• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İnci Kefalleri uçakla EMITT`e uçtu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - 24-27 Ocak tarihleri arasında TÜYAP`ta 17`ncisi yapılacak olan EMITT Fuarı`na katılacak Vanlı turizmciler hazırlıklarını tamamladı. Van Valiliği`nin öncülüğünde Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) ile birlikte çok sayıda otelci, seyahat acente temsilcisi katılıyor. İzmir`de düzenlenen Travel Turkey Fuarında olduğu gibi EMITT Fuarı`nda da uçan balık `İnci Kefali`nin tanıtımı yapılacak. Fuarda endemik tür olan İnci Kefali balığı ve yolculuğunu; Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ve ekibi anlatacak.

 

Prof. Dr. Mustafa Sarı, dünyada sadece Van Gölü Havzasında yaşayan endemik inci kefalinin, Van Valiliği`nin 2013 yılı tanıtım etkinliklerinin odağına yerleştiğini belirterek: \"Turizm fuarlarında, ürünleri ile kendini tanıtmaya çalışan iller arasında Van Valiliği, doğal değerleri odak noktası yaparak yeni bir yaklaşım ortaya koydu.\" dedi.

 

100 adet İnci Kefali uçakla EMITT`e uçtu
Doğa, tarih, kültür, inanç değerleri ile öne çıkan Van`ın son yıllarda İnci kefali, flamingo ve doğal alabalıkları ile medyada göründüğünü anımsatan Sarı: \"Tanıtım argümanı olarak kullanılan tarih, kültür ve inanç değerlerinin yanına bu yıl inci kefali ve flamingolar da katıldı. Valilik standının ortasına yerleştirilen 1 m3`lük özel yapım akvaryum içine yaklaşık 100 adet İnci Kefali konularak İzmir`de ilk defa ziyaretçilerle buluşan inci kefalleri, stantlara Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi işbirliği ile taşınıyor. Etik kurallara uygun olarak özel yöntemlerle avlanan inci kefalleri önce tatlı suya ve yemlemeye alıştırıldıktan sonra, yine bilimsel balık taşıma ve etik kurallara uygun olarak özel yöntemler kullanılarak uçakla İstanbul`a taşınacak. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi tesislerinde hazırlanan inci kefali taşıma kapları, uçakla İstanbul`a taşınacak ve uzman personel tarafından tanıtım standındaki akvaryuma adapte edilecek.\" dedi.

 

\"Balık göçü, dünyada eşine az rastlanır bir manzara\"
Türkiye`de endemik bir balık türünün uluslararası turizm fuarında teşhirinin bir ilk olduğunu ve bunun da Van`ın tanıtımını sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Sarı, şunları kaydetti: \"Bu sayede endemik inci kefallerinin korunmasına ve muhteşem üreme göçüne dikkat çekilmiş olacaktır. Zira inci kefalleri, mayıs-haziran aylarında büyük sürüler halinde akarsulara göç etmekte, akarsuyun tersine yapılan bu yolculukta önüne çıkan engelleri uçarak atlamaya çalışmaktadır. Dünyada eşine az rastlanan bu manzaralarda bazen yüzlerce balık küçük bir şelaleyi uçarak geçmeye çalışmaktadır.

 

Bu aktivite, bir yönüyle inci kefalinin üreme göçünü tanıtmak, üreme zamanı yapılan kaçak avcılığı azaltmak ve bu göçü bir turizm aktivitesine dönüştürmek üzere haziranın ilk hafta sonunda bu yıl dördüncüsü düzenlenecek \"Van Gölü İnci Kefali Üreme Göçü Kültür ve Sanat Festivali\"ne davet niteliği de taşıyacaktır. Balıkların İstanbul`a taşınması ile aslında geçmiş yıllarda Van`a gelerek inci kefalinin yolculuğuna şahitlik edemeyenlere de EMITT Fuarı aracılığı ile Van Gölü`nün endemik inci kefallerini İstanbul`da görme şansı verilmiş olacak.\"

 

Bu arada hazırlıklarını tamamlayan ve İstanbul`a doğru yola çıkan Vanlı turizmciler, fuarda birçok deri hastalığına iyi geldiği belirtilen `Vangölü` suyundan 10 bin paket dağıtacak. Fuarda YYÜ Kedievi`nden getirilen Van Kedisi de yerini alacak. Ayrıca ziyaretçilere Van kahvaltısı ikram edilecek. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir