• DOLAR 32.346
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2308.082
  • ...
İşte bizim aydınımız! Ayasofya cami olmamalıymış ÇÜNKÜ...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Türkiye'nin gündeminde Ayasofya'nın camiye dönüştürülme talimatı var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurmaylarına verdiği talimatla başlayan tartışmalara tarihçi İlber Ortaylı da katıldı.

Habertürk canlı yayınında Hülya Hökenek'in sorularını yanıtlayan Ortaylı, Ayasofya'nın müze olarak kalması gerektiğini söyledi ve bu teklifini gerekçelendirirken akıllara durgunluk veren bir sözüm ona tespitte bulundu...

İlber Ortaylı, şunları söyledi:

"Müze kararını, Cumhuriyet hükümetimiz ve ilk Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki heyet karar vermiştir ve bu böyle olacaktır. Uygunu budur. Burada bir takım törenlere lüzum yoktur. Kaldı ki, bir bölümünde ezan da okunuyor, namaz da kılınıyor. Buna itaat etmek zorundayız, Efendim bunun örneği var mı? Yok. Kurtuba Camii'ni çevirdiler kiliseye, ortasına bir de katedral inşa ettiler. Berbat bir şey. Bütün yapısını bozdular. Bugün bile kilise olarak devam ediyorlar. Biz onlara uymak zorunda değiliz. Biz İspanyol değiliz. Biz dünya devletiyiz. Kendimizi batı Avrupa'daki bağnaz kitlelerle bir ayarda tutarak hareket edemeyiz. Cumhuriyet hükümetinin 1934'teki kararına itaat etmek zorundayız. Biz güne uyalım."

Ortaylı'nın:  Ayasofya sanki kiliseymiş de biz şimdi camiye çeviriyormuşuz gibi bir algı oluşturmaya çalıştığı çok açık.

Oysa Ayasofya yaklaşık 500 yıl boyunca cami olarak faaliyet sürdürdükten sonra dönemin hükümeti tarafından ucube bir kararla müzeye çevrilmişti. Yani Ayasofya'nın camiye çevrilmesi, aslında asli fonksiyonuna döndürülmesinden başka bir şey değildir. 

Ortaylı'nın: Atina'da tek bir cami olmadığı halde, İstanbul'un kiliselerle dolu olmasını konu edinmesi gerekirken, Ayasofyanın asli fonksiyonunu tartışması kamuoyunda tepkiyle karşılandı...

Bu haberler de ilginizi çekebilir