• DOLAR 32.379
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2325.448
  • ...
Fıstık bahçelerinde araştırma ve incelemeler devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman için ekonomik öneme sahip olan fıstık bahçelerinde görülen hastalık ve zararlıların vermiş olduğu ürün kaybını minimuma indirmek amacıyla, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü uzmanları Ziraat Yüksek Mühendisi Nedim Sakçı ve Ziraat Mühendisi Ramazan Aslan tarafından bitki hastalıkları ve zararlıları konularında fıstık bahçelerinde gerekli araştırma ve incelemeler yapılmaya devam ediyor.

Yenipınar köyünde ikamet eden çiftçilerden Orhan Oğuz ve Abdulhalim Oğuz'un fıstık bahçelerinde yoğun olarak görülen Antepfıstığı dal güvesinin (Kermania pistacella ) zararı, İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan feromon tuzaklar sayesinde minimuma indirildiği bildirildi. Bunun yanı sıra fidan dip kurdu (Capnodis spp.) zararlısı için hem kültürel hem de kimyasal mücadele yöntemlerinin çiftçilere detaylı olarak anlatıldığı kaydedildi.

Ana hastalık konumunda bulunan karazenk (Septoria pistacina All.) hastalığına karşı çiftçilerin bilinçlendirildiği ve mücadele zamanlarında gerekli tedbirlerin alındığı ifade edildi.

Son yıllarda ilin fıstık alanlarında salkım çatlaması, dal, sürgün ve gövde kurumaları şikâyetlerinin arttığı vurgulandı.

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Nedim Sakçı, “Şikâyetlere yol açan birkaç fungal etmenin neden olduğu ve bu fungusların yol açtığı, hastalık etmeninin yara paraziti funguslar olması sebebiyle bahçelerde budama ve bakım işlemleri sırasında ağaçların zarar görmesinin engellenmesi gerekir. Sonbahar ve ilkbahar döneminde bakırlı preparat uygulamalarının titizlikle yapılması gerekir. Gövde ve kısmi dal kurumaları için hastalık teşhisleri devam etmekte olup yaygınlık oranlarına bakılarak Diyarbakır Zirai Mücadele ve Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile beraber ortak hareket edilecektir." diye konuştu.(İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir