• DOLAR 32.573
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2433.475
  • ...
Firma ve vatandaşlar, otobüs bilet fiyatlarının yüksek olmasından memnun değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından en son yapılan açıklamada 1 Haziran itibariyle kısıtlamanın tüm illerde tamamen sona ereceği açıklanmıştı. Kısıtlamanın sona ermesi ile tüm Türkiye'de olduğu gibi Batman Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde de hareketlilik başladı.

 

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında yasaklanan şehirlerarası yolculuklar geçtiğimiz hafta itibariyle normale döndü. Uzun bir süredir onlarca otobüsün park halinde beklediği ve yoğun bir sessizliğin hâkim olduğu Batman otogarında hareketlilik yaşanıyor.

Batman otogarında İstanbul yolculuğu için normal dönemde yolculardan 180 lira bilet ücreti talep ediliyordu. Ancak yarı kapasite uygulaması sonrasında bu tavan fiyat tarifesine göre en fazla 200 lira ücret alınması gerekirken otogardaki çoğu firma yaklaşık 300 ile 350 TL arasında satış yapıyor.

Daha önceden 130 liraya satılan Batman-Ankara bileti 300 liradan satışa sunulurken 180 liradan satılan Batman-İzmir bileti 350 lira, 20 liradan satılan Batman- Diyarbakır bileti ise 40 liradan satışa sunuluyor.

“Boş olan koltuk ücretini yolculara yansıtma zorunda kalıyoruz”

Coronavirus tedbirlerinden dolayı yolcu koltuk sayısının düşürüldüğünü ifade eden otobüs firma yetkilisi Nurullah Demir, “Yolcu koltuk sayısı düşürülünce bilet fiyatlarımızı yükseltmek zorunda kaldık. Otobüs bilet fiyatları yükselmesinden dolayı vatandaşlar da eskisi gibi otobüs yolculuğunu tercih etmemeye başladı. Normalde Batman-İstanbul ücretleri 200 TL’ydi. Fakat iki yolcu yan yana oturama kısıtlaması nedeniyle boş olan koltuk ücretini yolculara yansıtma zorunda kaldığımızdan 200 TL olan ücret 350 liraya çıktı ve bunu almak mecburiyetinde kalıyoruz. Bu durumda hem yolcularımız hem de biz zor durumda kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Otobüs bilet fiyatlarının nerdeyse uçak bilet fiyatıyla aynı olduğunu belirten Demir, şöyle devam etti: “Uçak biletleri bile neredeyse 350 liradır. Uçakla İstanbul’a yolcuk iki saat sürerken, otobüste 22 saattir. Haliyle yolcular da uçağı tercih ediyor. Bu nedenden dolayı biz şu anda otogar işletmecileri olarak çok zor durumdayız. Yolcularımız da fiyatları çok pahalı bulduklarından dolayı zor durumda kalıyorlar. Biz de normalleşme sürecini bekliyoruz. Ne zaman normalleşme süreci başlarsa inşallah bizim işlerimiz de düzelir ve vatandaş da eskisi gibi ailesi ile birlikte yolculuk yaparlar inşallah."

"Uçaklarda yolcu kısıtlaması yok"

Yolcu kısıtlamasının kaldırılmasını ve bilet fiyatlarının düşüp eski yoğunluğa kavuşmayı ümit ettiklerini belirten bir başka otobüs firma yetkilisi Halim Akbaş, “Şu anda yolcu kapasitemiz yarı yarıya düştüğünden bilet fiyatlarını da yükseltmek zorunda kaldık. Fiyat yüksekliği nedeniyle yolcu sayımız da düştü. Uçaklarda yolcu kısıtlaması olan yüzde 50 uygulaması yok. Ama otobüslerde mesafeli yolcu taşımacılığı var. Biz de eskisi gibi tam kapasiteli çalışıp bilet fiyatlarının düşmesini istiyoruz. Fiyat yüksekliğinden dolayı eskisi gibi yolcu yoğunluğumuz da yok. Şu anda acil işi olanların dışında kimse bir yere gitmiyor.” diye konuştu.

“Fiyatın yüksek olması hem bizi hem de firmayı mağdur ediyor”

Bilet fiyatlarının çok pahalı olduğunu dile getiren yolculardan İrfan Güler, “İstanbul’dan Batman'a otobüsle geldim. Biletimi 300 liraya aldım. Gelirken otobüs fiyatları daha pahalı olanlar da vardı. En ucuzu 300 liraydı. Diğer firmalar da 350 lira ve üstü fiyat verenler oldu. Tabi otobüs firmalarını da haksız görmüyorum. Çünkü otobüsün yarısı boştu. Fiyatın yüksek olması hem bizi hem de firmayı mağdur etti.” ifadelerini kullandı.

“Yüksek fiyatın cezasını millet çekiyor”

Otobüs biletinde yaşanan fiyat artışının vatandaşları mağdur ettiğini vurgulayan yolcu Behçet Güler ise şunları söyledi: “İstanbul’dan Batman'a geldik, yolculuğumuz iyi geçti. Otobüs biletleri bayağı pahalı, bu pahalılığın cezasını millet çekiyor. Tabi firmalar yolcu sayısının yarı yarıya düşürülmesinden dolayı fiyatlarını artırmışlar. Yani kısacası bunun acısını biz yolcular yaşıyoruz. Bir an önce bilet fiyatlarının indirilmesini istiyoruz."(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir