Teknofest Gaziantep iptal edilmeyecek
Teknofest Gaziantep'in ertelenmesiyle ilgili bir kararın söz konusu olmadığını "TRC1 Bölgesinde Yeni Bir Gelişme Ekseni Olarak Savunma Sanayi" konulu panelde belirten Haluk Bayraktar, Teknofest'e 20 bin proje takımının başvurduğunu açıkladı.
Gaziantep Sanayi Odası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle video konferans yöntemiyle "TRC1 Bölgesinde Yeni Bir Gelişme Ekseni Olarak Savunma Sanayi" konulu panel düzenlendi.
Panelde, bölge sanayisinin değişim ve dönüşüm süreci, Gaziantep'in savunma sanayindeki potansiyeli ve beklentileri, gelecek projeksiyonları ile Teknofest hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.
Panelde, İstanbul'un ardından ilk defa Gaziantep'te düzenlenecek Teknofest 2020'ye ilişkin konuşan Baykar Genel Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) Başkanı Haluk Bayraktar, "Teknofest'in ertelenmesiyle ilgili bir karar söz konusu değil." dedi.
"Teknofest'i Gaziantep'te düzenleyecek olmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz"
Teknofest Gaziantep'in ertelenmesi ile ilgili bir durumun söz konusu olmadığını ve planlandığı şekilde çalışmaların devam ettiğini belirten Bayraktar, "Gaziantep bizim için çok önemli ve biz bu sene Gaziantepliyiz. Geçtiğimiz aylarda, Coronavirus salgını öncesinde Gaziantep'te Teknofest'in lansmanını yapmıştık. Tarihi geçmişi, kültürel zenginlikleri ile Gaziantep bir medeniyetler şehri ve Teknofest'i böyle bir şehirde düzenleyecek olmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. Gaziantep'in sanayisinin dinamizmi, ihracattaki başarısı ile yeni yetişen genç neslin de milli teknoloji hamlesine katkısıyla ihracata daha da büyük bir çarpan olarak dönmesini temenni ediyorum." açıklamasında bulundu.
"Teknofest'e 20 bin proje takımı başvurdu"
Teknofest'in dünyanın en büyük havacılık uzay ve teknoloji festivali olduğunu anımsatan Bayraktar, "Biz, 15 sene önce atılmış adımın sonuçlarını gençlerimizle buluşturuyoruz ve geleceğe yönelik hayal kurmalarını sağlıyoruz. Gaziantep'te düzenlenecek olan Teknofest'e, 20 bin proje takımı başvurdu. Yani hemen hemen 100 bin tane öğrenci salgın döneminde bile evinde proje yapmak suretiyle Gaziantep'te eylül ayında düzenlenecek olan Teknofest için hazırlık halinde. Bu inanılmaz bir potansiyel ve motivasyon." ifadelerini kullandı.
"Teknofest Gaziantep'e ülkemizin 81 ilinden ve yurtdışından katılım olacak"
Gaziantep'te 3 tane bilim merkezi, 5 tane Deneyap Teknoloji Atölyelerinin açılacağını belirten Bayraktar, "Burada açılan Deneyap atölyelerinde 3 yıl boyunca geleceğin teknolojilerine yönelik yılda bin öğrenci özel eğitim alacak. Bilim merkezlerinde yüz binlerce öğrenci teknoloji atölyelerine katılacak. Buradan yetişen öğrenciler sanayi odamızın katkısı ile staj yapma ve fikirlerini hayata geçirme imkânı bulacaklar. Teknofest Gaziantep'e ülkemizin 81 ilinden ve yurtdışından katılım olacak." şeklinde konuştu.
"Gaziantep'te 'Üretim Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi' açılacak"
Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi de Gaziantep'in özel bir yeri olduğunu ifade ederek, "Sanayideki gücünü ve kendine yeten kabiliyetini her zaman takdirle takip ediyoruz. İhracat potansiyeli, kendi kendine yetebilme ve devletten direk destek beklemeden hareket edebilme becerisi Gaziantep sanayicisine saygı duyduruyor. Savunma sanayinde Ankara ve İstanbul gibi gelişmiş şehirlerimizin daha ağırlıklı olarak üretim yapıyor olmasını değiştirmek üzere 'Anadolu hamlesi' diyebileceğimiz bir çıkarma başlattık. Gaziantep, Malatya ve değişik şehirlerimize çıkarmalar yaptık. Gaziantep'in çok önemli bir potansiyeli var ve güçlü bir altyapıya ve kabiliyete sahip. Çok değerli sanayicilerimizin olduğu Gaziantep, bize ifade edildiği ve bizim de gözlemlediğimiz gibi savunma sanayinde çok büyü fark yaratarak var olan işin de üstüne çıkmak istiyor." diye konuştu.
"Şehrin ve sanayicinin dokusuna uygun yatırımlar yapılması gerekiyor"
Tüfekçi, "Gaziantep'in bir sınır şehri olması açısından da yaşadığı tehditleri göz önüne alarak ve bütün bu zorluklar altında ayakta durmasını da takdirle izleyerek diyoruz ki; Gaziantep için manalı bir takım yatırımlar ve girişimler yapılmalı. Hali hazırda Gaziantep'te bulunan sanayicilerimizden bizim projelerimizde yer alan firmalarımız var. Ama bizim sanayicilerimizin bir soluk alıp verir gibi proje alıp ve buradan bir rahatlık çıkarmak gibi bir gündemin dışında daha stratejik ve Savunma Sanayi Başkanlığımızın da öngördüğü stratejilerle yatırımlar yapılmasını öngörüyoruz. Bunun örneklerini biz Sivas'ta gördük. Sivas'ta Aselsan'ın elektrooptik altyapı yatırımı var ve oldukça da iyi gidiyor. Kayseri'de Aspilsan var. Konya'da Aselsan Silah Sistemleri kuruldu. Gaziantep bir tekstil şehri, bizim buradaki altyapıyı görebilmemiz gerekiyor. Bunun dışında yarı iletken gümüş hücre üretimi gibi savunma sanayi ile direkt ilgili, Ar-Ge ve teknoloji yol haritalarından çıkardığımız konular çok önem arz ediyor. Şehrin ve sanayicinin dokusuna uygun yatırımlar yapılması gerekiyor." diye konuştu.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de Gaziantep'in sanayi altyapısı, savunma sanayine yönelik potansiyel gücü, sanayide dönüşüm ve entegrasyon sürecinde yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Gaziantep'in üretim, işgücü, ihracattaki başarısıyla savunma sanayinde önemli bir merkez olmaya hazır olduğunu dile getiren Ünverdi, "Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi'ne sahip kentimizde, makine-metal, gıda, tekstil, kimya-plastik sektörleri başta olmak üzere 155 alanda üretim yapıyoruz." dedi.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz ile Saha İstanbul Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Genel Sekreteri İlhami Keleş de birer konuşma yaptı. (İLKHA)