• DOLAR 32.49
  • EURO 34.772
  • ALTIN 2491.3
  • ...
Menisküs ile ilgili en önemli sorular!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Her yaşta görülen ve farklı nedenlerle ortaya çıkan menisküs ile ilgili açıklamalarda bulunan Ortopedi ve Tramatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, Menisküs ameliyatı sonrası hastanın iki saatte ayağa kalkıp yürüyebileceğini belirtti.

 

Menisküs nedir ve ne fonksiyonu vardır?
Menisküsün, diz eklemini oluşturan uyluk ve bacak kemiklerinin arasında yer olan hem dışta hem de içte birer adet olmak üzere bulunan C ve hilal şeklindeki fibroz ve kıkırdak dokudan oluştuğunu belirten Aktaş, \"Menisküsler, eklemin her iki kıkırdak yapısı arasında yer alan dize stabilite sağlayan kıkırdak yapılara süspansiyon görevi görmektedirler.\" dedi.

 

Menisküs yırtığı nasıl olur?
Menisküslerle ilgili görülen en önemli sorun menisküs dokusu yırtıkları olduğuna dikkat çeken Aktaş, \"Menisküs yırtıkları genç yaşlarda sıklıkla spor yaparken dizde dönme şeklinde burkulmalar ile olmaktayken orta yaş üzerinde menisküs yapısında zaman içinde gelişen yıpranma ve dejenerasyonlara bağlı olarak arabadan inip binerken, merdivenden inerken dizin dönmesi gibi çok daha basit travmalarla menisküs yırtıkları gelişebilmektedir\" ifadelerini kullandı.

 

Menisküs yırtığında bulgular nedir?
Menisküs yırtığında en önemli bulgunun ağrı ve dizde hareket kısıtlılığı olduğunu söyleyen Aktaş, \"Hastanın menisküs yırtığı olan tarafında ayağının üstüne basamama ve yürüme güçlüğü şikayeti görülür. Ayrıca travmanın şiddeti ile orantılı olarak menisküs yırtığı olan dizde şişlikte görülmektedir. Menisküs yırtıklarında tüm spor yaralanmalarında olduğu gibi ilk yaklaşım istirahat, buz tatbiki ve dizi elastik bandaj ya da bir dizlikle diz eklemini sabitlemek ve ağrı tedavisine yönelik ağrı ve kesici ve ödem azaltıcı antiemflamatuar ilaçları kullanmaktır\" ifadelerini kullandı.

 

Menisküs yırtığının tanısı nasıl koyulur?
Yırtık menisküs dokusunun dizde takılma, kilitlenme, atlama sesi hissetme ve kıkırdağa sürterek zaman içinde kıkırdakta hasara neden olduğunu ifade eden Aktaş, \"Menisküs yırtıklarının tanısı fizik muayene ve MR tetkiki ile yapılmaktadır. MR tetkiki ile dizde menisküs yırtığı varlığı, yırtık yeri, menisküs yırtığının menisküsün dış kenarına yakın ya da menisküsün gövdesinde olup olmadığını göstermektedir. Bunun yanında dizde menisküs yırtığı dışında kıkırdak yaralanması, ön çapraz, arka çapraz bağ yaralanması, diz kollateral ligament yaralanmaları olup olmadığı görülebilmektedir.\" Şeklinde konuştu.

 

Menisküs yırtıklarının tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Menisküs yırtıklarının tedavisinin artroskopik cerrahi ile yapılması gerektiğini ifade eden Aktaş, \" Diz artroskopisi, 0.5 cm.lik 2 adet giriş deliğinden diz eklemi içine ilerletilen biri ince boru şeklinde kamera diğeri de cerrahi işlemde kullanılacak alet yardımı ile yapıldığını\" söyledi.

 

Diz Artroskopisi sonrası hastanede kalış gerekli midir?
Menisküs yırtığında yırtık kesimi çıkarılan hastaların, hastaneden aynı gün çıktığını ya da en fazla bir gece hastanede kaldıklarını belirten Aktaş, \" Hastalar ameliyat sonrası iki saatte ayağa kalmakta ve yürümektedirler. Sıklıkla bir hafta istirahat sonrasında işlerine dönmektedirler\" dedi. (Sait Adiyaman-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir