti. NATO ülkelerine ‘Türkiye’yi, sadece kendi çıkarlarına hizmet eden savaşlarında desteklemeye hazır mısınız?’ sorusu yönelten komutanlık, UMH ve LUO arasındaki çatışmaların Libya’nın komşu ülkelerinin ve Akdeniz ülkelerini rahatsız ettiğini vurgulamıştı.

BAE VE MISIR, SON YENİLGİLERİN ARDINDAN 'SİYASİ ÇÖZÜM' ÇAĞRILARINI YİNELEDİ

Öte yandan Hafter’in azılı destekçileri Mısır ve BAE, "Kahire Bildirgesi" adı altında siyasi çözüm çağrısını yineledi.

BAE’nin resmi ajansı WAM'da yer alan açıklamaya göre, BAE Dışişleri ve Uluslararası İlişkiler Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Libya'daki son durumu ele alındı.

Açıklamada, her iki bakanın da Libya'nın tümünde ivedi bir şekilde ateşkesin uygulanması ve siyasi sürecin başlatılması için Berlin Konferansı ve ardından gelen Kahire Bildirgesi'nin BM gözetiminde yürürlüğe konulmasına vurgu yaptığı ifade edildi.

BAE ve Mısırlı bakanlar, Libya'daki çatışmanın sona erdirilmesi ve istikrara kavuşmasında siyasi çözümün tek yol olduğu çağrısında bulundu.

Libya ordusunun son dönemde Hafter'e bağlı milislere karşı peş peşe ve önemli başarılar elde etmesinin ardından Hafter ve müttefikleri 6 Haziran'da Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanmıştı. Yapılan görüşmelerin ardından şu anda Mısır’ı yöneten darbeci General Abdulfettah Sisi, Hafter ve siyasi müttefiki Akile Salih, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, 8 Haziran itibarıyla Libya genelinde ateşkes öngören "Kahire Bildirgesi" isimli bir duyuru yapmıştı.

Rusya, Fransa, BAE, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği'nden "Kahire Bildirgesi" isimli girişime destek açıklamaları gelmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir