• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
İlçede Okullar Tatil Değil Ama Sınıflar Bomboş!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Veliler, sınırı aşan mermilere hedef olabilecekleri endişesiyle çocuklarını okula göndermeyince sınıflar boş kaldı. Okulların ve sokakların neredeyse tamamen boşaldığı Ceylanpınar`da, vatandaşlar çatışmaların bir an önce sona ermesini istiyor.

Şanlıurfa kent merkezine 150 kilometre uzaklıkta bulunan Ceylanpınar İlçesi`nin karşısında bulunan Suriye`nin Rasulayn İlçesi`nde, geçen kasım ayında ordu birlikleri ile muhalifler arasında çatışma çıktı. Şiddetli çatışmaların ardından muhalifler kontrolü ele geçirdikleri Rasulayn`da, bu kez PYD güçleri ile çatıştı. Büyük korkuya yol açan çatışmalar, Suriyeli aşiret liderlerinin araya girmesiyle son buldu. Tarafların anlaşmasıyla sınırın iki tarafına da huzur gelirken, muhalifler ile PYD güçleri geçen çarşamba günü yeniden çatışmaya başladı. Çatışmalar sırasında çok sayıda kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Çatışmalar sırasında ateşlenen silahlardan çıkan ve sınırı aşan mermiler Ceylanpınar`da çok sayıda ev ve işyerine isabet etti, 3 Türk vatandaşının da yaralanmasına yol açtı.

GECE- GÜNDÜZ ÇATIŞIYORLAR

Geçen çarşamba günü muhalifler ile PYD güçleri arasında başlayan çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Top seslerinin yankılandığı Rasulayn`da, patlama ve silah sesleri hiç kesilmiyor. Hem gündüz hem de gece meydana gelen çatışmaları birkaç yüz metre uzaklıktaki evlerinden izleyen Ceylanpınarlılar ise büyük tedirginlik yaşıyor. Günlerdir süren çatışmalar nedeniyle psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen vatandaşlar, özellikle sınırı aşan mermilere hedef olma korkusuyla sokağa çıkamadıklarını ifade ediyor. Gündüz sokağa çıkamayıp geceleri evlerinde uyuyamadıklarını söyleyen Ceylanpınarlı vatandaşlar, "Sürekli silah ve patlama sesleriyle irkiliyoruz. Ne zaman nereden mermi geleceğini bilemediğimiz için adım atmaya korkar hale geldik. Sınırı aşan mermilerin evlere ve işyerlerine isabet etmesi, 3 kişinin de yaralanması korkularımızda haklı olduğumuzu gösterdi. Tek isteğimiz biran önce Suriye`ye barışın gelmesi ve Ceylanpınar`ın yeniden huzura kavuşmasıdır" dedi.

Çatışmaların sürdüğü Rasulayn`a birkaç yüz metre uzaklıktaki Ceylanpınar`da sokaklar neredeyse tamamen boşaldı. Mecbur kalmayanların dışarı çıkmadığı ilçe hayalet kente dönüşürken, vatandaşlar vurulma korkusunun kendilerini eve hapsettiğini ifade etti.

SINIFLAR BOMBOŞ

Çatışmaların şiddetlenmesiyle birlikte Suriye tarafından atılan mermiler, sınırı aşarak Ceylanpınar`a gelmeye devam ediyor. Sınır hattında bulunan çok sayıda ev ve işyerinin yanı sıra mermiler yakında bulunan okullara da isabet ediyor. Şiddetli çatışmalar sırasında eğitime ara verilen ilçede açık olmasına rağmen sınırı aşan mermiler nedeniyle veliler çocuklarını okula göndermiyor. Sınıra yakın bir noktada bulunan ve onlarca merminin isabet ettiği 1900 öğrencisi bulunan Atatürk İlköğretim Okulu`nda ise neredeyse hiç öğrenci bulunmuyor. Ailelerin çocuklarını göndermemesiyle birlikte okullardaki derslikler bomboş kaldı. Öğrenciler gelmediği için sıraların boş kaldığı okulda ders yapmak yerine kendilerini korumaya çalışan öğretmenler, "Okullar tatil değil ama veliler öğrencileri can güvenliği için göndermediği için sınıflar boş ve ders yapmıyoruz" dedi.

DIŞARI ÇIKMAYIN UYARISI

Yetkililer ise belediye hoparlörlerinden sık sık tedirginliğin sürdüğü Ceylanpınar`daki vatandaşları dışarı çıkmamaları yönünde anonslar yaparak uyarıyor. Çatışmaların sürdüğü Suriye sınırında güvenlik önlemleri de artırıldı. Nöbet tutan asker sayısının artırıldığı sınır hattında zırhlı araçlarla devriye görevi yapan güvenlik güçleri, vatandaşları bölgeden uzaklaşmaları konusunda uyarıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir