• DOLAR 32.537
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.909
  • ...

Anız yangınlarına ilişkin yazılı açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ülkede hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri yapılan araştırmalarla belirlendiğini kaydetti.

İlde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğu vurgulanan açıklamada, "Buna bağlı olarak toprağın üstünde ve altında doğaya ve canlılara yararlı olabilecek, organik-inorganik maddeler ile mineraller zarar görmektedir. Bu nedenle beslenmede önemli rol oynayan gıda maddelerinin kalitelerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu bitkilerin, hayvanların ve en önemlisi insanların sağlıklı yaşam zincirini doğrudan etkilemektedir." denildi.

Günümüzde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevresel faktörlerin en önemli unsurlarından birinin de anız yangınları olduğuna işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Anız yangınlarının ortaya çıkardığı kül, partikül,  karbonmonoksit vb. gibi zehirli dumanlar; soluduğumuz havayı, korkunç boyutlarda kirletip, insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda solunum yollarının tıkanmasına sebep olmaktadır. Astım, Bronşit ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda bu durum daha ağır sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca; telefon ve elektrikler direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıpları yaşanabilmektedir.

"Allah katında hesabının sorulacağının unutulmaması gerekir"

Anız yakmanın dinde de yeri olmadığının hatırlatıldığı açıklamada, "Cenabı Allah insanlara, hayvanlara, çevreye ve tabiata zarar veren her fiili ve eylemi haram kılmıştır. Anız yakarak yok edilen her canlının, Allah katında hesabının sorulacağının unutulmaması gerekir. Allah'ın kesin olarak yasakladığı bazı kötülükler vardır ki, zararları sınırlı değil ve fazlasıyladır. İnsana, çeşitli canlı varlıklara ve çevreye sirayet etmektedir. Bu kötülüklerden biri de Anız yakmaktır." denildi.

"İlimizde anız yakılması yasaklanmıştır"

Anız yakılmasının yasaklandığı kaydedilen açıklamada, "Ülkemiz genelinde olduğu gibi İlimizde de ürün hasadından sonra anızların yakılması çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için İlimizde anız yakılması yasaklanmıştır. Bu yasağa uymayanlar hakkında işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca 2872 sayılı Çevre Kanununa göre de idari para cezası uygulanacaktır. Anız yakanlara 2020 yılında her dekar için 73.68 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılarak uygulanır." ifadelerine yer verildi.(İLKHA)