• DOLAR 32.59
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2501.079
  • ...
1,3 Milyar Tonluk İsraf
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), dünya genelinde her yıl 1,3 milyar tonu bulan yiyecek israfının önüne geçmek için uluslararası bir kampanya başlattı.

UNEP tarafından başlatılan "Düşün.Beslen.Tasarruf Et. Dünyaya Verdiğin Zararı Azalt" isimli kampanya, tüketiciler, üreticiler ve işletme sahipleri için birtakım öneriler içeriyor.


Kampanyada, alışverişe çıkmadan önce liste yapılması, aşırı tüketimden kaçınılması ve daha çok alışveriş yaptıran birtakım kampanyalara karşı da uyanık olunması önerilerinde bulunuluyor.


BM Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, dünyada her yıl 1,3 milyar ton yiyeceğin çöpe atıldığına işaret ederken kampanyanın da bu yiyecek israfını büyük ölçüde azaltmayı hedeflediğini belirtti.


Özellikle sanayileşmiş bölgelerde, her yıl yaklaşık 300 milyon ton yiyeceğin çöpe atıldığına ifade eden Silva, 2050`de dünya nüfusunun 7 milyardan 9 milyara çıkacağını dolayısıyla yiyecek israfını bugünden önlemek gerektiğini dile getirdi.


Sanayileşmiş ülkelerde çöpe atılan yiyecek miktarının, Sahra Altı Afrika`da evlere giren toplam yiyecek miktarından fazla olduğuna vurgu yapılırken, dünyada açlık sınırında yaşayan 830 milyon kişinin de 300 milyon ton gıdayla doyabileceği kaydedildi.


Direktör, Kuzey Amerika`da ve Avrupa`da yılda ortalama 95 ila 115 kilogram yiyeceğin çöpe atıldığını ve Alt Sahra Afrika ve Asya`da da bu rakamın yılda 6 ila 11 kilogram arasında seyrettiğini söyledi.


BM, program kapsamında 2025`e kadar dünyada yiyecek israfını yarı yarıya azaltmayı planlıyor.

AA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir